Trafik sigortası sil baştan

Trafik sigortası sil baştan
Trafik sigortası genel şartlarında değişiklik yapıldı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazetede yayınlandı. Sigorta şirketleri, vefat eden kusurlu sürücüler için ödedikleri tazminatı, mirasçılarından talep edebilecek.
 Kusurlu sürücüye trafik sigortasından tazminat ödenmeyecek, sigorta şirketleri herhangi bir nedenden dolayı tazminat ödese bile sigortalı kişiden ya da yakınlarından talep edebilecek. Hazine Müsteşarlığı, 2015 Haziran ayında uygulamaya giren trafik sigortasının genel şartlarında değişiklik yaptı ve yeni düzenleme geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlandı.

En önemli değişiklik ise, kusurlu sürücüler nedeniyle sigorta şirketlerinin ödediği tazminatlarda yapıldı. Geçen yıl yayınlanan genel şartlarda, sürücülerin kendi kusurundan dolayı vefatı ya da sakatlık hali, trafik sigortasının teminat kapsamı dışında tutulmuştu. Ancak düzenlemenin kanun değil de genel şart olması nedeniyle mahkemeler, sürücü kusurlu da olsa yakınlarına sigortadan tazminat ödenmesini hükmetti. Bu durum ise sigorta şirketlerini zor duruma soktu. Sigortacılar, bir taraftan yayınlanan genel şartlara göre prim belirlerken, diğer taraftan mahkeme kararları nedeniyle de beklemedikleri tazminatları ödemek zorunda kaldı.

TAZMİNAT GERİ ALINACAK
Hazine, yeni düzenleme ile bu konuya açıklık getirdi. Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre, sigorta şirketleri, kusurlu sürücü nedeniyle ödedikleri tazminatları kişinin mirasçılarından talep edebilecek, yani rücu edebilecek. Daha açık bir anlatımla, alkollü sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkeme de bu kişinin yakınlarına vefat tazminatı ödenmesine karar verirse; sigorta şirketi, tazminatı ödeyecek, ancak sonradan rücu edebilecek.

Yeni düzenleme ile sigorta şirketlerine, trafikte ağır kusurlu hallerde oluşan hem maddi hem de bedeni zararları sigortalıya rücu etme hakkı da getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigortacılar, ehliyetsiz araç kullanan ya da trafik kurallarını ihlal eden sürücülerin neden olduğu kazalarda ödedikleri maddi ve bedeni zararları sigortalılardan talep edebiliyordu. Yeni düzenleme de ise yine ehliyetsiz araç kullananlar sigorta kapsamı dışında tutulurken, kazanın ancak trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

TRAFİKTE AĞIR KUSUR
Yani, yeni uygulamada, sigortacıların tazminatı rücu etmesi için, sürücünün trafik kurallarını ağır kusurlu olarak ihlal etmesi gerekiyor. Daha açık bir anlatımla, kırmızı ışıkta geçen sürücü, bir araca çarpıp maddi hasara neden olur ya da karşıdan karşıya geçen yayaya çarpıp, ölümüne sebebiyet verirse; sigorta şirketi maddi hasarı veya vefat tazminatını ödeyecek, sonra da sürücüden ödediği tazminatın tamamını hukuk yoluyla talep edebilecek.

Trafik sigortasının yeni genel şartlarında, aracı sigorta ettiren ile sürücü arasındaki ayrıma da açıklık getirildi. Geçen sene yayınlanan genel şartlarda, sigorta şirketlerine, aracı kullanan sürücü kusurlu da olsa maddi ve bedeni zararların aracı sigorta ettirenden talep etmesi hükme bağlanmıştı. Ancak bu düzenleme hem tepkilere hem de karışıklığa neden olmuştu. Yeni uygulamada ise sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecekler.

Yeni uygulama ne getiriyor?
* Sürücü kendi kusurundan dolayı kaza yapıp, vefat ederse, mahkemeler tazminata hükmetse bile sigorta şirketlerine, ödedikleri tazminatı mirasçılardan talep etme hakkı getirildi.

* Kazanın, trafik kurallarının ağır ihlali sonucu oluşması halinde sigorta şirketleri, ödedikleri maddi ve bedeni tazminatları sürücülerden talep edebilecek.

* Sigorta şirketleri ödedikleri tazminatları, sadece kazaya neden olan kusurlu sürücüye rücu edebilecek.

Kanuni  düzenleme şart
NEOVA Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç, yeni düzenlemenin, Haziran 2015’te yürürlüğe giren trafik sigortası genel şartlarının, uygulamalarda tam anlaşılmayan bazı hususlarına açıklık getirdiğini belirterek, şunları söyledi: “En önemli değişiklik, trafik kuralı ihlalinde sigortalıya yapılacak rücu işlemini, ağır kusur ihlaliyle sınırlıyor. Önceki düzenlemede bu husus bazı karışıklıklara yol açmıştı. Ayrıca, rücu işlemini artık sigortalıya değil, ‘kazaya sebebiyet veren sigortalıya” olarak açıklığa kavuşturuyor. Bu düzenlemeler, sadece rücu işlemleriyle ilgili muallakta kalınan bazı noktaları düzenliyor. Şu anki sıkıntıların bertaraf edilmesi için kanuni düzenlemeler yapılması gerekiyor.”/Hürriyet




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.