İstismardan önce önlem alınmalı

İstismardan önce önlem alınmalı
Esenyurt Ortak Akıl Derneği tarafından düzenlenen panelde konuşan Psikolog Fırat Kolyiğit, çocuk istismarını değerlendirdi. Kolyiğit, “Mesele idam etmek değil. İstismar olmadan önce engellemektir. Bu da toplumsal bilincin artması ile olur" dedi
Esenyurt Ortak Akıl Derneği, son günlerde ülkemizde yaşanan çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için bir panel düzenledi. Dernek merkezinde düzenlenen ve moderatörlüğünü Dernek Genel Sekteri Metin Karakoç’un yaptığı panele Avukat Faruk Aksu ve Psikolog Fırat Kolyiğit konuşmacı olarak katıldı.

Mesele idam etmek değil

Türkiye’de medyanın güçlenmesi ile birlikte gizli kapaklı kalmış birçok tabunun gün yüzüne çıktığını söyleyen psikolog Fırat Kolyiğit istismarın küresel bir sorun olduğunu, topyekün mücadele edilmesi gerektiğini anlattı. İstismar konularında toplumsal bir refleks olarak idam konususun gündeme geldiğini söyleyen Kolyiğit, "Mesele idam etmek değil. Olmadan önce engellemektir. Buda toplumsal bilincin artması ile olur. İstismar bir hak ihlalidir. Sadece kız çocuklarına değil, erkek çocuklarına ve yetişkinlere de yapılıyor. Çocuk ilk 6 yaşına kadar kişiliği oluşuyor. Bu dönemde yaşadığı istismar travmaları sonucu ileride kişilik bozukluğu yaşamaktadır. Yapılan araştırmalarda Türkiye’de istismarcıların yüzde 80-90 oranında en yakınları olduğu tespit edilmiştir" diye konuştu.

Cezalandırmakla bitmiyor

Türkiye’de çocuk istismarı ve kadına yönelik şiddetle ilgili açılan davaların toplam açılan davalardan sadece yüzde 0,7 olduğuna dikkat çeken Av. Faruk Aksu ise “Toplum bu tür işlenen suçların sadece medyaya yansıdığı kadarı ile bilmektedir. Oysa her gün çok sayıda istismar ve şiddet yaşanmaktadır" dedi. Aksu, "2005 yılına kadar cinsel istismar ve kadına şiddete yönelik ceza kanunu yoktu. Süreç içinde cazalar 10 misli artmasına rağmen suç oranı düşmedi. Sorun cezaları artırmak değil. Bilinçlendirmek, eğitmek ve öğretmektir. Bakın TBMM çok sayıda avukat olmasına rağmen sosyolog, psikolog çok az sayıda ya var ya da yoktur. Bu sorunları sosyolog ve psikologlarla, eğitimcilerle çözeriz. Cezalandırmakla bitmiyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.