Bulgaristan Türkleri 30. Yıllık zulmü unutulmadı...

Bulgaristan Türkleri 30. Yıllık zulmü unutulmadı...
Bulgaristan hükümetinin Türk ve Müslümanlara uyguladığı Asimilasyon politikalarının 30. Yılında Bulgar zulmü düzenlenen anma programı ve panelle enine boyuna mercek altına alındı.

 Zulme uğrayan Bulgaristan Türkleri ve Müslümanlara karşı uygulanan Asimilasyon politikalarının konuşulduğu programda o günlerde yaşanan travmalar su yüzüne çıkarıldı. Davetlilerin gözyaşları ile izlediği Sine vizyondaki göç belgeseli ise herkesi duygulandırırken tarihte yaşanan acı hatıralar yeniden göz önüne geldi.

Bulgar Zulmünün 30. Yılını doldurduğu bu yıl Asimilasyon politikaları masaya yatırıldı.  Avcılar Kemal Bozan Kültür Merkezinde yapılan Asimilasyonun 30. Yılı paneli büyük ilgi ve katılım ile gerçekleşti. Avcılar Balkan Türkleri Derneği tarafından düzenlenen panele araştırmacı Yazar Empiya Ulusoy, Gazeteci Mehmet Türker, Fikret Yenice DPS HÖH Milletvekili Hüseyin Hafızof  katıldı.

ZULMÜ ŞİİRLE ANLATTI

Bulgar Zulmünü titrek bir selle anlatan eski Meclis üyesi ve Bakan Türkleri Derneği yönetici Hülya Altın “Ben bir göçmen çocuğuyum” şiiriyle panele damga vurdu.

Hülya Altın “Bugün burada yılların ezilmişliği sonucunda birlikte mücadele ederek elimizden alınan insan hak ve hürriyetlerinin zafere nasıl dönüştüğünü yani Bulgar hükümetinin asimilasyonlarını konuşmak ve sizleri daha iyi aydınlatmak için toplandık. Demokratik kazanımlarımızın haklı zaferiyle sizlerin karşısında olmanın gururunu yaşıyoruz. Öncelikle yaşadığımız zorlukları siz saygıdeğer misafirlerimizin ve dostlarımızın daha iyi algılaması için acımızı, sızımızı çektiğimiz çileleri anlatan bir şiir okuyarak duygularımıza tercüman olmak istiyorum” dedi. Zulmü Anlatan Ben bir göçmen çocuğuyum” salonda gözyaşlarının akmasına sebep oldu.

 

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

Balkan Türkleri Derneği Başkanı eski Avrupa ve dünya şampiyonu Efraim Kamberoğlu ise

Sayın Kaymakamım çok kıymetli Belediye başkanım, kıymetli emniyet müdürüm sevgili konuklar. Türk Milletinin kadirşinas evlatları. Bizleri bu önemli günde her zaman olduğu gibi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Hoş Geldiniz diye başladığı konuşmasında

“Bulgaristan hükümetinin 1984-1989 yılları arasında Türklere yönelik uyguladığı asimilasyon politikalarını konuşmak üzere bu gün derneğimizde toplanmış bulunuyoruz.

1989 yılında Todov Jirkov tarafından uygulanan asimilasyon politikalarından Bulgaristan’da yaşayan Türkler olarak çok çektik.

Bugünlere geldiğimizde anladık ki suçumuz sadece Türk ve Müslüman olmaktan başka bir şey değilmiş. Faşist ve ırkçı bir anlayışla Türk ve Müslümanların soyunu tüketmek isteyenlerin bir kez daha yanıldığını gördük. İşte ne acıdır ki o gün bize zulmedenler bu gün özür diliyor. Yaptıkları hataya anlayarak asimilasyonları kabul ediyor.  Bulgaristan hükümeti ilk defa asimilasyon politikasını kabul edilerek kınıyor. Onları bu özür dilemeye iten sebep bizlerin dik durması ve güçlü olmamızın göstergesidir.

Sadece Türk ve Müslüman olduğu için işkencelere maruz kalarak hayatını kaybeden yüzlerce kardeşimize Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Keşke yaşamış olsalardı da bu günleri görselerdi. Belene kampında işkence gören ve evlerinden zorla göç ettirilen Türk kardeşlerimizin hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum.

Evet sevgili dostlarım, kardeşlerim;

Türkçe konuşmanın yasak olduğu isimlerimizin zorla değiştirilerek Bulgar ismi konulması, sünnet olmanın,hacca gitmenin yasak olduğu günler artık geride kaldı. Şimdi Özgürüz.

O günden beri verdiğimizin demokratik mücadelemiz Bulgar’ın faşit ve ırkçı davranışları, Belene kampları bizleri haklı mücadelemizden yıldırmadı. Zalimin karşısında canımız gitse de eğilmedik. Ne kadar haklı bir mücadele verdiğimizi bu gün daha iyi anlıyoruz. Zaten bugün özür dilemeleri hatalarını kabul etmeleri bunun bir kanıtı değilmidir.  İşte bu yüzden aradan geçen 25 yıl sonra bugün Bulgaristan hükümeti asimilasyon politikasını kabul etti.Artık Bulgaristan’daki kardeşlerimize yeni bir kapı açıldı.Uğradığımız maddi ve manevi kaybımızı açacağımız tazminat davaları ile geri alacağız, Bu da bizlerin bir nebze de olsa içimizdeki burukluğa iyi gelecek. İnsan en kutsal olan Yaşam Hakkını cebir ve şiddetle gasp edenler dünya kamuoyu önünde utanır hale gelmişse bu çok iyi düşünmek gerekir. Demek ki Irkçılık kaybetmiş insanlık kazanmıştır.  

Evet kardeşlerim;

Sadece Türk ve Müslüman olduğumuz için yapılan baskı ve zulmü tüm dünya kamuoyuna anlatan özgürlük mücadelesi vererek bu günlere gelmemizi sağlayan başta eski Cumhurbaşkanımız Sayın Turgut Özal’a, Bulgaristan  Hak ve Özgürlük Hareketini kurarak bizlere yol gösteren büyük insanlara ne kadar teşekkür etsek azdır.

Şimdi sevinme sırası bizlerdedir. Bu gün bizleri burada yalnız bırakmayıp aramızda bulunduğunuz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. İyi ki varsınız.

Biz Bulgaristan Türkleri olarak Türkiye Cumhuriyetini kuran ulu önder Mustafa Kemal’in evlatları olarak onun çizdiği yoldan gösterdiği hedefe gitmeye devam edeceğiz.

Ne Mutlu Türk’üm Diyene!” şeklinde konuştu. Kamberoğlu’nun konuşması ayakta alkışladı.

 

 

BU ZULM UNUTULMAZ UNUTTURMAYACAĞIZ

Asimilasyonun 30. Yılında Bulgar Zulmünü ise panelistler araştırmacı Yazar Empiya Ulusoy, Gazeteci Mehmet Türker, Fikret Yenice DPS HÖH Milletvekili Hüseyin Hafızof detaylarıyla anlattı. Panelistler Bulgar zulmünün asla ve asla utulmayacağını ve unutturulmayacağını nesilden nesile anlatılacağını ifade ettiler.

BÜYÜK ALKIŞ ALDI

DPS HÖH Milletvekili Hüseyin Hafizof ise Bulgaristan’da HÖH Başkanı Lütfi Mestan’ın Balkan Türkleri için gönderdiği mesajı okudu. Bulgaristan’da Türk ve Müslüman haklarını savunduğu için izlendiğini takip edildiğini ve parlamentoda yaptığı konuşmalarla dikkatlerin kendisinde olduğunu söyleyen Hafizof, “Biz davamızı savunmaktan korkmuyoruz. Bu gün burada dikkatini çeken bir şey oldu. Salon hınca hınç dolu. Kimse kımıldamadan bizleri dinliyor. Demek ki dava büyük. Bu dava Türk ve Müslüman olmanın davasıdır. Biz kimseden korkmuyoruz. Sözümüzü her yerde cesaretle söylüyoruz. Çünkü söylenecek sözümüz var” dedi.

KAYMAKAM’A PLAKET VERİLDİ

Panele katılan Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan’a Emniyet Müdürü Erol Öztaş’a derneğin onursal başkanı Hasan Altın ve ve panelistlere dernek yönetim kurulu üyeleri tarafındın plaket ve çiçek verildi.

Panele CHP il yönetim kurulu üyesi Hatice Almaca, CHP. İlçe başkanı Av. Yüksel Can,  ve yönetim kurulu üyeleri meclis üyeleri MHP ilçe başkanı Muhammet Nur Kutun,  yönetim kurulu üyeleri  Ak parti belediye meclis üyesi Mehmet Özgür, Kızılay başkanı Ferhan Çerkez, STK CHP. Milletvekili aday adayı Bayram Acar, çok sayıda davetli katıldı salon hınca hınç doldu taştı

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.