Utku Kızıltan

Utku Kızıltan

GELECEKTE HAYAT NASIL OLACAK -2-

GELECEKTE HAYAT NASIL OLACAK -2-

Sevgili Okuyucular, 6 hafta süren Asansörler ve Yürüyen Merdivenler yazı dizimizde Asansör ve Yürüyen Merdivenlerin yaratabileceği kazalardan bahsetmiştik. 10 Aralık Çarşamba Haber Türk Gazetesinde şöyle bir haber yayınlandı. “Makine Mühendisleri Odası Aralık ayı itibarıyla İstanbul’da 21.118 asansörü incelemiş %87’sini kusurlu bulmuş. 1996’dan önce yapılanlar daha tehlikeli.

Bu konuda yazdıklarımızda haklı çıktık”. Geçen hafta başladığımız “Gelecekte Hayat Nasıl Olacak” yazı dizimizde de bahsettiğimiz robot hizmetçilerin üretimine başlandığı konusunda da haberler okumaya başladım. Şimdi daha büyük bir şevkle devam ediyorum.

EVLERİMİZDE AKILLI DUVARLAR

İleride evinizde sihirli duvarlar olacak. Duvar rengini değiştirerek ya da bir duvar kâğıdı ortamla istediğiniz gibi oynayacaksınız. Elbette bütün bunlar bir büyüyle değil, süper parlak, kağıt inceliğinde TV ekranlarını üreten teknoloji sayesinde gerçekleşecek (Sony, 0.3 mm kalınlığında bir TV ekranı geliştirdi bile). Gelecekte, OLED (organik ışık yayan diyot) olarak bilinen bu teknoloji, rengini ve desenlerini değiştirebilen “akıllı” duvar kâğıdı yapabilecek ya da bir düğmeye bastığınızda büyük bir TV ya da bilgisayar ekranını duvarınızda göreceksiniz. Gelecekteki evinizde, pencerelerin yerlerini bile değiştirebileceksiniz.

OLED duvarlar saydam ya da mat yapılabilecek ve açık pencerelerin yerleri kaydırılıp değiştirilebilecek. Nanoteknolojideki gelişmeler sayesinde duvarlar ve zemin kendini temizleyecek. Araştırmacılar, nano parçacıkları değiştirip ışığı daha uzun dalga boyutlarında emmelerini sağlayacak. Bu da ışığın mikropları öldürmesini ve ortamı tozdan arındırmasını sağlayacak.

ORTAM ZEKASI

“Nesnelerin interneti” mükemmel çalışıp, insanların günlük etkinliklerini yapmasını sağlayınca çevresel zeka var olacak. Aletler küçüldükçe, birbirine bağlandıkça ve daha az görünürleştikçe derimizdeki, giysimizdeki ya da çevremizdeki algılayıcılar veri toplayacak ve kullanacağımız diğer aygıtlarla konuşacak. Bütün bu aygıtlar, deneyimlerinden öğrenecek şekilde tasarlanacak. Alışkanlıklarınızı, hoşlandıklarınızı ve hoşlanmadıklarınızı, duygularınızı, ilgilerinizi gözlemleyecek ve onları ana bilgisayara yani duvardaki gizli beyne aktaracak.

Bilgisayar ordusunu yöneten kumandan gibi evde isteklerinize uygun düzenlemeler yapacak. Örneğin, evin sıcaklığı vücut ısınıza uygun bir şekilde ayarlanacak ve sizi rahatlatacak. Uyuyacağınız zaman camlar kararacak uyandığınızda aydınlanacak. Microsoft’un kurucusu Bill Gates, kendine akıllı bir ev yaptı bile. Gates eve geldiği zaman ışıklar kendiliğinden yanıyor. Duvar kâğıdının altında saklı hoparlörler müziğin onu odadan odaya takip ediyor. Taşınabilir dokunma tabletleri TV’den ısıya, ışıklara kadar her şeyi kontrol ediyor.

Işıklar koşullara uygun olarak çoğalıyor, azalıyor ya da havanın aydınlığına uyuyor. Gates’in evini gezen ziyaretçiler, tercihlerinin belirlenmesi için bir anket dolduruyor ve sonra bir mini yoga alıyor. Yonga, evin içinde sinyaller gönderiyor. Ziyaretçiler herhangi bir odaya girdiğinde, ışık ve sıcaklık onların yaptığı tercihlere göre ayarlanıyor.

Gelecekte Bill Gates olmasanız bile, eviniz canlıymış ve sanki sizin ne düşündüğünüzü anlıyormuş gibi müthiş akıllı olacak. Evet! Sevgili okurlarım böyle bir eviniz olsun istersiniz değil mi? Öyleyse çocuklarımızı bilimsel eğitim aldırmak için yönlendirin. Allah ne derse o olur demeyeceğiz. Allah bütün insanlara akıl vermiş onu kullanacağız. Museviler akıllı, Müslümanlar akılsız doğmuyor. Onlar mucit, biz mücahit yaratılmadık. “Haftaya Gelecekte Bizi Neler Bekliyor?” yazımızla konuya son vereceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Utku Kızıltan Arşivi