Sermayesini halka açan şirkete vergi kıyağı

Sermayesini halka açan şirkete vergi kıyağı
Sermayesinin yarısını halka açan şirket kurumlar vergisi ödemeyecek.
 Sermayesinin yüzde 50 ve daha fazlası borsada işlem gören halka açık sermaye şirketleri, 50 puanlık indirimin üzerine 50 puan daha indirim alarak kurumlar vergisi ödemeyecek.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Bakanlar Kurulu'nun, kurumlar vergisinde öngörülen yüzde 50 indirimin borsada halka açık sermaye şirketleri ve bazı şirketler için farklılaştırılmasına ilişkin kararı yayımlandı.

Kararda, uygulanacak indirim oranının yüzde 50 olarak belirlendiği hatırlatılarak, bu orana, payları borsada işlem gören halka açık sermaye şirketlerinden, indirimden yararlanılan yılın son günü itibarıyla, borsada işlem görebilir nitelikte pay alarak izlenen payların nominal tutarının tescil edilmiş olan ödenmiş veya çıkarılmış sermayeye oranı yüzde 50 ve daha az olanlar için 25 puan, yüzde 50 ve daha fazla olanlar için 50 puan ilave edilmek suretiyle indirim uygulanacak.

Nakdi olarak sermayenin, yatırım teşvik belgeli üretim ve sanayi tesisleri ile bu tesislere ait makine teçhizat yatırımlarında veya bu tesislerin inşasına tahsis edilen arsa ve arazi yatırımlarında kullanılması durumunda, yatırım teşvik belgesinde yer alan sabit yatırım tutarı ile sınırlı olmak üzere indirim oranına 25 puan ilave edilecek.

İndirim oranı, gelirlerinin yüzde 25 veya fazlası şirket faaliyeti ile orantılı sermaye, organizasyon ve personel istihdamı suretiyle yürütülen ticari, zirai veya serbest meslek
faaliyeti dışındaki faiz, kar payı, kira, lisans ücreti, menkul kıymet satış geliri gibi pasif nitelikli gelirlerden oluşan sermaye şirketleri için yüzde sıfır olarak uygulanacak.
Aktif toplamının yüzde 50 veya daha fazlası bağlı menkul kıymetler, bağlı ortaklıklar ve iştirak paylarında oluşan sermaye şirketleri ile arsa ve arazi yatırımına tekabül eden
tutarla sınırlı olmak üzere arsa ve arazı yatırımı yapan sermaye şirketleri için de indirim oranı sıfır olarak uygulanacak.

Finans, bankacılık ve sigortacılık faaliyeti gösteren kurumlar ile kamu iktisadi teşebbüsleri indirimden yararlanamayacak. Karar 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere bugün yürürlüğe girdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.