Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi

Renault Çalışanları Bölündü, İş Bırakma Eylemine Son Verdi
Düşük ücret nedeniyle 13 gündür iş bırakma eylemi yapan Renault çalışanları aralarında çıkan anlaşmazlık sonucu bölününce, işçilerin büyük kısmı bu sabah işe geri döndü.
Türkiye'nin otomotiv devi Renault'da ücretlerinin iyileştirilmesini isteyen işçilerin, 15 Mayıs'ta üretimi durdurarak başlattıkları eylem bu sabah sona erdi. Toplam 1300 işçinin çalışması gereken bu sabahki 08.00 vardiyasına 1284 işçi gelerek işbaşı yaptı. Diğer vardiyalarında aksamadan devam edeceği duyuruludu.

İŞÇİLER BÖLÜNDÜ

15 Mayıs gecesi başlayan eylem, işçilerin kendi aralarında bölünmeleri üzerine sona erdi.

GÖRÜŞMELER SONUÇSUZ

Fabrika yönetimi ile işçiler arasında önceki iki gün yoğunlaşan görüşmelerden sonuç çıkmamıştı. Fabrika yönetiminin, bin lira avans, 480 lira banka promosyonu ve yıl sonu 600 lira para verme teklifi, saat ücretlerinde bir ay içinde iyileştirme sözünü işçiler kabul etmemişti.

YÖNETİM NOT GÖNDERDİ

Dün gece çalışanlara 'iç iletişim notu' başlığı ile yazı gönderen yönetim çalışanlara yaşananlardan dolayı hiç bir çalışanın sözleşmesinin fesih edilmeyeceğini, savcılığa yapılan şikayetten vazgeçileceği bildirildi.

İŞVEREN SÖZ VERDİ

Bir hafta içerisinde tüm çalışanlara net 1000 lira avans ödemesi yapılacağını yıl sonunda 600 lira prim ödeneceği ayrıca banka maaş ödemelerinden ise kendilerine promosyon olarak 480 lira hesaplarına yatırılacağı duyuruldu. Ayrıca yapılan görüşmelerde işçilerin ücretlerinde önümüzdeki günlerde iyileştirme yapılacağı ve bunların kendilerine bildirileceği konusunda anlaşıldı. Taraflar arasında kriz yaratan görüşmelerin 'tutanağa geçirilmesi' talebi ise fabrika yönetimin bunu 'iç karar' olarak duyurması ile aşıldı.

TARTIŞMA ÇIKTI

Bunun üzerine günlerdir fabrika içinde eylem yapan işçiler, dışarı çıkarak eylemi dışarıdaki arkadaşları ile birlikte sürdüreceklerini açıklamıştı. Gece ise işçiler arasında içeri girip girmeme konusunda tartışma yaşandı. Eylemi sonlandırıp sonlandırmama konusunda sandık kurularak seçim yapılmak istendi. Ancak oy kullanma işlemi tartışmalar üzerine yarım kaldı. Yaşanan bölünme üzerine işçiler sabah saatlerinde eylemi tamamen sonlandırdı.

İŞBAŞI YAPTILAR

Yaklaşık 5 bin 400 kişinin günde 1400 otomobil ürettiği Oyak Renault'ta eylem sona ererken bazı işiler ise direnişlerini sürdürüyor. Sabah 08.00-16-00 vardiyası fabrikaya girerek günler sonra Renault'ta üretimi başlattı. Diğer vardiyaların da iş başı yapacağı öğrenildi.

SOSYAL MEDYADAN DUYURULDU

Bu arada, işçilerin sözcüsü konumundaki Metal İşçileri Birliği, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "An itibariyle Reno'da işçiler işbaşı yapmak üzere içeri girdi." şeklinde açıklama yaptı.

ANLAŞMA SAĞLANAN FABRİKALAR

Renault'un ardından üretimi durdurma eylemi yapılan TOFAŞ, Coşkunöz, Mako ve Ototrim fabrikalarında anlaşma sağlanmış, işçiler daha önce işbaşı yapılmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum