Fatma Sarıbıyık Yıldırım

Fatma Sarıbıyık Yıldırım

Festivale Bakış

Festivale Bakış

Bir Silivri Yoğurt festivalini daha geride bıraktık. 52. Silivri Yoğurt festivalini değerlendirmek gerekirse ufak tefek aksaklıkların dışında her şey gayet güzel ve tadındaydı. Tıpkı festivalin simgesi olan yoğurt gibi. Güzide ilçemde 6 gün süren yoğurt festivalinde ilk 3 gün yerel sanatçılarımız sahne aldı. Yerel sanatçılarımızın sunumunu yine bir birinden değerli yerel sunucularımız yaptı. Yerel sanatçılarımızın ve yerel sunucu arkadaşlarımızın bizlerin gönlünde ayrı bir değeri var. Onlar bizim içimizden ve Silivri’nin yetiştirdiği değerler. Gelelim festivalde yer alan diğer etkinliklere. Festival kapsamında yapılan yarışmalar, resim sergileri ve özellikle Silivri Belediyesi Mahalle Evlerinde kadınlarımızın yaptığı el emeği göz nuru ürünler görülmeye değerdi.  Yarışmaya katılan arkadaşlara çeşitli ödüller verilerek onurlandırılması ve isimlerinin festival alanında anons edilmesi sanırım onlara verilen değerin en güzel göstergesiydi…
Meydanlar yetmedi 

6 gün süren Yoğurt Festivalinde son üç gün Türkiye’ye maal olmuş sanatçılarımız sahne aldı. Festivalin 4. gecesi sahne alan ünlü sanatçımız Hadise’nin hadiseli konserinin ardından, 5. gece yediden yetmiş’e herkesin sevdiği Edip Ak Bayram konseri izleyenleri mest eti. Ve festivalin finalini kendine özgü tarzı ve kişiliği ile tanınan, muhteşem sesi ve yorumu ile festival alanında ki herkesi coşturan Sıla ile yaptık. Hadise, Edip Akbayram ve Sıla konserlerini izlemeye gelen binlerce on binlerce kişi alana sığmadı. Resmi olmayan rakamlara göre 30-35 bin kişin kalım gösterdiği söylenen Silivri Yoğurt Festivalinde, gördük ki, artık bu meydanlar bu tür organizasyonlara yetmiyor. Daha geniş meydanlar ve festival alanları oluşturulması gerekmekten ziyade bir ihtiyaç olduğu ortaya çıkmış durumda. Yetkililere duyurulur…  bir diğer konu ise, Hadise, Edip Akbayram ve Sıla konserine söylenildiği gibi 30-35 bin kişi katılmış ise, şimdiye kadar o meydana hiçbir siyasetçinin bu kadar insanı toplayamadığı sonucu da ortaya çıkıyor. O festival alanında onlarca miting, etkinlik yapıldı ve buna Başbakan ve Parti Liderleri de dahil hiç biri bu kadar insanı bir araya getiremedi. Bu yıl ki festivalde toplanan kalabalık İlçemiz adına güzel ama o meydanlarda miting düzenleyen siyasiler adına kötü bir sonuç diyebilirim…
Yabancı konuklar mest etti 

52. Silivri Yoğurt Festivaline 8 Ülkeden katılan yabancı konuklarımızda vardı. Her biri kendi kültürlerini ve oyunlarını festival sahnesinde sergiledi. Festivalin son akşamı sahneye çıkan yabancı konukların sahnede Türk Bayrağımızı açması ise hepimize ayrı bir keyif yaşattı diyebilirim. Yurt dışından gelen konukların o sahnede bayrağımızı açıp herkesi selamlaması unutamayacağım sahnelerden biriydi benim için. Kısacası festivalimiz uluslararası olmamasına rağmen uluslararası yapılan festivallerden çok daha güzeldi.  Festivalde yer alan yabancı konuklarımızda festivalimize ayrı bir renk kattı. Umarım ülkeler arası kültür ve sanatla başlayan dostluğumuz artarak devam eder…  

Esnaf’a festival bereketi 
Gelelim 6 gün süren yoğurt festivalinin esnafa kazandırdıklarına. Festivalin en çok katkısını gören sanırım esnaflarımız oldu. Kafeler, çay bahçeleri, restoranlar, eğlence mekanları da dahil müşteriyi oturtacak yer bulamadı desem yalan olmaz. Bunların dışında Taksici ve Minibüsçü esnafı da bu festivalde en çok iş yapanlar arasında. O yüzden hiçbir esnaf bana kalkıpta bu festivalin bize hiç faydası olmadı demesin. Bu festival esnafımız için en bereketli festival oldu bana göre. Önemli olanda buydu. Zaten festivallerin amacıda, İlçenin tanımının yanı sıra, esnafına katkı sağlamak, gelenek ve göreneklerini devam ettirmektir değilmidir. Bu yıl tam anlamıyla bu başarıldı diyebilirim. Gelenek görenek demişken, festivalin son üç gün sunuculuğunu yapan Ömer Sebahattin Çetin’in, sahneden yoğurt festivalinin geçmiş yıllarda nasıl ve kimler tarafından başlatıldığını isim isim sayarak, o isimleri yad etmesini takdir etmemek mümkün değil. İlçemize geçmişte hizmet etmiş ve bu ilçeye değer katmış kişilerin bu şekilde unutulmaması bizleri küçültmediği gibi aksine yüceltir. Çetin’de o sahneden bu isimleri tek tek sayarak ve bizlere geçmişi hatırlatarak güzel bir nostalji yaşatmış oldu. Tebrikler Sayın Çetin… 

Halkoyunları gösterilerinde Aslıtoli’a eksikti!   
Festivalde sadece yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri yoktu. Bizim Silivri’nin geçlerinden oluşan halk oyunları ekiplerimizde festivalde yer aldı. Silivri Belediyesi Halk Oyunları ekibi ve Ahenk Sanat Kulübü Halkoyunları ekibinin gösterileri de festivale renk kattı. Keşke yerel sanatçılara ve yerel halk oyunları ekibine yer veren Silivri Belediyesi yetkilileri, Silivri Spor Aslıtolia Halkoyunları Ekibine de festivalde  sahne verseydi. O zaman her şey daha da güzel ve anlamlı olurdu. Sonuçta Aslitolia Halkoyunları Ekibinde yer alan dansçılarımızda bizim içimizden ve Silivri’nin çocukları. Umarın önümüzde ki yıl bu arkadaşları da festival sahnesinde görebiliriz… uzun lafın kısası; Ahenk Sanat Kulübü Halkoyunları Ekibi, Silivri Belediyesi Halkoyunları Ekibi ve Tokatlılar Derneği  Halkoyunları ekibinin gösterileri izleyenler tarafından oldukça beğenildi.  
Silivri yoğurdunu yemeyen kalmadı
6 gün süren yoğurt festivalinde sahne alan sanatçıların yanı sıra tüm herkese yoğurt ikram edildi. Binlerce kişinin katıldığı festivalde, festivalin simgesi olan yoğurdun ikram edilmesi ise vatandaşlar tarafından hoş karşılandı. Kısacası bu festivalde Silivri’nin yoğurdunu tatmayan kalmadı…  

Festivalin mimarlarını kutluyorum… 
Ve gelelim bu festivali düzenleyen ve organize eden mimarlara. Silivri Belediyesi tarafından bu yıl 52.si düzenlenen yoğurt festivalinin güzel ve Silivri’ye yakışan bir şekilde geçmesi için başta Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar olmak üzere, Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, CHP Silivri İlçe Gençlik kolları, Silivri Zabıtası ve Silivri Emniyet Müdürlüğü yoğun bir çaba sarf etti. Şimdi her şey çok güzeldi, olumsuz hiç mi bir şey olmadı diyenlerin çıkacaktır. Olumsuzluklarda oldu. Ancak 6 gün süren ve binlerce on binlerce kişinin katıldığı etkinliklerde maalesef zaman zaman bazı aksaklıklar da olmuyor değil.  Fakat genel anlamda baktığımızda Silivri gayet güzel, eğlenceli ve bereketli bir 6 gün geçirdi diyebilirim. Hadise’de ufak tefek sorunlar yaşandı. Ancak adı üstünde Hadise. Hadise konserinde hadise olmaz mı? Gençleri bırakın, yaşlı teyzeler bile sandalye tepesine çıkmıştı Hadise’yi görebilmek için. Yoğun katılımın olduğu her yerde mutlaka bazı sorunlar yaşanmıştır. Ama o kadar kusur kadı kızında da olur! O yüzden ufak tefek sorunlara takılmamak gerek. Yani genel anlamda her şey güzeldi. Esnaf için bereketli bir festivaldi. Önemli olanda buydu. Ve festival amacına ulaşmış oldu. Festivalde olumsuz bir durum yaşanmaması için protokol koltuğunda diken üstünde oturur gibi oturan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar ve Ekibini buradan kutluyorum. Basın Mensuplarını festivalde rahat ettirmek için emek harcayan, Melis Avcı’dan tutunda, Sahnede sunum yapan Ömer Sebahattin Çetin’e kadar bu festivale emek veren herkesi kutluyorum.  Bir teşekkürde CHP Silivri İlçe Gençlik Kolları Başkanı Anıl Onur ve ekibine. Onlar festivalin beyaz melekleriydi… CHP Silivri İlçe Sekreteri Hatice Tüzel arkadaşımızın bizzat giriş kapısında görev alması ve zabıta ile polis ekiplerine yardımcı olmasınIda ayrıca takdir ettim. Silivri hepimizin. Silivri’de yapılan her türlü başarılı organizasyon hepimizin başarısı ve gururudur.  Bu yüzden önümüzdeki sene bu festivalin çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Silivri ve Silivri insanı her şeyin en güzeline layık… Bu mantıkta olan siyasilerimizi ve yöneticilerimizi de ayrıca kutluyorum…   

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fatma Sarıbıyık Yıldırım Arşivi