Evinizi satarken bunlara dikkat

Evinizi satarken bunlara dikkat
Evinizi satmaya karar verdiniz. Pekiyi bundan sonra nasıl ilerlemeli, nelere dikkat etmelisiniz?

Gayrimenkul sektörünün baş döndürücü bir hızla ilerlediği günümüzde piyasa da çok farklı bir düzeye geldi. Çok fazla arzın olması, sektördeki oyuncuların çeşitlenmesi, pazarlama tekniklerinin gelişmesi gibi çeşitli etkenler ışığında riskli sulardan güvenli limanlara geçmemiz için artık daha da fazla dikkatli olmalıyız. Re/max Piramit kurucusu ve mimar Nurdan Tartanoğlu, evinizi satarken dikkat etmeniz gereken beş önemli konuyu anlattı:

1. Doğru fiyatla satışa çıkın: Özellikle İstanbul’da çok fazla arz olmaya başladı. Çok arz olması, profesyonel inşaat firmalarının işin içine girerek inşaat kalitesini artırmaları ve satış tekniklerini değiştirerek pazarlama faaliyetlerini geliştirmeleri nedeniyle, bireysel mal sahipleri, büyük inşaat firmalarının pazarlama faaliyetleriyle rekabete girmek durumunda kalıyorlar. Dolayısıyla onların da aynı şekilde profesyonel bir konum ve davranış belirlemeleri gerekiyor.

Bunun için yapılacak en önemli şey gayrimenkullerinin pazardaki fiyatını profesyonel bir analizle doğru tespit edebilmeleridir. Bu fiyatı, gayrimenkulün kendilerine maliyetleri ya da o gayrimenkulü sattıklarında yapmayı planladıkları hedefin kaça mal olacağı belirlemiyor. Çok analitik bir şekilde, gayrimenkulün o piyasada satılabilir değerini belirlemek gerekiyor. Bunun için de profesyonel bir yardıma ihtiyaçları var. Neden doğru fiyatla satışa çıkmak önemli? Çünkü doğru fiyatla satışa çıktığınızda pazarlama çalışmalarıyla talep oluşturulur ve işlem gerçekleştirilir. Eğer yüksek ve yanlış fiyatla satışa çıkarsanız, pazarlamayı en iyi şekilde yapsanız da, yanlış alıcıları çekeceğiniz için satış gerçekleşmeyecek ve gayrimenkulünüz uzun süre piyasada kalacaktır.

Malın piyasada uzun süre kalması, sadece beklenen nakitin geç gelmesine neden olmaz, aynı zamanda daha uzun süre sonra o malın piyasadaki satılabilir fiyatının da altında satılmasına neden olacaktır. Bu olay, yapılan bütün istatistiklerde bizzat şahit olduğumuz bir durumdur. Çok benzer mülklerde bile, yanlış fiyattan satışa çıkan gayrimenkuller, iki-üç sene satışta bekledikten sonra doğru fiyattan satışa çıkartılıp, aynı dönemde 15-20 gün içinde satılan mülklerden çok daha düşük fiyata talep görmektedir. Dolayısıyla doğru fiyattan satışa çıkmak için profesyonel bir desteğe ihtiyaç vardır. Özellikle “içinde yaşanmış mülklere” mal sahiplerinin psikolojik bir bakışı oluyor. Bu bakış da onları yanlış fiyat belirlemeye iten nedenlerin başında geliyor. Bütün bu psikolojik etkenlerin dışında kalarak, doğru bir bakış açısıyla ekspertiz çalışması yapabilecek, ya SPK lisanslı ekspertiz firmalarına ya da bölgedeki uzman gayrimenkul danışmanlarının emsallerle ilgili değerlendirme raporlarına itibar etmek gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.