İstanbul'un kabusu!

İstanbul'un kabusu!
Kentsel dönüşümün başlamasıyla birlikte İstanbul trafiğinin kâbusu haline gelen dev hafriyat kamyonları tehlike saçıyor.
Sol şeritte hız yapan, kent içinde daracık sokaklarda cirit atan dev kamyonlar, denetim olmayınca sürücülerin korkulu rüyası haline geliyor. 

İstanbul Şişli’de önceki gece yaşlı bir kadını ezerek bir kez daha gündeme gelen hafriyat kamyonları can almaya devam ediyor. Ölüm saçan araçların trafiğe çıkışına ilişkin kısıtlamalar ise kağıt üzerinde kalıyor. Trafiğe yasak saatlerde sol şeritte hız yapan kamyonlara yönelik denetimlerin eksikliğinden yakınan uzmanlar, “Sağ şeritten yavaşça gitmeleri gerekirken sol şeritten hem de hızlıca gitmeleri onları adeta birer Azrail yapıyor” diyor. 
Şişli’de önceki gece Serdal Vural idaresindeki 34 LR 1032 plakalı hafriyat kamyonu karşıdan karşıya geçmeye çalışan 74 yaşındaki Ayşe Ören’e çarptı. İddiaya göre kamyon şoförü Vural aşırı hızlı olduğu için kırmızı ışıkta duramadı ve yaşlı kadına çarptı. Çarpmanın sonucu yaralanan kadın, hayatını kaybetti.
Hızla restorana daldı
Ayşe Ören, yıllardır İstanbul’da kontrolsüzce cirit atan hafriyat kamyonlarının aldığı canlardan sadece biri. Çok değil bundan 4 ay önce de Kemerburgaz’daki bir balıkçı restoranına aşırı hız yapan bir hafriyat kamyonu girdi. Restoranın garsonunu öldüren kazaya rağmen bölgede değişen birşey yoktu. Kemerburgaz Selanik Bulvarı’nda yine önceki gün öğle saatlerinde hafriyat kamyonları aşırı süratli bir şekilde seyir ediyordu. Üstü açık olmaması gereken kamyonlar tozu dumana kata kata ardı ardına sefer yapıyordu. Hatta bazı kamyon şoförlerinin belirtilen sınırdan fazla yük taşıdıkları için tonaj denetimine girmeyip yan yolları kullanması da dikkat çekti.
Garson Okan Al’ın yaşamını yitirdiği kazadan sonra harap hale gelen restoran da hâlâ yıkık durumda. Restoranın yanında çiçekçilik yapan Hüseyin Erdoğan, hafriyat kamyonlarını kullanan sürücülerin kural tanımazlığından şikayetçi. Bölgedeki kazaların sürekli tekrarlandığını belirten Erdoğan, “Okan Al’ı kaybettiğimiz kaza ne ilk ne de son olacak. Bu tip olaylar bölgemizde maalesef sürekli olarak yaşanıyor. Çünkü denetimsizlik var. Kamyonların aşırı hız yapması ve yüksek tonaja sahip olmaları kazaların başlıca nedeni. Ayrıca bu araçların zaten normal tonaj ve hızda bile tarihi su kemerlerinden geçmeleri yasak. Buna acil çözüm bulunmasını istiyoruz” diye konuştu. Kemer-burgaz’da yaşayan emekli şoför Turgut Ayyıldız da, “Semt sakinleri olarak kural tanımazca araç kullanmalarından şikâyetçiyiz. Neredeyse her gün bu kamyonları semtimizin merkezinden geçerken görüyoruz. Hafriyat kamyonlarının semt merkezinde işleri ne? Bana kalırsa bu sorun denetimsizlikten kaynaklanıyor ve ilgili kurumların artık bu soruna bir çare bulmalarını istiyoruz” dedi. Semt sakinleri 06.00-10.00 ve akşam 16.00-22.00 saatleri arasında yolla çıkmaları yasak olan kamyonların bu saatler arasında dahi yollarda cirit attığını söyledi.
İleri sürüş teknikleri uzmanı Kerem Günsel, hafriyat kamyonlarının nasıl kullanılması gerektiğini ve bu kamyonlara yönelik kısıtlamaları şöyle anlattı:
“Sanki dokunulmazlar”
“Normalde bu araçların sağ şerit dışında başka şerit kullanmaması gerek. Ancak trafiğin akışında bir problem varsa sollama yapıp yine sağ seride geçmeleri gerekiyor. Bu araçlar maalesef orta, sol ve emniyet şeritlerini de kullanıyorlar. Hız limiti bu araçlar için otobanda saatte 80 km, şehir içinde ise 50 km ile sınırlandırılmış durumda. Emniyetin bunları kesinlikle denetlemesi lazım. Ağır yük taşıyan bu kamyonetlerin kent merkezlerine ve dar sokaklara yasak olduğu için kesinlikle girmemesi lazım. Resmi olarak Sabah 06.00-10.00 ve akşam 16.00-22.00 saatleri arasında hafriyat kamyonlarının yollara çıkması yasak ama bu kural sadece kağıt üzerinde kalıyor, uygulanmıyor. Bu araçların sanki dokunulmazlıkları var. Bunlara önlem alınması gerekiyor aksi takdirde yeni kazalara yol açabilirler.”

‘Kural tanımazlıkları Azrail’e dönüştürüyor’
Türkiye’de iş kazalarının üçte birinin inşaat sektöründen kaynaklandığını söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Bu olayları da inşaat sektöründen ayrı tutmamak gerekir. Hafriyat kamyonlarının sürücülerinin kontrolsüz olmaları, yanlış zamanda trafiğe çıkmaları, sağ şeritten yavaşça gitmesi gerekirken soldan hızlıca gitmeleri onları adeta birer Azrail yapıyor. Bunu aslında yadırgamamalıyız. Kent içinde hız yapmamaları, solama yapmamaları, kontrollü olmaları gerekiyor. Bu şoförler sadece yolları kendilerine tahsis edilmiş sanıyor. Onlar için başka kimse yok. Bu konuda denetim şart. Bu kamyonlar hafriyat taşıma evrelerinde kontrol edilmeli. Ayrıca şoförlerin eğitim almaları lazım.”

‘Sol şeritten gidebilir’miş!
İstanbul İli Avrupa Yakası Hafriyatçılar Dayanışma Derneği (ISHAF) Başkanı Murat Topçu, ise ölümlü bir kazada şoförün hatalı olması durumunda polisin gereğini yapacağını belirterek, “Ölüm araba çarpmasıyla da olabilir kalp kriziyle de. Şoför uyursa ve yanlış sollama yaparsa hatalıdır. Ama dört şeritli yollarda hafriyat kamyonları sol şeritten gidebilir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.