Ekonomik kriz bağıra bağıra geliyor

Ekonomik kriz bağıra bağıra geliyor
İnşaat sektöründeki gerileme yılın ikinci yarısında da etkili oldu ve cirolarda düşüş yüzde 6’ya dayandı.
 Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve EYG Grup İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, Türkiye’de şu anda konutta şişmiş bir fiyat ve yüksek kâr marjının bulunmadığına işaret ederek ancak bu kadar yüksek maliyetle ve bu fiyatlarla işlerin uzun sürmeyeceğini söyledi.

Çelik, ancak bu süreç devam ederse konutta adetsel olarak fazlalık olacağını gelecekte bir balon ve kriz yaşanma riskinin yüksek olduğunu kaydederek “Talepten fazla ev piyasaya girebilir. Türkiye’de ucuza ev satılacaksa bu kârdan fedakârlıkla değil, direkt zararına satışlar olacak. Şu anda zaten sektörde kâr marjları yüksek değil. Zararına satış yapmak da firmaları batmaya mahkûm edecek” dedi.

Türkiye’de konut satışlarındaki düşüş sürüyor. Temmuz ayında konut satışları yıllık bazda yüzde 20.2 azalarak 85 bine geriledi. Düşüş aylık bazda yüzde 8.4 düzeyinde gerçekleşti. İnşaat sektöründeki gerileme yılın ikinci yarısında da etkili oldu ve cirolarda düşüş yüzde 6’ya dayanırken, üretim yatay kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine takvim etkilerinden arındırılmış inşaat ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.7 arttı. TÜİK verilerine göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat üretim endeksi ise çeyrek dönemler bazında yüzde 0.3 artışla yatay seyretti. Öte yandan 2014’ün ilk yedi ayında konut satışları yüzde 9.7 oranında geriledi ve yeni konut fiyatlarındaki yıllık fiyat artışı yüzde 5.2 oldu. Yükselen arsa fiyatları ve kredi faizlerinde yaşanan artış konut talebini sınırlandırdı. Tüketici üzerinde çok etkili olan döviz kurlarındaki ani artışlar, hem tüketici güvenini hem de konut alım iştahını olumsuz etkiledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.