Gözler Öcalan'ın mesajında

Gözler Öcalan'ın mesajında
Diyarbakır’da oteller doldu, yerli ve yabancı bin gazeteci Nevruz için kente geldi.
PKK Lideri Abdullan Öcalan’ın silah bırakmaya yönelik çağrısının okunması beklenen Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarının hazırlıkları tamamlandı. Yüzbinlerce kişinin katılması beklenen Nevruz kutlamaları büyük ilgi çekiyor.

Abdullah Öcalan’ın 2 sayfalık ‘Newroz mektubu’, kutlamalar sırasında Türkçe olarak HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Kürtçe olarak da HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan tarafından okunacak.Öcalan’ın mektubunda, PKK’ya doğrudan “Türkiye’ye karşı silahlı mücadeleden vazgeç” çağrısının yer almadığı belirtiliyor. Ancak PKK’nın toplayacağı olağanüstü kongrenin, ‘silahlı mücadeleden vazgeçme’ kararı almasının koşulları ve şartları hakkında değerlendirmelerin bulunduğu vurgulanıyor.Mektupta ayrıca ‘tahkim edilmiş ateşkes’ olarak nitelendirilen güvenlik güçleriyle PKK’lı gruplar arasındaki çatışmazlık halinin devam ettirilmesinin önemi, bölgedeki kamu güvenliğini bozucu uygulamalara son verilmesi de yer alacak.

DİYARBAKIR DOLDU TAŞTI

* Kutlamalar nedeniyle oteller haftalar öncesinden doldu. Organizasyon komitesi, kalacak yer bulamayan misafirler için 160 ev tahsis etti.
* Nevruz alanı ve platform, hazırlandı. Sahnenin üstüne Türkçe ve Kürtçe “Artık Yeter Önder Apo’ya Özgürlük” yazlı bulunan pankart asıldı.
* Platformun çevresindeki kulelere de YPG ve PKK’lıların ve Cizre’de polislerce katledilen Nihat Kazanhan’ın dev fotoğrafları konuldu.
Ketteki ana yollarda bulunan elektrik direkleri balonlar ve Nevruz’u kutlayan afişlerle donatıldı.
* Büyükşehir Belediyesi kentin değişik mahallelerinden Nevruz alanına vatandaşları ücretsiz taşıyacak otobüsler seferleri düzenledi.
* Kutlama sırarasında 1272’si diğer illerden takviye gelenler olmak üzere toplam 5 bin 36 polis görev yapacak.
Büyükelçilere davet
Nevruz kutlamalarını 200’ü yabancı 1000 gazeteci izleyecek.
* ABD, İngiltere, Fransa, Avustralya gibi ülkelerin de bulunduğu 25 ülkenin büyükelçiliklerinden üst düzey diplomatlar davet edilidi.
* Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden 35 heyetin kutlamaları izleyeceği belirtildi.
* Rojava’nın her üç kantonundan aralarında PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve kanton eş başkanlarının da bulunduğu 32 kişilik heyetin Nevruz kutlamalarına katılacağı bildirildi.
* Gezi Direnişinde öldürülen Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi ve abisi Mustafa Sarısülük, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan ve Lice’de karakol protestonda öldürülen Medeni Yıldırım’ın ailesi Nevruz’a davet edildi.

NEVRUZ ALANINDA TOPLANMALAR BAŞLADI

DTK, DBP ve HDP ve öncülüğündü kutlanacak olan 2015 Diyarbakır Nevruz'un heyecanı günler öncesinden başladı. Yurdun dört bir yanından binlerce kişi günler öncesinden Diyarbakır'a gelirken, kenti dün geceden itibaren saran Nevruz heyecanı kentte çeşitli etkinliklerle kendini gösterdi. Birçok yerde kendi aralarında kutlanan vatandaşlar gece yarısından itibaren Nevruz'u kutladı. Günün ilk saatlerinden itibaren de vatandaşlar Bağlar ilçesindeki Nevruz Parkı'nda toplanmaya başladı.

Alan ve etrafında ilk yerini alan seyyar satıcılar olurken, kentin değişik noktalarından parka gelen vatandaşlar, yoğunluk nedeniyle yaklaşık bir kilometre uzaklıkta araçlardan inerek yaya olarak alana yürüdü. Belediye araçları üzerinde Kürtçe ve Türkçe "Nevruz kutlu olsun" mesajı yer aldı, belediye ücretsiz ulaşım hizmeti verdi. Yöresel giysilerle alana gelen halk burada davul ve zurna eşliğinde halaylar çekmeye başladı.Polislerin alana uzak bölgelerde zırhlı araçlarla konuşlandırıldığı görülürken, hazırlanan protokol alanında uzman köpeklerle arama yapıldı. Etkinliğin yapılacağı alandaki birçok noktaya LED ekranlar kuruldu, alanın ilk girişinden itibaren kimi bölgelere dev hoparlörler yerleştirildi.Dünyanın her yerinden yoğun ilgi olan kutlamaya basının ilgisi ise üst düzeyde. İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkûm edilen AbdullahÖcalan’ın Kürt sorununun çözüm süreci için vereceği mesaj nedeniyle Türk ve dünya basını da Diyarbakır Nevruzu’na kilitlendi. Nevruz için yerli ve yabancı 700'den fazla gazeteci akreditasyon yaptırdı.

METEOROLOJİDEN YAĞIŞ UYARISI

Nevruz kutlamalarının yapılacağı Diyarbakır’da havanın parçalı çok bulutlu, akşam saatlerinden sonra kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı olması bekleniyor. Hava sıcaklığının 11 derece olması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.