‘Kıdem’ işçiyi korkuttu

‘Kıdem’ işçiyi korkuttu
Hükümetin kıdem tazminatı hazırlığı, işçi emekliliklerini artırdı. Hükümetin seçimin ardından kıdem tazminatını fona dönüştürme hazırlığı, işçi emekliliklerini hızlandırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) 1500 işçi alına
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre 2019 Cumhurbaşkanlığı yıllık programında “sosyal tarafların mutabakatıyla tüm işçilerin erişebilirliğini güvence altına alan bireysel hesaba dayalı bir kıdem tazminatı reformu yapılacaktır” ifadesi yer alıyor. Sendikalarda, hükümetin seçimin ardından kıdem tazminatı değişikliğini masaya getireceği beklentisi var. Ancak değişiklik hazırlığı, işçi emekliliklerini hızlandırdı. Bunun en somut örneği de madenlerde yaşandı.

Sözler tutulmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde AKP’nin Zonguldak mitinginde TTK’ye 2018 sonuna kadar bin, 2019 yılında da 500 olmak üzere toplam 1500 işçi alınacağını açıkladı. Verilen söze karşın 2018 yılında işçi alımı olmadı. Geçtiğimiz günlerde TTK başvuruları almaya başladı. Bu arada 1500 işçi alınacak sözüne karşın, sadece bin işçi için başvuru yapılabildi. İşsizlik nedeniyle binlerce kişi sabahın erken saatlerinde başvuru için kuyruklara girdi. Mart başında gerçekleştirilecek kura çekiminin ardından işçiler işbaşı yapacak. Ancak Cumhurbaşkanı’nın TTK’ya işçi alınacak sözünden bu yana çok sayıda işçinin emekliye ayrıldığı öğrenildi. Genel Maden-İş Sendikası Başkanı Ahmet Demirci, Cumhurbaşkanı’nın işçi alınacak açıklamasının ardından geçen sürede 650 işçinin emekliye ayrıldığına dikkat çekti. İşçilerin emekliye ayrılmasında kıdem tazminatında değişiklik hazırlığının da etkisi olduğuna işaret eden Demirci, “İşçi 25 yıl çalışmış. Hakkını kaybedeceğini düşünüyor” dedi.

Hükümet ile Türk-İş önümüzdeki günlerde kamudaki 180 bin işçinin 2019-2020 dönemi ücret zamları için masaya oturacak. Türk-İş’in bu hafta içerisinde taleplerini netleştirmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.