Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-2

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-2

Yabancı uyruklu kişiler, yurtdışından beraberlerinde getirdikleri cihazlarını sadece bir abone numarası ile kullanabilecekler. Bundan faydalanmak isteyen kişiler, belirtilen belgelerle birlikte işletmeci abone kayıt merkezine başvuracak. İşletmeci sunulan bu bilgi ve belgeler ile birlikte abonelik sözleşmesinin aslı ya da fotokopisini Kuruma gönderecek..
           
Cihaza ait IMEI numarası gerekli kontrollerden geçmesi halinde bildirilen abone numarası ile eşleştirilecek.
           
Başvuruda sunulan belgelerin birer nüshası üzerinde işletmeci abone kayıt merkezinin yetkilisinin adı, soyadı ve ıslak imzası ile aslı görülmüştür kaşesi ve ilgili kayıt merkezinin açık adres ve iletişim bilgileri yer alacak.
             
Bu kişilerin Türkiye’de görev yapan diplomat, askeri personel, Türkiye’de öğrenim gören öğrenci olması ya da Türkiye’de ikamet etmesi halinde, bu durumlarını belgelemeleri koşuluyla başvuruları da 4. madde  kapsamında değerlendirilecek.
           
Kurum kendisine iletilen bilgi ve belgeler üzerinde gerekli kontrolleri yapacak.
           
Yapılan kontroller sonucunda bilgi veya belgelerinde uygunsuzluk tespit edilen başvuruda yer alan IMEI numarası ilgili listeden çıkarılacak..
         
Kurum; kontrolleri ilgili mercilerle elektronik ortam üzerinden yapması halinde başvuru sahibinden belge talep etmeyebilecek.
             
 İthalat veya imalat işlemini gerçekleştiren gerçek veya tüzel kişiler; ithal veya imal edilen cihazların kayıt altına alınması için Kuruma elektronik ortamda başvuracak.
           
Elektronik ortamda başvuru yapılabilmesi için ithalatçı veya imalatçı kendi adına işlem yapmaya yetkilendirdiği gerçek kişiye ait bilgiler ile ithalatçıya veya imalatçıya ait bilgileri tam ve doğru biçimde belirlenen internet sayfası üzerinden Kuruma bildirecek.
         
İthalatçı veya imalatçı verdiği bilgilerin yer aldığı elektronik imza taahhütnamesini ıslak imzalı olarak imza sirküleri ile birlikte elektronik başvurunun yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Kuruma ulaşacak şekilde gönderecek.
       
Talep edilen belgelerin suret olarak gönderilmesi halinde “aslı gibidir” kaşeli noter tasdiki aranacak.
       
 İletilen bilgi ve belgeler Kurum tarafından kontrol edilir ve uygun bulunması halinde kullanıcı hesabı tahsis edilecek.
         
Belirtilen süre içerisinde belgesi iletilmeyen başvurular dikkate alınmayacak.
         
 Tahsis edilen kullanıcı hesabı ile yapılacak her türlü işlemden ithalatçı veya imalatçı sorumlu olacak..
           
İthal edilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait IMEI numaralarının kayıt altına alınması kapsamında ithalatçı tarafından; Gümrük Beyannamesinde yer alan aşağıdaki bilgiler, gümrük belge numarası, ülke (menşei), tescil ve kapanış tarihi, cihaz adedi, bildirilen cihaza ait kalem sıra numarası, kalemin 44 no'lu alan bilgileri (marka, model, pazar adı, fatura tarihi ve numarası, TAREKS referans numarası), ithal edilen cihazlara karşılık gelen ve TAC listesinden seçilen cihaz markası ve modeli ile cihaza ait IMEI adedi, ithal edilen cihazların IMEI numaraları, sayılan belgelerin taranmış kopyaları ve Kurum tarafından istenilen diğer bilgi ve belgeler elektronik ortamda Kuruma bildirilecek.
           
25/12/2010 tarihli ve 27796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye’de Üretilen İmal Edilen veya Montajı Yapılan Cihazların Bildirimine Dair Tebliğ kapsamında bildirimi yapılan ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınması için imalatçı tarafından; kapasite raporuna ilişkin bilgiler, imal edilen cihazlara karşılık gelen ve TAC listesinden seçilen cihaz markası ve modeli ile cihaza ait IMEI adedi, imal edilen cihaz adedi, imal edilen cihazların IMEI numaraları,  sayılan belgelerin taranmış kopyaları ve  Kurum tarafından istenilen diğer bilgi ve belgeler elektronik ortamda Kuruma bildirilecek.
         
Bildirilen IMEI numaraları, teknik kontrollerden geçmedikçe kayıt altına alınmayacak.
       
Kayıt altına aldırılmak istenen cihaza ait TAC’ın MCKS’de tanımlı olmaması halinde marka, model, pazar adı, cihaza ait IMEI adedi ve cihaz özellikleri; ithalatçı veya imalatçı tarafından elektronik ortamda Kuruma bildirilir. TAC’ın MCKS’ye tanımlanabilmesi için, TAC numarasına karşılık gelen marka, model ve cihaza ait IMEI adedi bilgilerinin GSMA tarafından yayımlanan tahsis edilmiş TAC listesinde yer alması gerekiyor.
       
Başvuru sırasında gönderilen bilgi ve belgelerin doğruluğu ve bütünlüğü başvuru sahibinin yükümlülüğünde bulunuyor.
       
 İthalatçı veya imalatçının verdiği bilgilerde değişiklik olduğunun Kuruma bildirilmemesi ve Kurum tarafından bu durumun tespit edilmesi halinde yapılan başvurular değerlendirilmeye alınmayacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi