HDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandı

HDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ tutuklandı
HDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ dahil 9 vekil tutuklandı. Vekillerden 3'ü adlî kontrol şartıyla serbest kaldı. Üç vekil hakkında daha gözaltı kararı var.



İfade vermeye gitmedikleri gerekçesiyle haklarında gözaltı kararı verilen HDP'li 15 vekilden 9'u tutuklandı. 3'ü adlî kontrol şartıyla serbest kaldı. Üç vekil hakkında daha gözaltı kararı var.

Tutuklu vekiller

1) Selahattin Demirtaş, Diyarbakır Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı. Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne konuldu.)

2) Figen Yüksekdağ, Van Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı. Kocaeli F Tipi Cezaevi'ne konuldu.)

3) Gülser Yıldırım, Mardin Milletvekili (Diyarbakır'da tutuklandı)

4) İdris Baluken, Bingöl Milletvekili (Bingöl'de tutuklandı)

5) Nursel Aydoğan, Diyarbakır Milletvekili (Şırnak'ta tutuklandı)

6) Leyla Birlik, Şırnak Milletvekili (Şırnak'ta tutuklandı)

7) Selma Irmak, Şırnak Milletvekili (Hakkâri'de tutuklandı)

8) Ferhat Encu, Şırnak Milletvekili (Hakkâri'de tutuklandı)

9) Abdullah Zeydan, Hâkkari Milletvekili (Hakkâri'de tutuklandı)

Serbest kalanlar

1) Sırrı Süreyya Önder, Ankara Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)

2) Ziya Pir, Diyarbakır Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)

3) İmam Taşçıer, Diyarbakır Milletvekili (Adli kontrol şartıyla serbest)

3 vekil daha var

İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre, haklarında gözaltı kararı olan 3 milletvekili daha var. Bu vekillerden Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer Öztürk yurt dışında. Bakanlık, Nihat Akdoğan'la ilgili sürecin devam ettiğini belirtmişti. Öztürk hakkında, Cuma akşam saatlerinde yakalama kararı çıkarıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na göre HDP'liler hakkındaki gözaltı kararları, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), KCK ve 6-8 Ekim olaylarına yönelik soruşturmalar kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için alındı.

Gözaltılar ve süreç
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile İdris Baluken, Sırrı Süreyya Önder, Ferhat Encü, Leyla Birlik, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Gülser Yıldırım, Nursel Aydoğan, Ziya Pir ve İmam Taşçıer gözaltına alınmıştı.

Demirtaş, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesindeki evinde gözaltına alınmıştı. Yüksekdağ ise gece Ankara'daki evinde gözaltına alınarak, Diyarbakır'a getirilmişti.

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ Diyarbakır'da, Grup Başkanvekili Baluken Bingöl'de, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ve Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ise Şırnak'ta tutuklandı.

Götürüldüğü Diyarbakır'da tutuklanması istenilen HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir ve HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ise hâkimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van ve Bingöl cumhuriyet başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda gözaltına alınan HDP milletvekillerinin terör suçlarıyla ilgili çok sayıda fezlekesi bulunuyor. HDP'li 55 milletvekili hakkındaki 511 dosya, ağırlıklı terörle ilgili suçları kapsıyor. 

MYK toplanıyor

HDP Basın Bürosu, partinin Meclis Grubu ve Merkez Yürütme Kurulu'nun "son gelişmeleri değerlendirmek, yol haritasını ve politik tutumu belirlemek" amacıyla 5 Kasım'da saat 14:00'da Diyarbakır'da toplanma kararı aldığını duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.