ESENYURT'TA GARABET OLUR!

ESENYURT'TA GARABET OLUR!
İBB Meclisi’nde geçtiğimiz mart ayında tartışmalar arasında kabul edilen 1/5 binlik plan tadilatlarıyla ilgili konuşan

 Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, itirazlara konu MAKYOL’a ait olduğu öğrenilen 90 bin metrekare alanla ilgili yapılan değişikliğin hukuki bir garabete neden olacağını ve Esenyurt’un yeniden plansız kalmasına yol açacağını belirtti. Bozkurt’u şov yapmakla suçlayan İmar Komisyonu Başkanı A. Zeki Bostan ise “Belediye başkanı devlet adamıdır. Devlet adamına militanlık yapmak yakışmaz” dedi


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci oturumu, Meclis 2’inci Başkanvekili Ömer Faruk Kalaycı Başkanlığı’nda İBB Saraçhane binasında gerçekleştirildi. Meclis toplantısında 20 İlçenin İmar ve Bayındırlık raporları görüşüldü. Komisyon görüşmeleri sırasında söz Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, iptal edilen imar raporları hakkında konuşma gerçekleştirdi. İBB İmar Komisyonu Başkanı Adnan Zeki Bostan ve Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

Neden gündeme alınmaz!

43 milyon metrekare alana sahip Esenyurt'un, 778 bin metrekare aktif yeşil alanı, toplam 550 bin metrekare de okul alanı olduğunu belirten Kemal Deniz Bozkurt, “Esenyurt için yapılması gereken, üretim, lojistik ve ticaret kentine dönüştürmek için plan yapmak. Plan yaparken bunun tam aksi yapıldı” dedi. “Bu durum sürdürülebilir değil” diyen Bozkurt, “Nüfusunun önemli bir bölümü genç olmasına rağmen 164 bin öğrenci var. 6 bin 500 dersliğe ihtiyaç varken 3 bin 800 derslik var. Yani mevcut okul sayımızın iki katı okula ihtiyacımız var. Mevcut yeşil alanın yaklaşık 20 katı yeşil alana ihtiyacımız var. Bu Meclis'te planlarımıza yaptığımız itirazların görüşüleceğini bekledik ama anladığım kadarıyla 2024’e kadar onaylamayacaksınız. Başka bir belediye başkanı gelsin de itirazsız şekilde geçsin diye mi bekleniyor anlayamadım. Bu kadar önemli bir mesele neden görüşülmez, neden gündeme alınmaz anlamıyorum” eleştirisinde bulundu. 

30 bin mağdur var

Komisyon üyelerinin doğru karar vermesini sağlamak, doğru bilgilendirme yapmak amacıyla gündem dışı bir konuşma yaptığını belirten Bozkurt, “Kamu alanları planlandığı şekli ile değil de okul alanına sağlık, sağlık alanına okul, ibadethane gibi farklı fonksiyonlarda yapılar yapılmış. Bunların düzeltilmesi lazım. Yeşil alanların arttırılması gerekiyor. Bazı alanların yeşil alan yapılması için itirazlarımız var. Sınırlı donatı alanlarının ve kamusal alanların arttırılmaması gerekiyor. Esenyurt Belediyesi’nin hangi saikle yapmış olduğunu bilmemekle beraber, başka kurumlar tarafından kullanılmasının önünü açan plan notları konulmuş. Bunların düzeltilip, kullanıma uygun hale getirilmesi lazım. Konut mağdurlarının en çok olduğu ilçe Esenyurt. 30 bin mağdur var. Yapılan binaları teknik olarak yıkmak mümkün değil ama ilçenin sosyal donatı alanlarını karşılayacak şekilde mevcut olan geçmiş planların anlaşılır hale getirilmesi, okuyan ve değerlendiren kişilerin kafasına göre değil somut şekilde değerlendirecek şekilde düzenlenmesine ihtiyaç var” dedi. 

Esenyurt plansız kalacak

Planın asıl uzamasının gerekçesinin ise 90 bin metrekare alanın, geçmiş yıllarda ticaret+depolama alanı olduğunu, daha sonra depolama alanı olduğunu, mal sahibinin itiraz ettiğini, ortada bir mahkeme kararı olmamasına rağmen yeni planda konut+ticaret alanına çevrildiğini, alana birde ihtiyaç olmadığı halde cami konulduğunu söyleyen Deniz Bozkurt, “Öncelikle hukuken bir garabetin içine gireceğiz ve Esenyurt yine plansız kalacak. Yaptığımız hesaba göre de 6 bin 300 yeni kişi Esenyurt’a gelecek. Yapılan hatadan dönüleceğini düşünüyor, bilimin ve ahlakın huzurunda değerlendirilmesini ve planın onaylanmasının Esenyurtlular için çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Planların onaylanmaması bizlerin deprem çalışması dahil birçok konuda çalışmamızı engelliyor. İtirazların bir an önce değerlendirilip planların onaylanmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

Yanlış kararlar verilmiş

Planın iptaline neden olan konunun plan dışı bırakıldığının altını çizen Bozkurt, “Yanlış kararlar verilmiş. Bu kararların doğru yapılmasının önemi, bir daha planın iptal edilmesinin, planı ne kadar doğru yaparsak plan bir daha o kadar zor iptal edilir. İbadet alanları var, okul alanları var, kamu alanları var. Bence yapılan inancımıza da saygısızlık. Yapılan hatanın giderilmesi için bir yerine de hiç ihtiyaç yokken cami konulmuş. Bu gerçekten hiç yakışmıyor. Sizden rica ediyorum bu konuda doğru, bilimin ahlakın huzurunda doğru değerlendirelim. Planın iptaline neden olan konu da plan dışı bırakılmış. Buda akıl dışı bir şey” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Başkana iftira yakışmaz

Kemal Deniz Bozkurt’un gündemde Esenyurt planları yokken konuşmasının amacını az çok tahmin ettiğini söyleyen İmar Komisyonu Başkanı A. Zeki Bostan ise “Şov yapmak, militanlık yapmak, iftira atmak. İtiraz dosyası daha dün geldi. Bir belediye başkanına iftira yakışmaz. Camii’de bir donatı ihtiyacıdır. Şimdi Cami’ye saygı, bırakın Allah aşkına. Camiye saygıyı senden mi öğreneceğiz. İstismara sıra geldiğinde camiyi güzel kullanmaya çalışıyorsunuz” dedi. Bozkurt’u 2460 hektarlık bölge planının içindeki bir parsele üzerinden şov yapmakla suçlayan Bostan, “Esenyurt’ta patır patır inşaat ruhsat veriyorsun. O zaman kaçak mı yaptırıyorsun. Mahkeme kararlarıyla ilgili bizde değerlendirmemizi yapıyoruz. Senin hoşuna gitmeyebilir. Siz devlet adamısınız. Devlet adamına militanlık yakışmaz. İtiraz edersin, ama öc almak devlet adamına yakışmaz” diyerek niyetin doğru olmadığını söyledi. 

Camiye büyük haksızlık

Konunun gündemde olmadığını bildiğini, tek niyetinin yanlış değerlendirilmesin diye hatırlatma yapmak olduğunu konuşmasının başında da ifade ettiğini söyleyen Kemal Deniz Bozkurt, “Ben ne oranın sahibini tanırım, ne yemiş içmişliğim var ama başkanı ziyaret ettiklerini biliyorum. Ben kimsenin elindeki hakkı almıyorum, aksine 20 yıllık hakkının korunmasını istiyorum. Bu hakkı korumak yerine, Esenyurtlulara bedelini ödetmek üzere bir imar tadilatı yapıp milyonlarca liralık rant kazandırılmasına karşı durmak da ahlaklı bir belediye başkanının görevidir. Yapılan bir usulsüzlüğün içine cami koymak da camiye yapılacak en büyük haksızlıktır. İnancım ve içinde bulunduğum durum gereği bunu savunmak zorundayım. Kimsenin bana yaptığı hatanın karşılığını değil, birilerinin Esenyurt üzerinden rant elde etmesine karşı çıkıyorum” dedi. Kimseye rant sağlamadıklarını belirten Bostan ise 90 bin metrekarelik yerin yüzde 45’ini ayırdıklarını ve alana her türlü donatı yapılabileceğini söyledi. Bostan, cami değil de okul ya da yeşil alan olsun diye itiraz edilebileceğini, cami ihtiyacı olduğunu o bölgede siyaset yapan arkadaşlarının söylediğini ve kendilerini de herkesin ziyaret ettiğini belirtti. 

 

NE OLMUŞTU?

Esenyurt Belediyesi’nin 1/5 binlik plan tadilatları geçtiğimiz mart ayında tartışmalar arasında kabul edilmiş, Kıraç köyü, 891 adada bulunan bazı parseller kısmen yapı yasaklı alanda kaldığı için bu alanların ayrıntılı zemin incelemesi yapıldıktan sonra değerlendirilmek üzere plan onama sınırı dışına çıkarılmasına karar verilmişti. Tartışmaya konu olan 90 bin metrekare alana sahip 337 ada 1 parselle ilgili alınan karar CHP’li Meclis üyeleri tarafından kabul edilmemiş, MAKYOL’a ait olduğu öğrenilen alanın 2013’teki fonksiyonu ile korunması şeklinde aykırı teklif verilmiş, askı sürecinden itiraz edilebileceği gerekçesiyle de kabul görmemişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.