Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-4

ELEKTRONİK KİMLİK BİLGİSİNİ HAİZ CİHAZLAR-4

Yolcu beraberinde yurtdışından getirilen cihazın arızalanması nedeniyle cihazın ya da ana kartının değiştirilmesi durumunda; ilk kayıt başvuru sahibinin Kuruma başvurusu ile IMEI değişim işlemi yapılabilecek. Değişim işlemine ilişkin başvuruda değişimi yapan firmadan alınan değişim belgesi sunulacak.

Değişim talebinin değerlendirilebilmesi için değişim belgesinin belirtilen hususları sağlaması gerekiyor. Bu husular ; değişim belgesinin antetli kağıt olması veya firma kaşesini içermesi, değişimi yapan firmanın adı/ünvanı ile adresi veya telefonunu içermesi, değişim işleminin arıza nedeniyle yapıldığına dair bilginin bulunması,  değişimi yapılan eski ve yeni IMEI numaralarını içermesi  olarak sayılmış bulunuyor.
         
Değişim amaçlı cihaza ait IMEI numarası; teknik kontrollerden geçmesi halinde değişimi yapılacak cihazın IMEI numarası beyaz listeden çıkarıldıktan sonra beyaz listeye alınacak.
         
Her iki IMEI numarasının da aynı marka cihaza ait olması koşulu aranacak.
         
İşletmeciler, kendi şebekelerini test etmek amacıyla kullandıkları cihazlara ilişkin kayıt başvurularını gerekli bilgi ve belgelerin sağlanması suretiyle yapacaklar.
         
İthalatçının veya imalatçının, test amacıyla kullanacağı cihazlara ait IMEI numaraları dört ay süreyle beyaz listeye alınacak. Bu cihazlar GSMA listesinde prototip veya test cihazı olarak tanımlanmış olacak.
         
Test cihazlarının elektronik kimlik bilgilerinde standartlara uygunluk aranmayacak.
       
 İthal edilen cihazların test cihazı olduğuna ilişkin bilginin gümrük beyannamesinde yer alması gerekiyor.
       
Yapılmış ve onaylanmış bir başvuruya ilişkin hatalı olarak bildirildiği fark edilen IMEI numarasının düzeltilmesi için hatalı olarak bildirilen IMEI numarası ile doğru IMEI numarası, cihazın ithalatçısı veya imalatçısı tarafından kayıt işleminin tamamlanmasını müteakip üç ay içerisinde elektronik ortamda Kuruma bildirilecek.. Süresi içerisinde yapılmayan başvurular değerlendirilmeye alınmayacak.
       
 Hatalı olarak bildirilen IMEI numarası ile doğru olarak bildirilecek IMEI numarasının aynı marka-model cihaza ait olması gerekiyor.
         
 Kurum tarafından yapılacak inceleme neticesinde uygun bulunan düzeltme işlemi başvurularına onay verilecek. .
           
Yeni düzenleme ile ; 6/9/2012 tarihli ve 28403 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ  yürürlükten kaldırılmış bulunuyor..
             
Yeni Tebliğin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası, 12 nci maddesinin üçüncü fıkrası ve 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası Tebliğin yayımından dört ay sonra, diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi