Emekli Maaşını Artırmanın Yolu

Emekli Maaşını Artırmanın Yolu
Maaşını tavan kazançtan SGK'ya bildiren vatandaş, her tavan bildirilen ay başına ilerde alacağı emekli aylığını yaklaşık 20 lira artırma şansına sahip oluyor.


Geçmişi genelde asgari ücretten (Bağ-Kur için 12 veya 13. basamaktan) gelmiş birisi bundan sonra tavan kazançtan (7371 liradan) SGK’ya bildirilir ise her tavan bildirilen ay başına ilerde alacağı emekli aylığı yaklaşık 20 lira artar.

Habertürk'ten Ali Tezel bugünkü köşesine bir okurunun sorusunu taşıdı ve en çok merak edilen sorunun yanıtını verdi.

1500 TL AYLIĞA ULAŞABİLİRSİNİZ

İşte Tezel'in okuyucuna yanıtı:
"Emekli aylığının en basit formülü; “ortalama aylık kazanç x aylık Bağlama oranı”dır. SSK’da emekli aylığı hesaplanırken, 1.1.1990 gününden emekli olacağınız yıla kadar geçen süredeki ortalama aylık kazancınız ile gün sayınıza göre belli edilen aylık Bağlama oranının çarpımıdır. Bundan sonra ister SSK’lı ister Bağ-Kur’lu olun ileride alacağınız emekli aylığı aylık kazanç bildirimlerine bağlıdır.

Bağ-Kur’da Kazancı siz kendiniz belirlersiniz yani SGK’ya gidip 'Benim aylık kazancımı (en az asgari ücret (1134) en çok da bu rakamın 6.5 katı olan 7371 lira arasında) şu rakamı yazın' diyebilirsiniz.

Seçtiğiniz kazancın yüzde 34.5’i kadar Bağ-Kur primi ödersiniz, SSK’lı olursanız da yine işveren sizin için 1134 ile 7371 lira arasında brüt Kazancı SGK’ya bildirebilir ve bildirdiği rakamın yüzde 50’si kadar prim ve gelir vergisi öder.

HER AY 20 TL ARTAR

İster SSK’lı olun ister BağKur’lu tavandan (7371) liradan SGK’ya kazanç bildirin, (geçmişiniz hep asgari ücret ise) tavandan bildirilen her ay için ileride alacağınız emekli aylığı yaklaşık 20 lira artar.

3.5 yılda 800 lira gibi artış meydana getirip ileride 1500 liralık emekli aylığına ulaşabilirsiniz. Bundan sonra asgari ücret bildirirseniz her ay yaklaşık 1.5 ile 2 lira arasında ileride alacağınız emekli aylığınız düşer. Ortalardan mesela 3000 lira kazanç bildirirseniz ileride alacağınız emekli aylığı ne artar ne de düşer."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.