ELEKTRİKTE BİR REKOR DAHA !

ELEKTRİKTE BİR REKOR DAHA !
Türkiye'de dün 813 milyon 338 bin kilovatsaatlik elektrik tüketimiyle yeni bir rekor kırıldı.

Türkiye'de dün 813 milyon 338 bin kilovatsaatlik elektrik tüketimiyle günlük bazda yeni bir rekor kırıldı. Mevcut piyasa fiyatları üzerinden hesaplandığında 1 günde 243 milyon liralık elektrik tüketildi. Ancak bunun 30 milyon lirasının parasını devlet tahsil edemeyecek. Çünkü tüketimin yüksek olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kaçak elektrik kullanımı yüzde 72’ler seviyesinde.
  
Yurt genelinde yükselen sıcaklıklar elektrik tüketimini artırıyor.  Sıcaklıklarla birlikte artan klima kullanımı, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesindeki tarımsal sulamalar elektrik tüketimde zirve değerlerin kaydedilmesine yol açıyor.

En fazla artış Güneydoğu’da

Günlük elektrik tüketiminin Türkiye ortalamasının 3,2 katından fazla olduğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde son bir haftadır sıcaklıklar da yılın en yüksek değerlerine ulaştı. Temmuz ayının ilk günlerinde günlük elektrik tüketiminin 70 milyon kilovatsaat olarak ölçüldüğü bölgede, son tüketim rakamının 80 milyon kilovatsaate yaklaştığı tahmin ediliyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün verilerine göre sıcaklıkların 43-44  derecelere vardığı Şırnak,Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Batman ve Diyarbakır'da  sıcaklık değerleri ortalama olarak 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Dünün en  yüksek sıcaklığı 42 dereceyle Şırnak'ın Cizre ilçesinde kaydedilmişti.

Faturalar ödenmiyor

Enerji Bakanlığı verilerine göre, Son yıllarda tüketimin en hızlı artığı bölgeler olarak Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi öne çıkıyor. Tüketimin Türkiye ortalamasının 3 katı olduğu bölgede buna karşın 100 liralık elektrik tüketiminin sadece 28 lirası ödeniyor. Tüketicilerden alacaklarını tahsil edemeyen devlet bunu geriye kalan 31 milyon elektrik abonesinden tahsil ediyor.

Yeni rekor geldi

TEİAŞ verilerine göre, 10 Temmuz’da elektrik tüketiminde 807 milyon 813 bin kilovatsaatle Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış, 11 Temmuz'da da tüketim 812 milyon kilovatsaate çıkarak yeni rekor düzeyine ulaşmıştı.
Elektrik tüketimi, 23 Temmuz'da ise 813 milyon 338 bin kilovatsaate ulaşarak yeniden rekor kırdı. Rekor tüketimin 630 milyon kilovatsaatlik kısmı termik santrallerden, 141 milyon kilovatsaati hidrolik santrallerden, 20 milyon kilovatsaati ise rüzgâr ve Jeotermal enerji santrallerinden karşılandı. Tüketim talebinin karşılanması için 21 milyon kilovatsaatlik kısım da ithal edilmişti.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.