SİLİVRİ KÜÇÜK ESNAF İÇİN HAREKETE GEÇTİ!

SİLİVRİ KÜÇÜK ESNAF İÇİN HAREKETE GEÇTİ!
Silivri Kentsel Gelişim Derneği ile Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında, alışveriş merkezilerinin esnafa etkileri araştırılıp çözüm yolları aranacak.

 Silivri Kentsel Gelişim Derneği ile Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa hazırladığı ve ilçe esnaflarını ilgilendiren proje, önceki gün protokol üyelerine anlatıldı. “Alışveriş Merkezilerinin Esnaf Üzerindeki Etkisi” başlığıyla yapılan toplantıda araştırma projesi ile toplantıya katılan davetlilerde projeyle ilgili  fikir ve önerilerini ortaya koydular. 3 bin esnaf üzerinde yapılacak araştırma sonrasında ortaya çıkacak olan rapor doğrultusunda çözüme yönelik adımların atılması bekleniyor.

EVİRGEN; SİYASİ HİÇ BİR ÖN YARGI YOK

'Alışveriş Merkezilerinin Esnaf Üzerindeki Etkisi' konulu araştırma projesi kapsamında bilgilendirme yapan Silivri Kentsel Gelişlim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kemalettin Evirgen, "Siyasi hiçbir ön yargı olmadan başlayıp bitireceğiz. Bizim amacımız sivil toplumun yararlanabileceği sonuçları ortaya koymaktır" dedi.

LEHİMLER: TÜM ESNAFLAR İLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLECEK

Proje Koordinatörü Av.Murat Lehimler tarafından ise 'iş planı' sunumu yapıldı. Lehimler, amaç ve hedefleri anlatarak, "3 bin esnaf için sahaya inilecektir. Uzman anketörler saha anket çalışması yapacaktır. 35 mahalle genelinde araştırılacaktır. Her esnafla yüz yüze görüşülecektir. Faktör analizi ile bu sayının tamamını kullanacağız. İstanbul'da 17 bin kayıtlı esnaf bulunmaktadır. Bu rakam göz önüne alındığında, Silivri İstanbul'a göre toplam yüzde 2 oranındadır. Silivri pilot bir bölge durumundadır.  Projemizin faaliyet olarak son aşamasında sempozyum yapılacaktır. 278 davetli listesini sempozyuma davet edeceğiz. Bizim için gerçekten anlamlı olan bu çalışmaya katkıda bulunan Sayın Kaymakamımız ve Sayın Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.



SÖNMEZ; SORUNLARI ÇÖZMEK BİZİ YÖNETENLERİN İŞİ

Silivri Kentsel Gelişlim Derneği Başkanı Vural Sönmez ise proje hakkında şunları söyledi: "Silivri'nin sorunlarını birçok platformda dile getiriyoruz. Dernek olarak da bu sorunları biz saha araştırması, bilimsel verilerle ortaya çıkaralım, çözüm üretelim ve masa üstüne koyalım. Bizi yönetmeye talip olanlar bu sorunlara çözüm üretsinler. Bizim amacımız bu. Silivri, birkaç yıl içinde nüfusunu ikiye katlayan bir ilçe. Bu ilçeyle ilgili beklentisi olan dostlarımızla beraber projemizi başlatıyoruz.  Siyasi partilerimizin gençlik kollarında görev alan arkadaşlarımız da katkıda bulunsunlar. Bize gelsinler, birlikte çalışma ve birlikte yönetme anlayışıyla destek versinler."



IŞIKLAR; KUZULAR YAŞASIN KURTLAR AÇ KALMASIN

Belediye Başkanı Özcan Işıklar, ilçede esnaflara yönelik yapılan çalışmaları kısaca anlattı. Projenin son derece anlamlı olduğunu belirten Işıklar, yerel iktidar olarak iyileştirme politikalarından bahsetti. Bilimle düşünüp, akılla karar vermenin önemine işaret eden Işıklar, projenin verimli sonuçlar çıkaracağına vurgu yaptı. Öte yandan eski belediye başkanı Selami Değirmenci döneminde başkan yardımcısı görevinde olduğunu hatırlatan Işıklar, o yıllarda esnaf araştırması yaptıklarını ve 7 bin kayıtlı esnaf bulunduğunu belirtti.

Başkan Işıklar, göreve geldiği 2009 yılından itibaren alışveriş merkezlerine karşı tavır sergileyen bir tutum içinde olduklarını söyledi. Yerel esnafı düşündüğünü belirten Işıklar, "Belediyecilikte yaptıklarınız önemlidir, ama yaptırmadıklarınız daha önemlidir. Görev sürem içerisinde bununla mücadele ettik. AVM konusunda esnafı baskı altına alan 3 AVM'ye karşı dirençle dayandık. Büyük baskılara rağmen karşı durduk. Çok öteye gitmeye gerek yok. Roma'ya gidin, Milona'ya gidin, dünya şehirlerine gidin şehir içinde AVM göremezsiniz. Ancak ilçemizde bulunan AVM’leri de kovamayız. Burada ki amaç hem kuzular yaşasın, hem de kurtlar aç kalmasın. Bundan sonra bunun mücadelesini vermeliyiz” şeklinde konuştu.




KOÇER;  SORUNLAR BİLİMSEL OLARAK ARAŞTIRILACAK

Proje tanıtım toplantısında konuşuna Silivri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Nuray Koçer; "AVM'lerin esnaf üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak için yaptığımız çalışma projesinin tanıtım toplantısına hoş geldiniz. Esnafın kökü ahilik geleneğidir. Biz bu çalışma konusunda herkesten destek istiyoruz. Tarihten gelen bir ahiliğimiz var. Bize yakışan şekilde sorunlarımızı anlatır ve çözüm ararız. Şimdi bunu yapıyoruz. İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte Kentsel Gelişim Derneği'nin araştırmalarıyla analizler yapılacak. Sorunları ortaya çıkarıp çözümü sunacağız. Bizler esnafların öncüsüyüz. Yenilikçi olmak zorundayız. Sorunlara çözüm bulma konusunda ilk adımı atıyoruz. Sorunları ele alarak, bilimsel veriler üzerinden işleme başlıyoruz. Desteğini esirgemeyen Sayın Kaymakamımıza ve Sayın Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

KAYMAKAM BEKARLAR; AVM'YE GİTMİYORUM DİYEN ELİNİ KALDIRSIN

Silivri Kaymakamı Faruk Bekârlar, katılımcılara "AVM'den alışveriş yapmayan varsa el kaldırsın" diye sordu. Kimse elini kaldırmayınca "İşte bu kadar faydalanıyoruz" dedi. Çözüm yollarını aktaran Bekarlar, "Boğuştuğumuz sorunlara çözüm arama konusundaki gayret ve çalışmalarını takdir ediyorum. Çözüm ararken, bağımsız bir anlayışla yerine getirebilmenin diğer sivil toplum kuruluşlarına da örnek olmasını diliyorum.  Son araştırmalara göre Türkiye'de 2 milyon esnaf var. Aileleriyle birlikte 8-9 milyon insana tekabül eden çok ciddi ve sorunlarına kimsenin sessiz kalamayacağı büyük bir güç aslında. AVM'ler konusunda anket yapılacak, analizler yapılacak, esnaflarla vatandaşlarla görüşülecek diyorsunuz.

İlk görüşmeyi burada yapalım. Ben AVM'den alışveriş yapmıyorum diyen arkadaşlarımız elini kaldırabilir mi? Buradan da anlaşıldığı gibi herkes mutlak faydalanıyor, bir şeyler alıyor. Esnafımızın ekonomik anlamda giderek küçülmesine sebep olan AVM gerçeği konusunda ciddi veriler ortaya çıkacak sanırım bu çalışmayla.  AVM'ler süratle artıyor. Artınca da insanlar buraya rağbet gösteriyor. Bu konuda, daha ayakları yere basan, duygusallıktan uzak bir çözüm bulunması lazım. Esnafımızın rekabet edebilecek yeni açılımlar yapılması lazım.  'AVM'ler kötüdür, bunlar açılmasın, esnafa zarar veriyor' yaklaşımı da çok rasyonel değildir. Dükkan sahiplerimizin işyerini kapatıp asgari ücretle çalışan bir duruma gelmesini ben de kabul etmiyorum. Yani esnaflarımızın mağdur olmasını bizler de arzu etmiyoruz. Kaldı ki Türkiye toplumu, esnaf bir toplumudur. Esnaflarımız da kendi özeleştirisini yapıp, dezavantajlarını avantaj haline getirerek AVM'lerle mücadele edebileceğine ben şahsen inanıyorum" şeklinde konuştu.

 

“HİZMET İÇİN SİYASİ ÇEKİŞMELERE SON VERİLMELİ”

Toplantı soru ce öneriler ile devam etti.  Silivri esnaflarından Beyzade Çay bahçesi sahibi Yusuf Ziya Küpelioğlu; "AVM'lere gidilmesi otoparkının olması, lavabonun olması ya da sıcak bir mescidinin bulunması olabilir. Ayrıca bunlar ücretsiz sağlanıyor. Silivri'nin yerel yönetimi ile iktidar arasında kopukluk ve çekişme var. İlk önce onların bir araya gelip bu sorunların çözülmesi gerekiyor. Bu şekilde hareket edilirse esnafın yararına olacağını düşünüyorum" dedi.

“KİPA SİLİVRİ’NİN GÖBEĞİNDE TAM BİR  BOMBA”

Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan; "AVM'lerin şehir dışına taşınmasıyla ilgili yasa çıkmıştı bildiğim kadarıyla. Kipa AVM Silivri'nin göbeğinde tam bir bomba. Bu açıdan etkisini düşünmeliyiz. Bundan sonra yapılacaklara dikkat edilmeli. Bu alışveriş merkezlerini dışarı çıkarırsak esnafın rekabet şansını arttırırız” dedi.  

Haber:Fatma Sarıbıyık Yıldırım

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.