Kredi ve kartta yeni dönem

Kredi ve kartta yeni dönem
Başbakan Binali Yıldırım, bir süredir gündemde olan kredi kartları ve kredilerin yanı sıra enflasyonun kontrol altına alınmasıyla ilgili alınan yeni kararları açıkladı. Yıldırım, gıda gibi bazı kalemler dışında kredi kartında 9 ay olan taksit sayısının 12
* Kredi kartlarındaki taksit sınırı dokuz aydan 12 aya çıkartıldı.
* Kredi kartı borçları 72 aya (6 yıl) kadar yeniden yapılandırılacak.
* Tüketici kredilerinde azami vade 36 aydan 48 aya (4 yıl) çıkarılacak.
* 100 bin TL’ye ev alan bir kişi, 80 bin liralık banka kredisi çekebilecek.

Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım’ın açıkladığı kararların detayında dikkat çeken düzenlemeler yer aldı. Yeni düzenlemeler şöyle:

Telefona yok

Tüketici kredileri ve kredi kartlarına ilişkin yenilik ve değişikliklere göre genel kredi kartında taksit sınırı 9 aydan 12 aya çıkarıldı. 
Telekomünikasyonla ilgili harcamaların yanı sıra akaryakıt, gıda ve yemek, hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi bir somut mal ve hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit yasağı uygulaması sürecek. Yerli elektroniklerin teşvik edilmesiyle ilgili detaylar ise sonra açıklanacak.

Bilgisayarda düştü

9 aylık genel taksit sınırına tabi tutulan elektrik elektronik eşya (beyaz eşya hariç) ve bilgisayar alımlarında ise taksit sınırı 6 ay olacak. Hava yolları, taşımacılık, seyahat acenteleri, konaklama, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımı, dernek ödemeleri ve vergi ödemelerinde 9 ay taksit sınırı sürecek. Yurt dışında yapılan harcamalar, alkollü içecek, kozmetik ve ofis malzemesinin yanında doğrudan pazarlama ile ilgili alımların taksit yasağına tabi tutulacak. Kurumsal kartlarla yapılan mal ve hizmet alımlarında 9 ay olan genel taksit sınırı ise 12 aya çıkarılacak.

Bir defaya mahsus

Kredi kartlarının borç bakiyelerinin yeniden yapılandırma imkânı da getiriliyor. Buna göre bir defaya mahsus olmak üzere kredi kartı ve ihtiyaç kredileri 72 aya kadar yeniden yapılandırılabilecek. Canlı kredilerin vadesinin uzatılması suretiyle yeniden yapılandırılması durumunda, genel karşılıkların artırımlı olarak ayrılmasına ilişkin hükümler de kaldırıldı.
Vatandaşlar, kredi kartı gelirinin 4 katıyla sınırlı kredili alışverişi yapılabilecek. 1000 lira geliri varsa 4 bin lira sınırı uygulanacak. Geliri belirlenemeyenlere, 1000 lira olan alt limitte de değişiklik yapıldı. Asgari ücret 1300 olduğu için bu rakam da 1300 liraya çıkarıldı. Böylece 1300 liranın 4 katı olarak, en az kredi kartı kullanma limiti de 5 bin 200 liraya çıkmış oldu.

Evde 5 puan artış

Tüketici kredilerinde ise vade 36 ay olarak belirlenmişti. Bu vade, 48 aya çıkarılıyor. konut kredilerinde ise, örneğin bir kişi 100 bin liralık ev alacaksa, 75 bin lirasını (yüzde 75’ini) kredi olarak alıp, 25 bin lirasını kendisi veriyordu. Artık bankalar, ev değerinin yüzde 80’ine kadar kredi verebilecek, yüzde 20’sini de alıcı karşılamış olacak.
Kalkınma bankası, yatırım bankaları ve katılım bankalarının finansal kiralama (leasing) işlemlerindeki kredi teminat oranına  istisna gelirken, yüzde 100 kredilendirmeye olanak tanınıyor. Leasing veya finansal kiralamayla araç alınacaksa, tamamının kredilendirmesi mümkün olacak. Böylece katılım bankalarıyla diğer bankalar arasındaki kriter ve kural farklılıkları da ortadan kalkacak.

Gıdaya ciddi takip geliyor

Gıda fiyatlarının enflasyonunu engellemek amacıyla da etkin bir yeniden yapılanma oluşturulduğunu açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, “Gıda fiyatları üreticiden tüketiciye giderken takip altına alınacak. Tarlada 1 lira olan mal tezgahta 10 liraya çıkıyor. Üretici ‘Ben kazanamıyorum’, tüketici ‘Ben pahalı alıyorum’ diyor. Para, arada nereye gidiyor? Bunun ortaya çıkarılması konusunda Gıda Komitesi ciddi çalışma yapacak. Kötü amaçlı fiyatlarla oynama varsa, gerekirse ette yaptığımız gibi geçici ithalatla piyasa dengesi sağlanabilecek” dedi. Genel anlamda enflasyon artışına gıda fiyatlarındaki ani dalgalanmaların neden olduğunu gördüklerini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bir ay biber, bir ay domates, bir ay biber artıyor. Bu artış o ayki enflasyonun üçte birini gösteriyor. Bu durum incelenmeli. Bu amaca yönelik olarak Gıda Komitesi’nin yeniden yapılandırılması kararlaştırıldı. Mehmet Şimşek başkanlığında Ekonomi, Tarım, Gümrük, Kalkınma ve Maliye bakanından oluşan gıda komitesi, gıda enflasyonundaki ani dalgalanmaları, değişimleri mercek altına alacak. Gereken tedbirleri anında alacak. Bu komitenin sekretaryasını da Merkez Bankası Başkanı yürütecek.”

Destekler üreticiye

Hal yasası uygulamasından kaynaklı sorunlar bulunduğunu, Gıda Komitesi’nin aksaklıkları gidereceğini vurgulayan Yıldırım, “Desteklerin üreticiye doğrudan yansıması için gerekli kararlar alınacak. Lisanslı depoculuk faaliyetleri yaygınlaştırılacak. Fiyat artışı önüne geçilecek. Tarım bankacılığı teşvik edilecek. Gıda komitesinin işi sebze ve meyvede temel gıdada ani fiyat artışının olmaması için gereken her türlü tedbiri almak, müdahale yapmak, piyasada rekabeti bozan uygulamaları denetlemek ve kontrol altına almak şeklinde faaliyete girmiş olacak” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.