Vali emrine itaat eden müdüre kabarık hesap

Vali emrine itaat eden müdüre kabarık hesap
Sayıştay Başkanlığı Temyiz Kurulu’nda alınan bir karar, belediyelerin seçim döneminde görev alan kişilere kumanya dağıtmasının önünü kesti. Kurul, görevlilerin, YSK’dan gündelik aldığından bahisle “Belediyeler, mevzuata göre sandık kurulundaki kişilere ye

Cumhurbaşkanlığı ve yerel seçimlerde görev yapan sandık kurullarındaki kişilere Kocaeli Gölcük Belediyesi'nin bütçesinden yemek ve içecek dağıtıldığını tesbit eden Sayıştay Başkanlığı, harcama yetkilisi müdüre kişisel fatura çıkarttı, “Hesabı öde” dedi. Topu, dönemin Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın üstüne atan belediye müdürü, “Sandık kurullarındaki görevlilere ve asayişi sağlayan polis memurlarına yemek ve içecek dağıtılması için valinin yazılı talimatı var” dese de son sözü söyleyen Temyiz Kurulu, “Konuyla ilgili valilik talimatının mevzuatla alakası yoktur” şeklinde hüküm verdi. Kurul ayrıca seçimlerde görev yapan kişilere Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından gündelik verildiğine atıfta bulundu, polis memurlarının ihtiyaçlarının ise bağlı bulundukları kurumlarca karşılanması gerektiğine işaret etti.

Denetçi ortaya çıkardı
Gölcük Belediyesi’nde dört yıl öncesine dayanan zimmet davası, hesapları inceleyen Sayıştay denetçisinin seçim görevlileri ve asayişi sağlayan polis memurlarının kumanya bedellerinin belediye bütçesinden ödendiğini raporuna eklemesiyle başladı. Denetçinin bulgusu, Sayıştay Başkanlığı 7. Dairesi’nde kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle karara bağlandı.

Yiyen belli, içen belli
2018 yılı Mayıs ayında neticelenen nihai karara göre, 2014 yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görev alan sandık kurullarındaki heyete belediye tarafından dağıtılan yemek ve içecek bedellerinin “Temsil ağırlama” bütçesinden ödenmesi kamu zararı oluşturdu. Kurul zararın ilgililerce ödenmesini isterken, savunma yapan belediye müdürü ise “Yiyen belli, içen belli. Belediyece yapılan harcama sandık görevlileriyle güvenlik güçlerine yapılmıştır. Her şey açık seçik bir şekilde gerçekleştiği halde, kamuya ait harcamanın maaşlı personelden tahsil edilmek istenmesi hukuki değildir” şeklinde ifadeler kullandı. Zararın ilgili müdürden tahsil edilmesi hükmüne itiraz eden belediye avukatı, temyize gitti. Temyiz Kurulu ise verilen kararın isabetli olduğu yönünde çoğunluk görüşü belirtirken, zimmet çıkan müdürün karar düzeltme talebi de sonuçsuz kaldı. Emsal karara göre belediyeler seçim dönemlerinde görev yapan sandık kurulu ve asayişi sağlayan güvenlik güçlerine kumanya dağıtamayacak. Belediye kasasından ödeme yapılması halindeyse, kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle harcama yetkilisinden tazmin edilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.