Av. Sibel Baysal

Av. Sibel Baysal

GÜMRÜK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI-3

GÜMRÜK ALACAKLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI-3

Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların, 1 Aralık 2014 günü mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine EK-2’de belirtilen forma uygun olarak başvuruda bulunmaları şart bulunuyor.
         
Kanunun 80 inci maddesi kapsamına giren gümrük vergilerine ilişkin alacakların yapılandırılmasına ilişkin başvurular münhasıran ilgili gümrük idaresine yapılacak. Gümrük idareleri adına niyabeten diğer tahsil dairelerine yapılacak başvurular işleme alınmayacak.
       
Alacağın birden fazla gümrük idaresini ilgilendirmesi durumunda, her idareye ayrı ayrı başvurulacak.
       
Alacak aslı ve buna bağlı para cezaları ve fer’i alacaklara ilişkin başvurular gümrük beyannamesi, ek tahakkuk kararı ve para cezası kararı itibarıyla yapılacak. Aynı idarece takip edilen birden fazla alacağın yapılandırılmasına ilişkin talepler tek başvuru ile yapılabilecek. Bu durumda, yükümlülüğe ilişkin detay bilgiler başvuruda ayrı ayrı belirtilecek.
       
Başvurunun iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılması durumunda başvuru belgelerinin postaya verildiği tarih, normal posta ile veya şahsen yapılması halinde ise başvuruda bulunulan idarenin genel evrak kayıtlarına intikal ettiği tarih başvuru tarihi olarak dikkate alınacak.
         
Bir vergi aslına bağlı olmayan para cezalarına ilişkin başvurular her bir para cezası kararı için ayrı ayrı yapılacak Aynı idarece takip edilen birden fazla para cezasının yapılandırılmasına ilişkin talepler tek başvuru ile yapılabilecek. Bu durumda, yükümlülüğe ilişkin detay bilgiler başvuruda ayrı ayrı belirtilecek.
         
Yapılandırma başvurusu, ilgili gümrük müdürlüğünün genel evrak kaydına alınmasını müteakip, ilgili servis tarafından başvuru sahibinin vergi numarası, ticaret unvanı, adres gibi bilgileri ile yapılandırılan alacaklara ilişkin bilgileri içerir şekilde ve müteselsil sıra numarası ile Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslara göre kayda alınacak.
       
Süresi içinde yapılmadığı veya gerekli şartların sağlanmadığı anlaşılan başvurular gerekçe belirtilmek suretiyle reddedilecek.
       
Süresi içinde ilgili gümrük idaresine yapılan başvuru konusu alacakların tamamının veya bir kısmının farklı bir gümrük idaresince takip edildiğinin anlaşılması durumunda, başvuru süresi içinde yapılmış sayılacak ve başvurunun yapıldığı gümrük idaresi tarafından başka gümrük idarelerince takip edilen alacaklara ilişkin başvurular ilgili gümrük idaresine gönderilecek. Bu şekilde alınan başvurular ilgili gümrük idaresince, kayda alınacak.
       
Diğer koşullar sağlanmak kaydıyla, davadan vazgeçme dilekçesi veya dilekçelerinin yetkisiz kişilerce imzalanmış olduğunun anlaşılması durumunda başvuru doğrudan reddedilmez, borçluya 22 nci maddeye uygun, davadan vazgeçme dilekçesi veya dilekçelerinin gönderilmesi için 1/12/2014 günü mesai bitimine kadar süre verilecek. Bu sürenin sonunda dilekçenin veya dilekçelerin gönderilmemiş olması durumunda başvuru gerekçe belirtilmek suretiyle reddedilecek.
       
Başvuru belgelerinin tam ve eksiksiz olduğunun anlaşılması durumunda, başvuru kabul edilerek, borçlu tarafından tercih edilen taksitle ödeme seçeneğine göre belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde taksitler hesaplanarak ödeme planı hazırlanacak.
         
Kabul edilen başvurular kapsamında yapılandırılan alacaklara ilişkin bilgiler ile bunlara ait ödeme planları Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen usul ve esaslara göre kayda alınacak
       
 Kabul edilen başvurulara ilişkin davadan vazgeçme dilekçelerinin gümrük idarelerine verildiği tarih, ilgili yargı merciine verildiği tarih sayılarak dilekçeler ilgili yargı merciine gönderilecek.
       
 Kanunun uygulama süresinin sınırlı olması nedeniyle, taleplerin süratle değerlendirilmesi amacıyla Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince gerekli idari önlemler alınacak.
         
 Kanun hükümleri kapsamında ödenecek tutarların ilk taksitinin 2014 yılı Aralık ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödenmesi şart bulunuyor..
         
Ödenecek taksitlerin ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek.
         
Ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az (2014 takvim yılı için bir) taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla Kanunun 80 inci maddesi hükümlerinden yararlanılacak.
           
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin birinci fıkrada belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla (2014 takvim yılı için bir) taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde Kanunun 80 inci maddesi hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek. Bu hüküm taksitlendirilen alacaklar için ayrı ayrı uygulanacak.
           
Taksit tutarının % 10’unu aşmamak şartıyla beş Türk Lirasına (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler için Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak.
       
Alacakların belirtilen şekilde tamamen ödenmemiş olması halinde borçlular ödedikleri tutarlar kadar Kanunun 80 inci maddesi hükümlerinden yararlanacaklar.
         
Bu uygulamada; borçluların yaptıkları ödemeler, vadesi önce gelen borçlardan başlanarak her bir taksit dönemi itibarıyla mahsup edilecek. Yapılan ödemelerle belirtilen şekilde yapılan mahsup sonucu tamamen tahsil edilemeyen dönemlerde Kanunun 80 inci maddesi hükmü ihlal edilmiş sayılacak ve kısmi ödeme olan döneme ilişkin vergiler için yapılmış ödemeler kadar Kanunun 80 inci maddesi hükmünden yararlandırılacak..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Av. Sibel Baysal Arşivi