Beşiktaş'ta iş barışı sağlandı !

Beşiktaş'ta iş barışı sağlandı !
Beşiktaş Belediyesi’nde Beltaş işçilerinin yaklaşık iki aydır sürdürdüğü grev bugün sona erdi. Beşiktaş Belediyesi ile Beltaş işçileri arasında imzalanan toplu iş sözleşmesi ile birlikte bugün halaylar barış ve uzlaşı için çekildi…
Yaklaşık İki aydır Beşiktaş Belediyesi ve Beltaş İşçileri arasında süren anlaşmazlık tarafların anlaşmasıyla sona erdi. Beşiktaş Belediyesi Konferans Salonu' nda gerçekleştirilen toplantıya, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Beltaş Yönetim Kurulu Başkanı Affan Keçeçi, Beltaş işçilerinin bağlı bulunduğu DİSK Genel İş Sendikası  Genel Başkan Sekreteri Remzi Çalışkan, Toplu-İş Sözleşme Daire Başkanı Mehmet Güleryüz, DİSK 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Pehlivan hazır bulundular. Toplantıda çalışanlarla ilgili toplu iş sözleşmesine ve iyi niyet sözleşmesine imza atıldı.

Sendikanın bizden işçiler adına talep ettiklerinin neredeyse tamamını kabul ettik diyen Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, "Bugün Beşiktaş'ta ve Türkiye'de sendikalaşmaya örnek olacak bir adım atıldığına inanıyoruz. İşçilerimizin maddi taleplerinin yüzde doksan beşini kabul ettik. Şimdi sıra sizde bu süreçte ne yaşandıysa yaşandı. Bundan sonra geçmişi konuşacaklar sadece bize değil Türkiye'nin geleceğine zarar verir. Ben sizden helallik aldım. Halkın da sizden helallik almasını bekliyorum. Bundan sonra sadece sizinle değil diğer yüklenici şirketlerle de çalışanlarımızın haklarının yerine getirilmesine yönelik adımlar atacağız. Bundan sonra Beşiktaş'ta asgari ücretin iki katından az alan işçimiz olmayacak" diye konuştu.

Başkan Hazinedar konuşmasına şöyle devam etti:

Sürecini başlangıcıyla bugüne geldiğimiz noktada biz her demokrat her özgürlükçü, her insani ahlaki değerlere bağlı bireyler olarak eleştiri ve özeleştirimizi DİSKİ'mizle Genel-İş'imizle yaptık. Şu anda bir kutlama noktasındayız. Ben mesleğimde iş hukukunda çok önemli noktalara geldim. İşçi kardeşlerimizin iş kazalarında hayatlarını kaybetmesi,  onların ailelerine yardım konusunda haklarını savundum. Ama bugün biz bir kamu hakkını savunuyoruz. Bunu yaparken belli yasalarla yükümlüyüz. Bu yasalar doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Biz bunlara göre ve uygun hareket etmek zorunda olduğumuz için bu geçen 60 günlük sürede bazı yanlış anlamalar ortaya çıktı. Daha önce sizinle çeşitli toplantılar yaptık. Ancak yaşadığınız sorunlarla ilgili çözüm üretme konusunda henüz yasaların bize dayattığı taşeronlaşma, sendikal güvencesiz işi hayatının artık düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve istiyoruz. Bu konuda daha net adımlar atmaz zorundayız. Demokrasi kültürünün gelişmesini en önemli unsurunun örgütlenme olduğuna inanıyorum.






Eğer bugün Türkiye'nin içinde bulunduğu sıkıntıları düşünürsek bunun altında sadece sendikal örgütlenme sorunu yok bütün Türkiye'nin örgütlenme sorunu var. Buna inanan biri olarak tüm örgütlenmelerin var olması gerektiğine inanıyoruz. Bu süreçte yaptığımız sözleşme kâğıtla yapılmaz adamlarla yapılır. Esas olan o haklara riayet edecek bir idarecinin olmasıdır. İlk günden itibaren ne sendikal örgütlenme konusunda ne de işçi kardeşlerimizin talepleri doğrultusunda bir derdimiz olmadı. Derdimiz Beltaş'taki yönetici arkadaşlarımızın hassasiyetleri alacağı riskler. Hukuki bir takım sorunlarla karşı karşıya kalmamak konusunda hassasiyetlerimiz oldu. Hem Beltaş hem de ihaleyi alan şirket üzerinden Biz Beşiktaş Belediyesi olarak CHP'li bir Belediye olarak bundan sonra yüklecilerde de örgütlenebileceğini, sendikalaşılabileceğini, bu ihalelerin sendikalaşmayı bertaraf etmek amacıyla yapılmadığını göstermek istiyoruz. Bu noktada biz gerekli adımlar atacağız.  Bugün geldiğimiz noktadan gayet mutluyum. Her iki tarafa da hayırlı olmasını diliyorum. Dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar'ın işçilerin taleplerine fazlasıyla cevap verdiğini belirterek, "Bundan sonraki hedefimizin CHP olarak taşeronlaşmanın tamamen ortadan kalkması olacaktır" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de, daha önce olduğu gibi bundan sonra da her zaman işçi olarak kalacağını ve işçi sınıfına hiçbir zaman ihanet etmediğini belirterek, Beşiktaş Belediyesi'nde yapılan sözleşmenini Beşiktaş'tan tüm Türkiye'ye örnek olacak ve işçi hakkını en iyi şekilde temsil edecek bir sözleşme niteliğinde olduğunu söyledi. Örgütsüz toplum olmanın sonucunda taşeronlaşma sisteminin geliştiğini belirten Çelebi, "CHP'nin taşeronlaşmaya her zaman karşı oldu. Bundan sonra da bu sistemin ortadan kalkması için tüm yasal mücadeleyi verecek. Bu konuda bizlerin her türlü samimiyetine tüm işçi kesimin inanmasını bekliyoruz" diye konuştu.


İmza törenin ardından Beşiktaş Belediyesi'nin önünde kurulan çadırlara geçen heyet, işçilerle el ele vererek halay çekti. Halaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve diğer CHP’li vekiller de eşlik etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.