25 bin Türk dedelerinin izinde

25 bin Türk dedelerinin izinde
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü anma törenleri kapsamında düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşü'nde katım rekoru kırıldı.
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'ncü yıldönümü anma törenleri kapsamında düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşü'nde katım rekoru kırıldı.
Üniversite öğrencileri, izciler, askeri lise ve harp okulu öğrencileri ile vatandaşların da yer aldığı yürüyüşe tam 25 bin kişi katıldı. 
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu organizasyonunda düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşüne katılanlar, ilk olarak Eceabat İlçesi'ne bağlı Kocadere Köyü'nde kamp kurdu. Türk Kızılay'ı ile Gelibolu 2'inci Kolordu Komutanlığı, yürüyüş öncesinde katılımcılara, tümü şehit düşen 57'inci Alay askerlerinin son yemeği kırık buğday çorbasını dağıttı. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bir süre kazanın başına geçerek çorba dağıtımına yardım etti. 100 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazını kılındı.


Ardından Bakan Kılıç, AK Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Gelibolu 2'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00'yı gösterdiğinde harekete geçti. Yarbay Mustafa Kemal'in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca; savaşların kahraman birliği 57'inci Alayı Conkbayırı'na gönderdiği ve 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Atlı süvari birliklerinin de yer aldığı yaklaşık 10 kilometrelik yürüyüş, 1.5 saat sonra Conkbayırı'nda sona erdi. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü İzcilik Federasyonu'nun 12 bin izcisiyle katıldığı yürüyüşe katılan yavru kurtlar, sırtlarında 'Dedeciğim ben geldim' yazılı cepkenleriyle kilometreleri aşmasının gururunu yaşadı.

CONKBAYIRI'NDA SANCAK TÖRENİ

Yürüyüşün bitiş noktası Conkbayırı'nda gerçekleştirilen törende 57'inci Alay'ın temsili sancağı Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri tarafından, Van Yüzüncü yıl Üniversitesi öğrencilerine devir teslimi yapıldı. Buradaki törene katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Vali Vekili Bekir Sıtkı Dağ, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı okundu.

Sonrasında konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 57'inci Alay'ın ortaya koyduğu kahramanlıkların çok farklı şekillerde dile getirildiğini belirterek, "Ancak şu bir gerçektir ki komutanı olan Gazi Mustafa Kemal'in 'Size savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum' emrini harfiyen yerine getiren ecdadımız hem burada çelik bir duruş ortaya koymuştur. Hem de Türk askerinin ve Türk evladının nelere kadir olduğunu bütün dünyaya tekrar ispatlamıştır" dedi.

KILIÇ, 1915 OLAYLARINA DEĞİNDİ

Çanakkale'de omuz omuza çarpışan, yan yana şehit olan atalarımızın, ecdadımızın hatırına bugün kardeşlik, birlik ve beraberliği tüm dünyaya haykırmanın gerektiğini ifade eden Bakan Kılıç'ın, 1915 olaylarına ilişkin sözleri dikkat çekti. Kılıç, "Çünkü bizi ecdadımızın yapmadığı, inancımızın hiçbir şekilde müsaade etmeyeceği birçok ithamla bize karşı duruş sergilemeye çalışanlar var. Tarihin sayfalarında gerçekler vardır ve biz hep şunun söyledik; 'Bizim devletimizin, ecdadımızın saklayacağı hiçbir şey yoktur. Bizim arşivlerimiz her konuda açıktır'. Ama şunu söylüyoruz. Tarihte yaşananlar tarihçilerin işidir. Tarihte yaşananları araştıracak olan, ortaya çıkaracak olanlar bellidir. Siyasetin, parlamentoların bunlarla işi olmamalıdır. Biz bunu açık yüreklilikle söylüyoruz ve her zaman da söylemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Tören, Gelibolu 2'inci Kolordu Komutanlığı bando konseriyle son buldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.