Gezi iki yaşında... Bütün dünyada her yerde

Gezi iki yaşında... Bütün dünyada her yerde
Taksim Dayanışması Gezi Direnişi’nin 2. yıl dönümünde bütün dünyaya ‘her yerdeyiz’ diye seslendi.
Gezi Direnişi’nin 2. yıldönümünde bir araya gelen Taksim Dayanışması bileşenleri Gezi Direnişi’ndeki taleplerinden vazgeçmediklerini belirterek “Gezi süreci devam eden bir süreçtir. İkinci yıl buluşmasında bütün dünyaya ‘her yerdeyiz’ diye seslenmek istiyoruz. İstanbul’da ve ülkenin dört bir yanında şehirlerin parklarında ve meydanlarındayız” dediler ve pazar günü saat 13.00’da Taksim Gezi Parkı’nda olacaklarını duyurdular. Toplantıya katılan İngiliz coğrafyacı, siyasal iktisatçı ve sosyal kuramcı David Harvey, “Gezi Parkı başka bir sürecin başlangıcı” ifadesini kullandı.

2. yıldönümü

Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu okudu.

“Yaşıyorsak ve hala nefes alıyorsak, bilinmelidir ki o güzel çocukların gülen yüzü hürmetinedir” sözleriyle konuşmaya başlayan Çerkezoğlu “Artık hiçbir şey eskisi gibi değil ve olmayacak. Yaşıyor ve hatırlıyoruz. Sesimiz ve bedenimizle, geçmişimiz ve geleceğimizle sahip çıkıyoruz” dedi. Çerkezoğlu Gezi direnişinin 2. yıldönümünde ‘her yerde’ olacaklarını belirterek “Gezi’yi yaşadığımız ve anımsadığımı yerde ve her yerdeyiz.

Ethem, Ali İsmail, Abdocan, Mehmet, Medeni, Hasan Ferit, Ahmet ve Berkin’in adlarının anıldığı, suretlerinin yansıdığı her yerdeyiz” dedi. Mücella Yapıcı da Gezi direnişi sürecindeki taleplerinden asla vazgeçmediklerini vurgulayarak “Türkiye tarihinin en barışçı, en haklı direniş çığlığının ikinci yılındayız.

Taleplerimizden ilk günkü asla vazgeçmiş değiliz. Yitirdiğimiz canlarımızın mahkemeleri devam ediyor. Cezasızlık halen sürmekte. Hukuksuzluk ve cezasızlık çok ciddi şekilde halen devam etmekte” dedi.

Toplantıya destek veren sosyal kuramcı David Harvey da Taksim Gezi Parkı’nda başlayan protestoların Türkiye’nin her yerinde farklı şekilde taleplerin dile getirildiği protestolara dönüştüğünü söyledi. Gezi Parkı direnişinin küresel eylemler arasındaki eşsiz eylem biçimlerinden biri olduğunu belirten Harvey, “Protestoların bulaşıcı etkileri var. Gezi Parkı’ndaki eylemlerin ardından San Paulo’da benzer eylemler yapıldı. Bu eylemler Brezilya’ya sıçradı. Eylemler birbirinin aynı değil, hepsinin farklı kökenleri var ancak ortak noktaları da bulunuyor” dedi. Harvey şöyle konuştu:

 Bir araya gelecekler

“Benim anladığımız kadarıyla Gezi birbiriyle yabancılaşmış dünyada birbiriyle yabancılaşmamış yaşam formuydu. Farklı bir kent, farklı bir yaşam biçimi, kente dair kararlar olabileceğini düşünüyorum. Savunma hattından yeni bir yaşam biçimi formunu korumaya yönelik yeni bir hatta geçmemiz gerekiyor. Benim bildiğim kadarıyla kamusal mekanlar olarak dediğimiz yerler kamu olarak kullanılmayan alanlara dönüşüyor. Taksim Meydanı gibi, bu süreç bildiğim tüm şehirlerde gerçekleşiyor.

Artık politik taleplerimizi, niyetlerimizi anlatabileceğimiz kamusal alanlar yaratmak durumundayız. Bu bağlamda Gezi Parkı’ndan çıkılmasıyla Gezi süreci bitmiş değil. Başka bir sürecin başlangıcı haline gelmiştir.”

Dayanışma 31 Mayıs Pazar günü saat 13.00’da Taksim Gezi Parkı’nda olacaklarını belirterek aynı gün saat 15.00’da da eş zamanlı olarak Abbasağa ve Göztepe Özgürlük Parkı’nda Gezi Buluşması’nda bir araya geleceklerini duyurdu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.