Klimanın aylık faturası 150 lirayı bulacak

Klimanın aylık faturası 150 lirayı bulacak
Havaların ısınmasıyla günde 6 saat klima kullanımının, elektrik faturalarına 40 ile 150 TL arasında ek yük getireceğini belirtiliyor.
 Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla günde 6 saat klima kullanımının, elektrik faturalarına 40 ile 150 TL arasında ek yük getireceğini söyledi. Standalara uygun olmayan klimların satışının engellenmesi gerektiğini ve tasarruflu modellerin kullanılmasını öneren Ulutaş, bakımı yapılan klimalarda yüzde 30 enerji tasarrufu sağlandığını açıkladı.


Son günlerdeki aşırı sıcaklarda pek çok evde klimalar serinlemenin yöntemi oldu. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, NASA'nın tahminine göre 1800 yılından bu yana en yüksek sıcaklık değerlerine bu yaz ulaşılacağını söyledi. Buna bağlı olarak klima kullanımının artacağını belirten Ulutaş şunları söyledi:
"Standart dışı kalitesiz klima kullanımının yaygın olması nedeniyle özel önlemler alınması gerekmekte. Reaktif elektrik enerjisi tüketimi diğer elektrikli ev aletlerinde nispeten daha az olmasına karşın, klimalar devreye girdiğinde yükselmektedir. Konutlardaki sayaçlarda ölçülmediği için faturaya etkisi olmayan reaktif tüketimin günün belirli saatlerinde klima kullanımın da etkisiyle yükselmesi iletim hatlarında taşınan elektrik yükünü artırmakta, yüksek gerilim trafo tesislerinde arızalara yol açabilmektedir."

FATURALARA 90- 360 KİLOVATSAAT EK YÜK

Konutlarda yaygın olarak kullanılan 9000 ve 12000 btu soğutma kapasiteli klimaların elektrik tüketiminin saatte 0.5 ile 2 kilovat arasında değiştiğini belirten Mahir Ulutaş, günlük ortalama 6 saat çalıştıkları öngörüldüğünde, özellikle sıcak bölgelerde yaşayan yurttaşların faturalarına aylık 90 ila 360 kilovatsaatlik arasında değişen bir kullanım artışı olacağını söyledi. Ulutaş şöyle devam etti:

"Söz konusu tüketimin mesken abonelerinin elektrik faturalarına 40 ile 150 TL arasında ek yük olarak yansıyacaktır. Bu noktada, verimli klimalar ile diğer klimalar arasında ciddi farklar olması nedeniyle klima seçimine özel önem verilmelidir. Buradan hareketle, tüketiciler tercihlerini daha verimli olan ve kompresör motorlarının sürekli düşük güçte çalıştırarak tasarruf sağlayan 'inverterli' denilen modellere yöneltebilirler."

'DÜZENLİ BAKIM TASARRUF SAĞLAR'

Mahir Ulutaş, bakımları düzenli olarak yapılmayan klimaların daha çok elektrik tükettiğini vurgulayarak, "Düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yüzde 30'lara varan enerji tasarrufu sağladığı gibi klimanın ömrünü de uzatmaktadır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.