HOCALI ŞEHİTLERİNE BÜYÜK ANMA

HOCALI ŞEHİTLERİNE BÜYÜK ANMA
Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında Ermeni ordusu tarafından katledilen 613 şehit, Küçükçekmece Belediyesi Halkalı Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen anma töreni ile yadedildi.
Bilindiği gibi 1992 yılında, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında masum Azerbaycan sivillerine Ermeni ordusu tarafından soykırım uygulanmış ve 613 Azeri soykırıma uğramıştı. 


Zehra Ana Azerbaycan Okulu ve Zehra Ana Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından düzenlenen anma programına, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz,  Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, İslam Konferansı Teşkilatı Gençlik Forumu Başkanı Büyükelçi Erşat İskenderov, Azerbaycan'dan pek çok konuk ve Azeri vatandaşlar katıldı.

Kuran'ı Kerim tilavetiyle başlayan program, Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla devam etti. Ardından katılımcılara Hocalı'da gerçekleştirilen soykırımın içler acıtan görüntüleri izletildi.

BAŞKAN'DAN BİRLİK BERABERLİK MESAJI

Programda tüm şehitleri saygı ve rahmetle anan Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, "23 yıl önce çekilmiş videoları izledik. 23 yıl sonra bu görüntüler oturduğumuz yerden kanımızı donduruyor. Küfür ve zulüm tek millettir. İster Ermeni'den ister İngiliz’den, Yahudi'den, Yunan'dan gelsin. Bu katliam 23. yılında bizler tarafından yad edilirken, dünya hala böyle bir katliama sessiz kalıyor. Dünyada mazlum kalırsanız sesinizi kimse duymaz. Binlerce insan yakılır, yıkılır, kesilir. Kimsenin gıkı çıkmaz. Ancak dünyaca ünlü bir futbolcunun ayağı kırılsa tüm dünya duyar. Aynı milletin iki ayrı devleti olarak, ümmet anlayışına farklı inanışların getirdiği ayrılıklara düşmeden birlik olmak zorundayız. Dünyada Müslümanlar’ın kaderi ortak çizilmiştir. Müslümanlar birbirlerine sahip çıkmak zorundadır. İnşallah dünyada bu zulümler Müslümanlar’ın ortak sesiyle birlik ve dirliğiyle, adalet duygusuyla son bulur. Hocalı katliamı bir kahpeliktir. Bir savaş değildir. Mini mini yavrulara gösterilen mezalim tüm dünyada kahpelik olarak adlandırılacaktır" diye konuştu.

'BU KATLİAMI YAPMAK VAHŞİLİK GEREKTİRİR'

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ise Karabağ'da yaşanan vahşete dikkat çekerek, '’BM İnsan Hakları İzleme Örgütü’’ bu duruma en büyük sivil katliam diyor. Aslında bu durum soykırım olarak nitelendirilebilir. Bu katliamı yapmak kin gütmek değil ayrı bir vahşilik gerektirir. Umut ediyorum ki Azerbaycan güçlü ordusu ve silahlı kuvvetleriyle kaybettikleri topraklarını geri alacaktır" diye konuştu.

‘'TÜRKLER ÜZERINDE ENTRİKALAR OYNANIYOR’'

Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ise Hocalı katliamının anılmaya devam edeceğini ifade ederek, yaşadığı üzüntüyü, "Bu bir insanlık görevi. Biz bu acıyı yaşadık biliyoruz. Tarihte böyle acılar hep yaşandı. Şuanda da yaşanıyor. Karabağ'da, Hocalı'da yaşanan zulümlerin aynısı Tellafer ve Kerkük'te Türklere, Suriye'de Türkmenlere yapılıyor. Diri diri kafeslere koyuyorlar, cariye diye satıyorlar. Son dönemlerde en çok entrikalar Türklerin üzerinde oynanıyor. Bu batının hayali Türkleri ezmek, bölmek, parçalamak, yok etmek hedefleridir. Aksini kimse diyemez. Hocalı'da bizi Ermeniler öldürdü. Telaferdekileri Müslümanlar öldürdü. Buna daha çok yanılmaz mı kardeş ihanetine. Onlar yaptıklarından utanç duymuyorlar. Bizler böyle bir dünyayı yaşıyoruz. Bunca zulüm görmüş bir halkın insanı olarak kin ve nefretle doluyum, ama o Ermeni'yi benim elime verseler, diri diri onu yakamam. Onun çocuğunu öldüremem. Aksi durumda benimle Ermeni'nin farkı ne olur ki? Utanç duyuyorum, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakamıyoruz. Bir kitabın müminleri olarak bizi birbirimize öldürtüyorlar. Aklımızı, vicdanımızı, imanımızı sorgulamalıyız " sözleriyle dile getirdi.

'SOYKIRIM DEĞİLSE NEDİR?'

Hocalı Katliamı'nın bazı kesimlerde soykırım olarak anılmamasını da eleştiren Özgündüz, ‘’Bir katliama soykırım demek için yapılanlar yeterli değil miydi?’’ diyerek, Karabağ meselesinin barışçıl yollardan çözüleceğine inandığını ifade etti.

‘'BU DERT, HERKESİN DERDİ OLMALI'’

Büyükelçi İskenderov Hocalı için adalet haykırışının 5 yıl önce başladığına dikkat çekerek, bu derdin herkesin derdi olması gerektiğini söyledi. Programda Zehra Ana Azerbaycan Okulu öğrencilerinin okuduğu şiirler izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.