'Firmalar zincirleme batma tehlikesiyle karşı karşıya'

'Firmalar zincirleme batma tehlikesiyle karşı karşıya'
Sözcü Gazetesi Murat Muratoğlu, Erdoğan'ın dövizle ilgili o sözlerini değerlendirdi.
Bakın çok enteresan… Erdoğan, “Tüm halkıma, tüm vatandaşlarıma sesleniyorum. Lütfen kendi yerli paranızı dövize değişmeyin. Millilik budur, yerlilik budur vatanseverlik budur” dedi. “Lütfen” mi? Şımartıyorsunuz bizi! Valla biz bunlara alışık değiliz! Gerekirse anamızı da alıp gideriz.

* * *

Elinde doları, Euro'su, faizi olan amaç bakımından teröristti. Öyle demişti… Demek af geldi! Dolar alan yaya kalacaktı, en baba arabayı seçti. Hani faizi indirecekti? Fıtratımızda yokmuş demek ki!
Ben de İktidara sesleniyorum: Lütfen kendi yerli paranızı dövize değişmeyin. Köprü geçişlerini, tüneli, mega ihaleleri dövize endekslemeyin. Bakın ben de “lütfen” dedim. Esas millilik budur, yerlilik budur vatanseverlik budur.

* * *

16 yılda kendi yerli paramızla dövize bağımlı olmayan bir ekonomi oluşturulabilseydi zaten kimse parasını dövize çevirmezdi. Sabah akşam döviz fiyatlarını takip etmezdi.
Zarrab verdikçe verdi, bakanlar bile rüşveti dolar, Euro olarak kabul etti. Ayakkabı kutularında, kasalarda TL görülmedi. Bugünlere kadar gelindi.

* * *

Merkez Bankası daha fazla kaçamadı, az buz değil faizi 300 baz puan artırdı. Doğru olanı yaptı lakin çok geç kaldı. Şunu önceden, dolar 4.20'deyken yapsaydı. Bu kara günler hiç yaşanmasaydı.
Neden kurlar bu kadar tırmandıktan sonra 5'e beş kala yaptı? Saray'dan icazeti ancak aldı! Batan şirket çoktan battı.

* * *

Siz şirketlerin yüzdüğüne bakmayın, onların çoğu yaşayan ölü, zombi… Doların yükselişi dolar bazında borçlanmış özel sektörü iflasın eşiğine getirdi.
Yüksek dış borçlu yerli firmalar, borç ödeme yükü nedeniyle zincirleme batma tehlikesiyle karşı karşıya… Ancak günü kurtarırlar. Kredi vadeleri geldikçe birer birer batarlar.

* * *

Faiz artışı iktidarın favori sektörü inşaatın da ipini çekti. Zira ya yardan, ya serden vazgeçecekti! Bu saatten sonra inşaatın da helvası kavruldu. Fıstık pahalı olmasaydı üzerine konurdu. Onların çoğu da yolcu.
Durmadı yılanoğlu! Kur artışı faiz lobisi dedikleri bankaları da fena vurdu. Yurtdışından buldukları sendikasyon kredileri, TL'ye çevrilip kredi olarak verildi. Banka bu kadar kur farkından sonra ne kazanacak ki?

* * *

Dolar haftaya 4.50 ile başladı, müdahaleye rağmen altına sarkamadı. Bu faiz artışı, doları ancak durdurdu. Düştüğü yerden tekrar kafayı kaldırdı. İş o hale geldi ki, buna “kriz” demek hafif kaldı! Lakin zaman kazandırdı.
Durum geçici… Belki seçimlere kadar idare eder. Muhtemelen yükselişi durur ve biraz geriler. Haziran başında yeni bir faiz artışı için bekler. Yeni faiz artışı gelmezse dolar yola devam eder. İstanbul beyefendiliği bile kurtarmaz bu sefer!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.