Velilere Şok! Yüzde 5 Değil, Yüzde 100 Arttı!

Velilere Şok! Yüzde 5 Değil, Yüzde 100 Arttı!
UKOME'nin açıkladığı% 5 zamlı tarifeye karşın, servisler 'özel hizmet' bahanesiyle fiyatlarını yüzde 100 varan oranda artırdı.
Çocuğunu özel okulda okutan velileri bir de servis ücretleri vurdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'> İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), yeni eğitim döneminde servis ücretlerine yüzde 5 zam yaptığını açıkladı.

SERVİSE YÜZDE 5 DEĞİL YÜZDÜ 100 ZAM

Geçen yıl aylık 151 lira olan 0-1 kilometre arası servis ücreti 160 liraya, 370 lira olan 23-25 kilometre arası ücret de 390 liraya çıkarıldı. Takvim'in haberine göre özel okulların servisleri bildiğini okudu; 'gezi ücreti, hostes parası' denilerek ücretler şişirildi. Kimi özel okul servisleri, ücretlere, UKOME'nin belirlediği yüzde 5 yerine yüzde 100 zam ekledi. Üstelik aydan aya ödenen ücreti yıllık peşin olarak isteyen servisçiler, 'Bu kadarına da pes' dedirtti.

SERVİS ÜCRTELERİ OKUL FİYATIYLA YARIŞIYOR

Servisler, yıllık 10 bin lirayı bulan ücretleriyle adeta özel okul fiyatları ile yarışa girdi. İstanbul Umumi Servis Aracı İşletmeleri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk, UKOME'nin belirlediği fiyatların üzerinde servis ücreti istenmesinin yasal olmadığını söyledi. Tur şirketlerinin haksız kazanç peşinde olduğunu kaydeden Öztürk, "Pek çok bilindik özel okul servisi, UKOME'nin belirlediği ücretin 2 katını istiyor. Özel okulların ücretlerine paralel olarak servis ücretlerini de artırıyorlar. Eğer o okul pahalı bir okulsa daha çok para talep ediyorlar" dedi.

'VERMEK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ'

Fahiş fiyatlarla karşılaşan velilerin kendilerine başvurmasını söyleyen Öztürk, "Veli yüksek ücret ödemek zorunda değil. Bu paraları vermesinler. Servisçiyi bize şikayet etsinler. Biz gerekli yasal işlemleri başlatıyoruz" diye konuştu. Öztürk, ayrıca en az 5 veli birleşerek kendilerine geldiğinde, onlara servis aracı temin edebildiklerini anlattı.

'UÇAKLA MI TAŞIYORLAR'

Veliler, özel okullardaki servis ücretlerine yapılan fahiş zamma tepkisini dile getirdi. 'Biz yolunacak kaz mıyız?', 'Yuh artık', 'Çocuğumu okuldan alacağım', 'Uçakla mı taşıyorlar' diyerek, duruma bir çözüm bulunmasını talep etti. Yıllık istenen servis ücretleri ile ilgili olarak da veliler, 'Biz maaşımızı yıllık mı alıyoruz' şeklinde konuştu.

'SÜREYİ DE ŞİŞİRDİLER'

Hamza Öztürk, yıllık ödenen paralarla ilgili olarak yönetmelikte 'Uzun süreli hastalık, ikametgah değişikliği veya okuma hakkının kaybedilmesi durumunda geri kalan para iade edilir' yazdığını söyledi. Ancak kendilerine, böyle durumlarda bu paraların geri ödenmediğine dair şikayetler geldiğini belirten Öztürk, "Sonradan uğraşmamak için veliler, servis parasını peşin vermesin" dedi. Öztürk, kimi şirketlerin de 8.5 ay hizmet vermesine rağmen, 10 aylık ücret talep ettiğini anlatarak, velileri uyardı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.