3. Havalimanı İçin Yakıt Çiftliği Kurulacak

3. Havalimanı İçin Yakıt Çiftliği Kurulacak
İstanbul 3. Havalimanı için 10 yakıt tankı kurulacak. Yakıt çiftliği için yaklaşık 17 hektarlık alan kullanılacak. Söz konusu proje için 210 milyon liralık yatırım yapılacak.

İstanbul 3. Havalimanı için 210 milyon liralık yatırımla 300 bin metreküp kapasiteli yakıt çiftliği inşa edilecek.


Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün 2013'te ihale ettiği, 4 fazda gerçekleşmesi planlanan İstanbul Yeni Havalimanı için Yakıt Çiftliği ve Hidrant Hatları Projesi çalışmalarına başlandı. Proje için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulunuldu.

10 YAKIT TANKI KURULACAK

Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, projenin, Faz 1 çalışmaları kapsamında 2017-2018 yılları içerisinde tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında toplamda 10 yakıt tankı kurulacak. Yakıt çiftliği için yaklaşık 17 hektarlık alan kullanılacak. Söz konusu proje için 210 milyon liralık yatırım yapılacak.

DEPOLAMA HACMİ 300 BİN METREKÜP OLACAK

Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliği ve hidrant sistemi ile alt yapı inşaatının birbirine paralel olarak yürütülmesi planlanırken, bu işlerin tamamlanmasıyla yakıt çiftliği tam kapasiteye ulaşacak ve toplam depolama hacmi 300 bin metreküp olacak.

GÜVENLİ VE ETKİLİ

Akaryakıt sisteminin temel konsepti; havaalanına yakıt temin etme, temin edilen yakıtı alan içerisinde depolama ve dağıtma tesisi kurma ve bunu yüksek kapasiteli uçak yakıt hidrant sistemi ile birlikte yürütme olacak. Bu konsept, büyük miktarlarda jet yakıtının günlerce kullanabilecek şekilde havalimanına alınmasını ve depolanmasını mümkün kılarak, güvenli ve etkili yakıt hidrant dağıtıcıları ile direkt uçaklara yakıt sağmaya imkan verecek.

YAKIT ÇİFTLİĞİNE SADECE UÇAK YAKITI DEPOLANACAK

Kurulacak ünitenin JetA1 (Kerosen) uçak yakıtı depolanacak. Havalimanında gerçekleşebilecek yüksek orandaki yakıt ihtiyacını karşılamak için denizden taşıma ve jetty boru hattı ile iletme yöntemi kullanılacak. Uçaklara yakıt ikmali yer altında bulunan hidrant hatları vasıtasıyla yakıt çiftliğinden (yakıt tanklarından) alınarak yapılacak. Proje kapsamında inşa edilecek yakıt çiftliğinde yalnızca uçak yakıtı depolanacak ve bu yakıt hidrant hatları ile uçaklara ikmal edilecek.

Ünitenin mühendislik dizaynı ve inşası Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Enerji Kurumu gibi bir dizi uluslararası teşkilatlar tarafından geliştirilen özel ve sağlam kodlara ve standartlara uygun olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.