Dikkat Kurban Sizsiniz!

Dikkat Kurban Sizsiniz!
Dikkat Kurban Sizsiniz

Bu yazıyı okuduğunuza göre yüzde yüz bilgisayar ile içli dışlısınız. Son günlerde internet üzerinden hızla yayılan TTNET, TURKCELL gibi dev firmaların adını kullanan Encrypted adlı bilgisayar virüsüne karşı sizi ciddi bir şekilde uyarmak istiyorum.

Encrypted Virüs ne yapıyor?

Virüs bilgisayarınıza bulaştığı an güçlü bir şifreleme algoritması ile tüm dosyalarınızı (Fotoğraf, Belge vb. ) şifreliyor. Dosyalarınız sizin için hayati önem taşıyor ve silinmeden tekrar kavuşmak istiyorsanız ciddi bir ücret ödemesini yapmak ile karşı karşıya kalıyorsunuz.

Virüs Nasıl Bulaşıyor

Virüs size TTNET, TURKCELL isimli firmalardan gelmiş gibi gözüken sahte fatura e-postası gönderiyor. Kullanıcı gelen e-postanın ek’inde yer alan dosyayı indirip çalıştırdığı an bilgisayarınızda ki tüm dosyalarınız güçlü bir şifreleme algoritması ile şifreleniyor.

Korunmanın Yolları

Ne yazık ki virüslerden korunmak için virüs yazılımları geliştirilmiş olsa da ülkemizde lisanslı yazılım kullanma bilinci oluşmadığı için halkımız yazılıma ücret ödemeye pek yanaşmıyor. İnternette dolaşırken ciddi bir şekilde bilinçli bir kullanıcı olarak hareket etmeniz gerekiyor. Bahsettiğimiz virüs size sahte e-posta ile bir faturaya benzetilmiş dosya gönderiyor. Ama bilinçli bir internet kullanıcısı kurumların gönderdiği faturaların pdf yada web formatında olduğunu bilir. Oysa bu program mail ekinde bir exe dosyası barındırıyor. Kesinlikle ama kesinlikle en güvendiğiniz arkadaşınızdan dahi gelse e-postalarınızın ekinde exe, bat vb komut çalıştırıcı dosyalar barındıran uygulamaları çalıştırmayınız.

Virüsü kaldırmanın yolları

Ne yazık ki son güncellenen virüs yazılımını sistemden kaldırıp dosyalarınıza kavuşmanın ücretsiz bir yolu yok. Zaten bir nevi sizden dosyalarınız için para kopartılmak adına üretilmiş bir virüs. Dosyalarınıza geri kavuşmanız için sizden bitcoin denilen sanal dünyada geçerli bir para birimi ile ödeme yapmanız isteniyor. TL olarak belirtecek olursak dosyalarınıza kavuşmanız için 900 TL gibi bir para ödemeniz gerekiyor.

Danışıklı döğüş

Sağlık sektöründe olduğu gibi hastalıklar yoksa ilaç satılamaz, dijital dünyada da virüs yoksa virüs programı satılamaz. İnternette dolaşırken bilinçli bir kullanıcı olalım ve bilinmeyen sitelerde dolaşmayalım. Virüslerin en çok bulaştığı yerler kullanıcıya menfaat sağlamayı hedefleyen ücretsiz içerik barındırdığını iddaa eden sitelerdir. Bunlar ücretsiz film/dizi izleme siteleri, e-kitap indirme siteleri, program indirme siteleri ve oyun indirme siteleri gibi yerlerdir.

 Dimyat’a prince giderken evde ki bulgurdan olmanız an meselesi.

Haber: Emrah YÜKSEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.