Depremde asıl tehlike İstanbul'da değil

Depremde asıl tehlike İstanbul'da değil
Bir araştırmaya göre Tekirdağ-Şarköy tarafında oluşan enerji birikimi, Adalar yakınındaki fayın biriktirdiği enerjiden çok daha fazla.
İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziyadin Çakır, beklenen İstanbul depreminin Adalar açıklarında değil, Tekirdağ Şarköy bölgesinde olacağını söyledi. Bu görüş, Adalar'ın güneyindeki hatta da 7 kuvvetinde bir deprem olasılığı olduğunu, ancak bu fayın bütün olarak değil de parça parça kırılması halinde depremin büyüklüğünün de azalacağını öngörüyor. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bunların hepsi sadece öngörü gerçek olansa yıkıcı bir deprem olasılığının varlığı.
Marmara Denizi'nden geçen ve deprem üretme riski yüksek olan faylarda yapılan son çalışmalar bir makalede toplandı.

Makalede imzası bulunan akademisyenler arasında olan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm öğretim üyesi Doç. Dr. Ziyadin Çakır kırılması beklenen fayın Adalar segmenti mi, yoksa Tekirdağ Şarköy segmentinde mi olacağına geçmişte yaşanan depremlerle cevap verdi. Doç. Dr. Çakır, "İstanbul'u etkileyen tarihsel depreme baktığımızda en sonuncusu 1894 depremi. Henüz burda büyük bir deprem tehlikesi yok. Çünkü daha büyük birikim olması gerekiyor" dedi.

"BİRİKEN ENERJİ TEHLİKELİ BOYUTA ULAŞTI"

Tekirdağ-Şarköy bölgesindeki en son büyük depremin 1766 yılında yaşandığınıa dikkat çeken Çakır, potansiyel tehlikenin adresi olarak Tekirdağ segmentini işaret etti. Biriken enerjinin çok tehlikeli bir boyuta ulaştığını vurgulayan Doç. Çakır, "Daha tehlikeli segment Tekirdağ'dan, Şarköy açıklarından başlayıp, Marmara ortasına uzanan bir segment. Bu hattın daha büyük bir potansiyeli taşıdığını düşünüyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.