Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-1

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-1

 İthal veya imal edilen ya da yurtdışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların elektronik haberleşme yapabilmesi için elektronik kimlik bilgilerinin kayıt altına alınmasına, haberleşme hizmeti verilmesinin engellenmesine, bertaraf edilmesine veya ihraç edilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen yeni “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ” 12 temmuz 2014 tarih ve 29058 sayılı resmi gazetede yayınlandı. Bu Tebliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası, 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası Tebliğin yayımından dört ay sonra, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe giriyor.

        
Tebliğ, uluslararası dolaşım hizmeti alan kullanıcılara ait elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlar hariç olmak üzere işletmeciler tarafından hizmet sunulan elektronik kimlik bilgisini haiz tüm cihazları kapsıyor.

          
  Bu Tebliğ, 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunun  6, 53, 55, 56, 57 ve 58 inci maddeleri ile 12/7/2014 tarihli ve 29058 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair 21 inci maddesine dayanılarak hazırlanmış bulunuyor.

          
Tebliğde geçen; “Değişim amaçlı cihaz” deyimi;  İthalatı veya imalatı yapılan cihaza teknik servis hizmeti verilmesi amacıyla yedek parça olarak ithal/imal edilen elektronik kimlik bilgisini haiz anakartı veya takas amaçlı ithal veya imal edilen cihazı, “ Elektronik imza” 15/1/2004 tarihli ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu  ile düzenlenen güvenli elektronik imzayı, “ GSMA (GSM Association):” GSM Birliğini,  “ Kapasite raporu” İmalatçı firmaların yıllık üretim kapasitesini gösteren ve ilgili sanayi odası tarafından düzenlenen raporu, “Kurum”  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunu, “TAC (Type Approval Code)” Cihaza ilişkin marka, model ve benzeri bilgileri ifade eden ve IMEI numarasının ilk 8 hanesinden oluşan kodu,  “ Teknik kontroller”  İthal veya imal edilen ya da yolcu beraberinde getirilen cihaza ait elektronik kimlik bilgisinin beyaz listeye aktarılması öncesinde yapılan IMEI numarasının daha önce beyaz listede olup olmadığına ilişkin kontrolü, IMEI numarasının kayıp, çalıntı veya elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş olarak belirlenip belirlenmediğine ilişkin kontrolü, TAC kontrolünü, basamak kontrolünü veya ilgili diğer kontrolleri ifade ediyor.

          
Yeni düzenleme kapsamında elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınmasına ilişkin başvurular yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cihazların sahipleri tarafından e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak..

        
Bu başvurularda cihaz sahibi tarafından beyan edilen bilgiler ilgili merciler tarafından elektronik ortamda doğrulanmasını müteakip Kuruma iletilecek..

        
İlgili mevzuat gereğince e-Devlet kapısından kendisi üzerine kayıt yapılmasına izin verilmeyen kişiler cihazlarına ait IMEI numaralarının kayıt altına alınması için ilgili mevzuat çerçevesinde ; dilekçe, pasaport kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfa ve yurda girişi gösterir sayfanın fotokopisi ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca belirlenen belgeler aşağıdaki belgeler ile işletmeci abone kayıt merkezine başvuracak.

        
Bu başvuruda sunulan belgelerin birer nüshası üzerinde işletmeci abone kayıt merkezinin yetkilisinin adı, soyadı ve ıslak imzası ile aslı görülmüştür kaşesi ve ilgili kayıt merkezinin açık adres ve iletişim bilgileri yer alacak.

         
18 yaşından küçükler için kayıt başvuruları anne, baba ya da yasal temsilcileri tarafından yapılacak..

          
Başvurularda eksik belge yer alması durumunda bu eksikliğin tamamlanmasını teminen doğrudan Kuruma başvuru yapılabilecek. Bu başvuruda belgelerin birer nüshası üzerinde ; işletmeci abone Kayıt Merkezi yetkilisine, notere veya kamu kurumu yöneticisine ait ad, soyad ve ıslak imza, “Aslı Görülmüştür” kaşesi ile açık adres ve iletişim bilgilerinin bulunduğu ilgili kurum/kuruluş kaşesi/mühürü yer alacak.

          
Cihaza ait IMEI numarası veya numaraları, gerekli kontrollerden geçmesi halinde beyaz listeye alınacak

         
Gönderilen bilgi veya belgelerin mevzuata uygun olmadığının belirlenmesi ve ilgili IMEI numarasının beyaz listede olması halinde bu IMEI numarası beyaz listeden çıkarılacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi