ÇATALCA İHSANİYE CAMİ'NİN TEMELİ ATILDI

ÇATALCA İHSANİYE CAMİ'NİN TEMELİ ATILDI
İhsaniye Mahallesindeki eski caminin yaşanan yangın sonrası kullanılamaz duruma gelmesinin ardından, Çatalca Belediyesi tarafından yapılan yeni caminin temeli törenle atıldı.

 

 Yaklaşık bir yıl önce çıkan yangında hasar gören eski caminin yıkımının ardından, Çatalca Belediyesi İhsaniye Mahallesi'ne yeni caminin temelini attı.

 

 Temel atma töreninde konuşan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara “biz bu camiyi hep birlikte tamamlayacağız ve İhsaniye Halkına teslim edeceğiz” dedi.

 

 İhsaniye Mahallesi Caminin temel atma töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından İhsaniye Mahalle Muhtarı Emin Çelik selamlama konuşması yaptı. Çelik; camimizin yanmasının ardından sürekli yanımızda olan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’ya ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Törende konuşan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara ise caminin yandığı günden itibaren yıkım ve yapım aşamasına kadar gelinen süreci özetledi. Konuşmasında birlik ve beraberlik mesajlarıda veren Belediye Başkanı Cem Kara “her şeyi devletten beklersek devletin eğitim gibi, sağlık gibi, dini yerler gibi zaman zaman yetişemeyeceği alanlar olabilir, orada biz hep birlikte olmalıyız.” dedi.

 

 Başkan Cem Kara şöyle konuştu; Camimiz bir elektrik arızası nedeniyle yandı ve hasar gördü. O gününden bu güne kadar bir yılı aşkın süre geçti. İhsaniye Halkımız zaman zaman bize sordu. "Başkanım bu caminin hali ne olacak? Camimizi kim yapacak, nasıl yapacak?"Gönül istiyordu ki bir an önce cami yapılsın, ama burada ilk yapmamız gereken hasar gören caminin durumuydu. Caminin durumu incelendiğinde teknik rapor ortaya çıktı ve caminin onarılmasının çok doğru olmayacağı, yıkılıp yerine yeni bir caminin yapılması yönünde başkanlığımıza rapor sunuldu. Bizde dedik ki onarmak yerine yıkarız, yenisini yaparız. Arkadaşlarımıza talimat verdik, projelendirdik. Geldik İhsaniye Mahallemize projeyi astık. Bir taraftan da bu alanın mülkiyeti nedir sorusu karşımıza çıktı. Eskiden köy tüzel kişiliğinde iken bir cami yapılmıştı. Ancak bu alanın bir kısmının köy tüzel kişiliğinden belediyemize devir olduğunu, ama bir kısmının da hissedarlarının bulunduğunu öğrendik. Hissedarlarımızı belediyemize davet ettik, görüşmelerimizi yaptık. Sonuçta bir kısım hissedar vatandaşlarımız dedi ki biz yerimizi bağışlıyoruz, cami yapabilirsiniz. Bir kısım arkadaşlarımız da dedi ki, biz bunun bedelini talep ediyoruz. O zaman kamulaştırma yapmak gerekiyordu. Hiç kimseye kırılmadık, gücenmedik. Kamulaşma işlemlerimizi başlattık. Ama o arkadaşlarımız bize şunu söylediler. Dediler ki; "köyümüz camisiz kalmasın, o prosedürler devam ederken siz camiyi yıkın ve başlayın." Bu nedenle herkese teşekkür ediyorum ve caminin yıkılması da biraz problemdi. Çünkü etraftaki binaların, yapı kalitesini bilmiyoruz. O nedenle çok dikkatli davranmak durumundaydık. Ekiplerimiz ile iki gün içerisinde hasarlı camimizi yıktık, enkazı kaldırdık. Yine hafriyat sürecinde binalara zarar vermemek için kazıklar çakıldı, olması gerekenden biraz daha fazla özen gösterildi, hafriyat alındı ve bugünkü aşamaya gelindi. Belki aradan bir yıl geçti ama gönül rızası içinde sağlıklı, doğru ve ileride sorun çıkarmayacak bir yapıyı yapabilmekti. Bu aşamaya gelindi ve bu gün temelini atacağız.” dedi. 

 

 Devlet ve Millet İşbirliği

 

 Cem Kara “yaklaşık sekiz yıldır ilçede belediye başkanı olarak görev yapıyorum. Bu süre içerisinde hemen hemen her yıl ortalama olarak mahallelerimizde bir tane cami yapıldı. Ben bu camilerin yapılmasında öncülük yapan, emeği geçen maddi ve manevi katkılar sunan, başta muhtarlarımız olmak üzere Diyanet İşlerine, Büyükşehir Belediyesine, Kaymakamlığımıza, hayır severlerimize, katkı sunan belediyeye, kamu kurum ve kuruluşlarına huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. İşte bu devlet ve millet iş birliğidir. Her şeyi devletten beklersek, devletin eğitim gibi, sağlık gibi, dini yerler gibi zaman zaman yetişemeyeceği alanlar olabilir, orada biz hep birlikte olmalıyız. Hep birlikte maddi ve manevi gücümüzü birleştirmeliyiz. Bu gün burada olduğu gibi bir arada olmalıyız. Çünkü bu ülke hepimizin. Bu bayrak için, bu ezan sesinin dinmemesi için hep birlikte mücadele veriyoruz. Çatalcamızda Hallaçlı Camii, Aydınlar Camii, Akalan Camii, Oklalı Cami, Örcünlü Camii, Çanakça Camii, Çatalca merkezde Denizli Mahallesi'nde ki Malkaralı Akif Kavuk Camii yine Çakıl Mahallemizde ki Camii genişletildi. Bunların hepsini işbirliği ile yaptık. Bu gün burada hiçbir korkum ve kaygım yok. Daha önce muhtarıma ve Sayın Kaymakamıma söz vermiştim. Biz temelini atacağız. Su basmanına kadar çıkartacak ve sonra buyurun diyecektik. Ama burada bir söz daha veriyorum. Evet biz bu camiyi hep birlikte tamamlayacağız ve İhsaniye Halkına teslim edeceğiz. Ben yapmayacağım, biz yapacağız, hep birlikte yapacağız. Ne kadar gücümüz varsa kamunun gücünü, diyanetin gücünü, büyükşehirin gücünü, ilçe belediyesinin gücünü , hayır severlerimizin, cemaatimizin, vatandaşlarımızın gücünü kullanacağız. En kısa süre içerisinde camimizi yapacağız ve hizmete açacağız. 550 metre karelik bu alan içerisinde altta çok amaçlı bir bodrum kat, üzerinde 330 kişinin aynı anda ibadetini yapabileceği bir zemin kat ve onun üzerinde de kadınlarımız için çekme kattan oluşan bir bölüm olacak. Hayırlı ve uğurlu olsun dedi.

 

 Yapıldıktan sonra korumakta vatandaşımızın görevi

 

 Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara’nın ardından konuşan Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel ise emeği geçenlere teşekkür ederek “yaklaşık bir yıl önce İhsaniye Camimiz talihsiz bir şekilde yangın atlattı. O yangından hemen sonra muhtarımızla camiyi gezdik. Yenisi mi yapılsın yoksa onarılsın mı diye düşünürken, bunun yıkılması çok daha doğru olur dedik. Bu sürecin başlatılmasını Belediye Başkanımız konuşmasında da özetledi. Yatırımların olması çok kolay olmuyor, belirli aşamalardan geçiyor. O aşamaların tamamlanması gerekiyordu. Caminin yapılması için birkaç ziyaret yapmamız gerekiyordu. Başkanımızın verdiği sözle ziyaret yapmamıza gerekte kalmadı. Başta belediyemiz olmak üzere emeği geçen bütün kurumlara teşekkür ediyorum. Yapıldıktan sonra korumakta vatandaşımızın görevi” dedi.

 

 Yapılan konuşmaların ardından, İhsaniye Mahallesi Cami'nin temelinin ilk harcı dualar eşliğinde kurban kesilip ve sonrasında alkışlarla atıldı.

 

Çatalca Belediyesi tarafından İhsaniye Mahallesinde gerçekleştirilen temel atma törenine; Çatalca Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çatalca Garnizon Komutanı ikmal Albay Abdulvahap Bozkurt, Çatalca Cumhuriyet Başsavcısı Güngör Karakoç, Çatalca İlçe Emniyet Müdürü Kamil Yıldırım, İlçe Jandarma Vekil Komutanı Mustafa Göl, Akparti İlçe Başkanı Selim Güçbilmez, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Halil Gök, Çatalca Belediyesi Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları, STK Başkan ve yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.