Erken emekli olmanın yolları!

Erken emekli olmanın yolları!
Yaş ve prim şartına takılmadan erken emeklilik de mümkün. Nasıl mı? İşte cevabı..
 Yıpranmayla 5 yıla kadar erken emekli olmak mümkün. Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışan işçi ve memura ilave prim hakkı veriliyor. Bu, emekli olunacak prim sayısını artırırken, emekli olunacak yaşı öne çekiyor. Örneğin; 20 yıl çalışan bir kişi yıpranmayla 25 yıl çalışmış sayılarak 5 yıl erken emekli olma hakkı elde edebiliyor. Çalıştığınız işin bu kapsamda değerlendirilip değerlendirilmediğini SGK’ya sorup mutlaka öğrenin.

6 YIL KAZANMA ŞANSI

Doğum borçlanması emekli olabilmek için diğer koşulları sağlayıp prim gün sayısı eksik olan kadınların erken emekli olmasını sağlar. Doğumdan önce sigortası yapılan, adına prim ödenen ve çocuğu yaşayan tüm kadınlar (SSK’lı, Bağkur ve memur kadınlar) doğum borçlanması yapabiliyor. En fazla üç çocuk için geçerli oluyor. Her çocukta 2 yıl olan bu hak 6 yıl (2160 gün) prim kazanmayı sağlıyor. Yani ekstra çalışma derdi yok.

10 YIL DA YETİYOR

Bir süre çalıştıktan sonra hastalanan ya da sakat kalan on binlerce kişi var. Yüzde 60 oranında işgücü kaybı olanlar ile sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede malul olanlar yaşı beklemeden erken emekli olabiliyor. Bunun için 10 yıl sigorta, 1800 gün prim ve en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı aranıyor. Bu durumu SGK Sağlık Kurulu tarafından onaylananlara 1000 TL’ye yakın maaş bağlanıyor. Ayrıca bugün 65 yaş ve üzerinde olan herkese aylık bağlanıyor. Tek şart aylık 549 liranın üstünde gelirinin olmaması.

ÇOCUĞUNA BAKANLAR!

Bakıma muhtaç çocuğu bulunan kadınların, Ekim 2008’den sonraki prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor. Bu süre emeklilik yaş haddinden düşülüyor. Örneğin; Ekim 2008’den sonra 1000 gün primi bulunan bir anne 1250 gün prim ödemiş sayılıyor. 250 günlük süre yaştan düşüyor. Bu haktan SSK, Bağkur veya Emekli Sandığı’na tabi olan bu durumdaki bütün anneler yararlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.