Zam, maaşları yedi bitirdi

Zam, maaşları yedi bitirdi
Memura ve emeklisine Ocak’ta yüzde 3, SSK ile Bağkur emeklisine yüzde 4.73, asgari ücretliye yüzde 8 zam yapılmıştı. Ama ilk üç ayda günlük hayatta en çok kullanılan ürünlere gelen zam, maaş zammını sildi süpürdü...
Rekor tanımaz doların vatandaşın bütçesinde yarattığı tahribat, İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerde gizli. Özellikle son üç ayda en temel gıda maddeleri başta olmak üzere onlarca üründe zammın arkası kesilmedi. Kesilecek gibi de görünmüyor. Bazı ürünlerde mevsimsel (kış) zamlar olduğu biliniyor. Ama yıllık fiyat artışları da bariz ortada. Bu durumun, geliri pek artmayan halkı zorlamaya başladığı aşikar.
 
ÜCRETLER SINIRLI ARTTI


Ocak itibarıyla asgari ücretli 6.5 milyon kişi yıllık yüzde 8, 3.5 milyon memur ile 2 milyon memur emeklisi ilk altı ay için yüzde 3, 8.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 4.73 zam aldı. Ekonomideki yavaşlama nedeniyle birçok firma zam yapamadı, yapanlar da düşük tuttu. Maaşlardaki ortalama artış 30 lira ile 250 lira arasında. Ancak ilk üç ayda çalışanın ve emeklinin mutfağını doğrudan ilgilendiren sebzemeyve (gıda) fiyatları uçtu.




ŞİMDİDEN CEPTEN YEMEĞE BAŞLADI


Ürün ve hizmetlerde hem üç aylık hem de yıllık çift haneli artışlar 2017 başında çalışan ile emeklinin aldığı zammı sıfırladı. Hatta birçok kişi cepten yemeye başladı. Bir başka ifadeyle çarşıda, pazarda ve markette alınan ürünlerdeki fiyat artışlarının maaş artışını geçmesi, vatandaşın fakirleştiğine işaret ediyor. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) dün açıkladığı veriler de insanca yaşamanın maliyetinin arttığını gösteriyor.

SADECE GIDA İÇİN 1518 LİRA GEREKLİ


Türk-İş’e göre; Nisan itibarıyla 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1518 lira oldu. Aralık ayına göre 86 liralık artış söz konusu. Gıda ile birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, eğitim, sağlık gibi zorunlu aylık harcamaların toplamı (yoksulluk sınırı) da 4945 lira oldu. Aralık’a göre 280 lira artış var.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.