O parayı geri alabilirsiniz!

O parayı geri alabilirsiniz!
Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Sekreteri Mehmet İmrek, tüketicilerden gelen şikayetlere göre, su, elektrik ve doğalgazla ilgili kurumların, önceki abonenin borcunu, yeni abonelik başvurusunda bulunan kişinin ödemesi yönünde dayatmalarda bulunduğunu ile


İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su, elektrik ve doğalgazın, çağdaş toplumlarda tüketicilerin zaruri ihtiyaçları olduğunu belirterek, vatandaşların bu 3 temel gereksinime ulaşmasının kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Yürürlükteki mevzuatlar gereği kullanıcının, konut veya iş yerinde su, elektrik ve doğalgaz aboneliklerini, kendi adına sözleşme yaptırmak zorunda olduğunu vurgulayan İmrek, şöyle konuştu: "Abonelik işlemlerinin mümkün olduğunca kolay ve hızlı şekilde yapıldığı söylense de uygulamalardaki zorlamalar tüketicileri canından bezdirmektedir. Tüketicilerden gelen şikayetler de ortaya çıkmıştır ki, su, elektrik ve doğalgazla ilgili kurumlar, önceki abonenin borcunu, yeni abonelik başvurusunda bulunan kişinin ödemesi yönünde dayatmalarda bulunmaktadırlar. Hiçbir haklı gerekçesi olmayan bu dayatmanın kurumlarca keyfi şekilde uygulamasını kabul etmiyor, bu kurumların yasalara aykırı uygulama yaptığını ilgili makamlara ihbar ediyor ve konuyla görevli kurumları göreve davet ediyoruz."

Anayasa'nın 23. maddesine göre yerleşme ve yaşam hürriyetinin vazgeçilemez bir hak olduğuna dikkati çeken İmrek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir başkasının sorumluluğundaki borçtan bir diğer kişi sorumlu tutulamaz ve sözleşme hürriyetinden alıkonulamaz. Bu konuda söylem ile eylem arasında tam bir tutarsızlık hakim. Mevzuatlar, su, elektrik ve doğalgaz kullanıcısını zorunlu olarak kendi adına abonelik sözleşmesi yapmaya yükümlü kılmaktadır. Buna rağmen su, elektrik ve doğalgaz tedarikçisi kurumlar, tüketicileri hem mevzuata uymaları konusunda uyarmakta, bu uyarı gereğini yerine getirmeye çalışan tüketicilere de kendileri tarafından akıl almaz ve kabul edilemez uygulamalarla zorluklar çıkarılmaktadır."

İmrek, konuyla ilgili mahkemelerin ve Yargıtay'ın emsal kararlarının bulunduğunu belirterek, "Tüm bunlara rağmen abonelik işlemlerini yapamayan tüketiciler, Tüketici Mahkemesinde 'Muarazanın Men'i' davası açıp abonelik işlemlerini yapabilirler. Veya başkasına ait borcu ödeyip, ödeme makbuzunun üzerine 'abonelik işleminin tamamlanması için bana ait olmayan borcu ödemek zorunda bırakıldım' şeklinde bir şerhi düşüp daha sonra bu ödediği parayı icra marifetiyle tahsil edebilirler" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.