Tüketiciye Bir Müjde Daha..!

Tüketiciye Bir Müjde Daha..!
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet ,geçtiğimiz hafta Danıştay 15.Dairesinin “Hesap İşletim Ücreti” alınmasını sağlayan yönetmelik hükmünün iptal edilmesi hakkında bir basın açıklaması yaptı.
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet ,geçtiğimiz hafta Danıştay 15.Dairesinin “Hesap İşletim Ücreti” alınmasını sağlayan yönetmelik hükmünün iptal edilmesi hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Emanet;3 Ekim 2004 yılında yürürlüğe giren bankaların Finansal tüketicilerden havale,Eft, internet üzerinden yapılan havaleler başta olmak üzere zamanında yasallaşan “Hesap İşletim Ücretlerini “ geçtiğimiz hafta Danıştay 15.Dairesi tarafından bu ücretlerin alınmasını sağlayan yönetmelik hükmünü iptal etmiştir.

YASAL DAYANAK ORTADAN KALKTI…


Bankaların aylık,üç aylık,altı aylık ,yıllık dilimlerle tüketicilerden kestikleri hesap işletim ücretlerinin yasal dayanağı ortadan bu vesile ile kalkmış bulunuyor.

HESAP SAYISINA BAĞLI OLMAKSIZIN, GEÇMİŞE DÖNÜK 10 YILLIK ÜCRETLERİ KAPSIYOR…


Ticaret Bakanlığından yapılan açıklama ve Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin 1.fıkrasına göre ;”finansal tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında ilgili kuruluşun belirlediği dönemlerde tahakkuk ve tahsil edilebileceği” belirtilmiş.Danıştay 15.Dairesinde açılan ve 06/02/2018 tarihli karar ile artık tüketiciler 10 yıl geriye dönük olarak Hesap İşletim Ücretlerini geri alınmasını talep edebilirler.

BU ÜCRETLER NASIL GERİ ALINACAK…?

Tüketiciler öncelikle bankalarına başvurup hesapların dan hesap işletim ücreti alındığına dair dekontlarını,yada hesap ekstrelerini talep ederek o bankaya başvuracaklar.”Bu süreçte kişisel kanaatim bir çok banka bu ücreti geri vermek istemeyip tüketicileri oyalacak” diyen Dernek Başkanı Emanet ;bu durumda tüketicilerimiz iade talebinde bulunmak için dekontlarıyla birlikte gerek Derneğimize gerekse bulundukları ilçenin Tüketici Hakem Heyetine dilekçe ile başvuracaklar.

“HER BANKA İÇİN AYRI MÜRACAAT EDİLECEK…olduğunu ifade eden Emanet ; ”TİCARİ HESAPLARIN BU KAPSAMDA OLMADIĞININ” vurgusunu yaparak;

BAŞVURU LİMİTLERİ VE MERCİLERİ
“Tüketicilerimiz hesap işletim ücretlerinin ispatlayıcı belgeleri ile ;bu ücretlerin tutarı dikkate alınarak :4,570._TL ye kadar olan alacakları için Derneğimize yada İlçe Hakem Heyetine,4,570._TL ile 6,860._TL arasındaki ücretler için İl hakem Heyetlerine,6,860._TL ve üstü için Tüketici Mahkemelerine şahsen veya Avukat marifetiyle yada e-devlet üzerinden başvuru yapmaları gerekli.”diyerek sözlerine
son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.