Gençler iş bulma umudunu yitirdi

Gençler iş bulma umudunu yitirdi
İşsiz gençlerin büyük kısmı, iş aramaktan vazgeçti.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) raporuna göre Türkiye’de milyonlarca genç iş bulamadığı için çalışamıyor. 18.8 milyon gençten 6 milyonu işsiz. 4.7 milyon genç umudunu yitirdiği için iş aramıyor. 6 milyon işsiz gencin, 4 milyon 221 binini genç kadınlar oluşturuyor.


Türkiye’de milyonlarca genç iş bulamadığı için çalışamıyor. Toplam 18.8 milyon gençten 6 milyonu işsizlik batağında. 4.7 milyon genç iş bulma umudunu yitirdiği için iş aramıyor. İşsizlik oranı genç kadınlarda erkeklerin yaklaşık 4 katı. 6 milyon işsiz gencin, 4 milyon 221 binini genç kadınlar oluşturuyor.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK), OECD ve TÜİK verilerinden yola çıkarak hazırladığı rapor, genç işsizlerle ilgili acı tabloyu ortaya koydu. Rapora göre, Türkiye’de 15-29 yaş grubu gençlerin yaklaşık 3’te 1’i eğitimde veya çalışma hayatında değil. Sorunun temel nedeni ise genç kadınların yüzde 45’inin hem eğitim hem de istihdam dışı kalması.
Türkiye, işsiz gençlerin oranının yüksekliği açısından OECD içerisinde ilk sıralarda yer alıyor. Bir okula devam etmeyen veya bir işte çalışmayan gençlerin yüzde 80’i iş de aramıyor. Türkiye, yüzde 80’lik bu pasif oranıyla, OECD’ye üye 33 ülke içerisinde Kore ve Meksika’dan sonra 3. sırada geliyor.
KADININ ADI YOK
Türkiye’de genç kadınların yüzde 45.2’si hem eğitim hem de istihdam dışı kalırken, bu oran genç erkeklerde yüzde 17.6. Söz konusu oran, genç erkekler açısından yüzde 13.3 olan OECD ortalamasına yakın; buna karşılık genç kadınlarda yüzde 17.7 olan OECD ortalamasının neredeyse üç katı.
Eğitimde olmayan ve çalışmayan genç kadınlara ait bu oranla Türkiye açık ara OECD birincisi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.