Çipli Pasaport Dönemi Bugün Başlıyor!

Çipli Pasaport Dönemi Bugün Başlıyor!
Pasaport sahipleri dikkat! Bugünden itibaren yeni dönem başlıyor. Peki eski pasaportlara ne olacak?
Avrupa Birliği vize muafiyeti çerçevesinde yer alan 72 kriterden biri olan çipli pasaport dönemi, bugün başlıyor. Peki yeni dönemle neler değişecek, eski pasaportlara ne olacak, başvurular nasıl yapılacak?

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye ile AB arasında varılan mutabakata göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Schengen üyesi ülkelere vizesiz seyahat edebilmesi için şartlardan biri olan AB'ye uyumlu yeni pasaportlar hazırlandı.

YENİ PASAPORTLAR BUGÜNDEN İTİBAREN VERİLECEK

Çiplerinde parmak izi verileri içeren pasaportlar bugünden itibaren verilecek.

AB ile vize muafiyeti çerçevesinde, mevcut pasaportlar, parmak izi verilerinin yüklü olmaması nedeniyle, AB şartlarına uyumlu değildi. Uygulamaya konulacak yeni pasaportların hazırlıkları Emniyet Genel Müdürlüğü Pasaport ve Güvenli Belge Daire Başkanlığınca, 1 Haziran'da tamamlandı. Ancak mevcut pasaportların tüketilmesi amacıyla uygulama için 1 Kasım tarihi beklendi.

YENİ PASAPORTLARDA NELER OLACAK?

Yeni pasaportların çiplerinde, biometrik data ve kişinin parmak izinin yanı sıra kişiye ait ad, soyad, doğum yeri-tarihi, uyruk, kimlik ve pasaport numarası, cinsiyet gibi kişisel veriler de bulunacak.

Ancak vatandaşlar pasaportlara bakınca bir değişiklik görmeyecek. Sadece arka kapakta yer alacak çip, kapağın kalın durmasına neden olacak.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Vatandaşlar e-pasaporttan, pasaport müracaat birimlerinden randevu alacak. Randevu alan kişinin 10 dakika önce randevu alınan yerde olması gerekiyor. Başvuru yapacak kişinin yanında nüfus cüzdanı, 2 adet fotoğraf bulunması gerekiyor. Evrak teslimi sonrasında ise parmak izi veriliyor.

Parmak izi sonrası müraacaat ile birlikte Vergi Daire Başkanlığına online ulaştırılıp, merkezi olarak kişiselleştirilip, PTT kanalı ile vatandaşlara 3-7 günde postalanacak.

ESKİ PASAPORTLAR NE OLACAK?

Habertürk'ün haberine göre, yeni pasaportlar alındıkça eski pasaportlar geçerliliğini yitirecek. Halihazırda vizesi olanlar vizelerini kullanmaya devam edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.