Ya borçluyuz ya yoksul

Ya borçluyuz ya yoksul
Büyükçekmece Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Başkanı Sevgi Emanet, Dünya Tüketiciler Günü ve 15-21 Mart tarihleri arasındaki Tüketiciyi Koruma Haftası nedeniyle basın açıklaması yaptı. Emanet, “Maalesef şu an tüketici nüfusun yüzde 70'i b

Türkiye'nin üreten toplumdan tüketen toplum noktasına geldiğini kaydeden Emanet, “Bugün üretimden çok tüketim toplumu halini aldık. Tüketim artık ihtiyaçtan dolayı gerçekleşmiyor aksine bizzat tüketimin kendisinin bir ihtiyaç haline geldiği zamanı yaşamaktayız. Gereği kadar tüketen ve tükettiğini sorgulayan insan olmaktan uzaklaştk” diye konuştu.

Acilen yeni bir duruş gerek

Toplum olarka acil ve hızlı adımlar atmamız gerektiğini ifade eden Emanet, “Kapitalist tüketim kültürü tüketiciler üzerinde dünyada gün geçtikçe daha baskın hale geldi.. Tüketicilere verilen mesajlar daha fazla tüketerek daha çok mutlu olunabileceği yönünde.Ürünlerin çokluğu ve hizmet çeşitliliğinin çokluğu tüketicilere çeşitli alternatifler sunarken,öte yandan da karışıklık, tatminsizlik ve mutsuzluk oluşturmaktadır.Hal böyle olunca insanlar tüketim köleleri haline gelmektedir.Bu şekilde de kapitalizm istediği ve hedef belirlediği tüketici kitlesini oluşturarak kendine tüketicileri esir kılmaktadır.Acilen toplum olarak aşırı tüketime karşı bir duruş sergilemeliyiz” dedi.

Taksit ödemeleri çok

Hemen herkesin borçlu olduğunu da ifade eden Ema,net “Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre; Nüfusun, yüzde 69,2’si konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borçları olduğunu, yüzde 60,8'i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadığını ve yüzde 13,4'ü konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini beyan etti. Finansal sıkıntıda olma durumunu ifade eden maddi yoksunluk; çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon ve otomobil sahipliği ile beklenmedik harcamalar, evden uzakta bir haftalık tatil, kira, konut kredisi, borç ödemeleri, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek ve evin ısınma ihtiyacının ekonomik olarak karşılanamama durumu ile ilgili hane halklarının algılarını yansıtmaktadır. TÜİK'in 'Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre, en yüksek gelir grubunun toplam gelirden aldığı pay yüzde 47.4, 'sürekli yoksulluk' oranı yüzde 14 oldu. Araştırmaya göre, taksit ödemeleri ve borçları olanların oranı ise yüzde 69.2 oldu” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.