Gözler Erdoğan'ın açıklayacağı 'müjdeye' çevrildi: İşte dolarda son durum...

Gözler Erdoğan'ın açıklayacağı 'müjdeye' çevrildi: İşte dolarda son durum...
Dolar/TL güne 7.30 seviyesinin hemen üzerinde başladı. Erdoğan'ın çarşamba günü yaptığı duyuruda, bugün açıklayacağını söylediği müjde, piyasalar tarafından takip ediliyor.

Erdoğan'ın ilk duyurusunun ardından borsa yüzde 3 yükselmiş enerji şirketlerinin hisseleri prim yapmıştı. Öte yandan Merkez Bankası dün yapığı toplantıda politika faizini değiştirmedi. TCMB %7.34'e kadar gerileyen fonlama maliyetini son adımlarıyla dün itibarıyla %9.37'e yükseltti.

Dolar/TL AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklayacağı “müjdeye” yönelik beklentilerle 7.3’ün altına gerilese de daha sonra sınırlı yükselerek 7.30 seviyesinin üzerine çıktı.

Erdoğan’ın Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına inandığı bir müjdeyi paylaşacağını açıklamasının ardından piyasada yeraltı zenginliklerine ilişkin olumlu bir müjdenin verilebileceği beklentisi ile önce enerji hisseleri tavan oldu.

BIST 100 önceki günü yüzde 3 civarı kazançla tamamlarken dolar/TL de dün 12 Ağustos’tan beri ilk kez 7.2160’a kadar gerilemiş daha sonra 7.3 civarında denge bulmuştu.

Türkiye’nin Akdeniz’deki hak ve hukukunu korumaya yönelik adımlarının enerjide dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak için hayati öneme sahip olduğunu belirten Erdoğan, “Cuma günü milletimize bir müjdeyi vermekle karşı karşıya olacağımızı tahmin ediyor ve buna inanıyorum. Bu müjdenin biz de hayalleri rüyası içerisindeyiz… Bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum.” demişti.

Erdoğan’ın bugün açıklayacağı müjdeyle ilgili üst düzey bir yetkili, “Karadeniz’de iki noktada önemli hidrokarbon keşfi yapıldı. Bunlardan Tuna 1 kuyusundaki keşif oldukça iyi” dedi.

Öte yandan iki kaynak, Akdeniz dahil hidrokarbon araması yapan üç geminin çalışmalarından da umut verici sonuçlar geldiğini de vurguladı. TÜİK verilerine göre Türkiye 2019 yılında 41.2 milyar dolar enerji ithalatı gerçekleştirdi. Enerji, Türkiye’nin dış ticaretinde açık ara en çok açık verilen kalem oldu.

Erdoğan’ın açıklamayı saat 15.00’te yapması bekleniyor.

İstanbul ve Ankara'da dolar, avro ve sterlinin alış-satış fiyatları, saat 09.30 itibarıyla şöyle:

İSTANBUL



                          ALIŞ SATIŞ

ABD Doları      7,2760 - 7,2770
Avro                  8,6370 - 8,6380
Sterlin              9,6080 - 9,6560

ANKARA


ABD Doları   7,2450 - 7,3250
Avro              8,6000 - 8,6750
Sterlin           9,5550 - 9,7600

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.