İBB’ye hileli işlem suçlaması

İBB’ye hileli işlem suçlaması
İstanbul’un turizm beldesi Şile Meydanı çevresinde yer alan değerli arazileri, arsa sahiplerinin itirazına rağmen kamulaştıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin hileli işlem yaptığı iddia edildi.
  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), İstanbul’un turizm beldesi Şile Meydanı çevresinde yer alan değerli arsaları vatandaşların elinden almak için kamulaştırma adı altında hileli işlem yaptığı iddia edildi.

Şile’nin Taksim’i olarak adlandırılan bölgedeki hileli kamulaştırmaya arsa sahipleri itiraz etti ancak İBB Meclisi itirazları reddetti. Şimdi Şile’de altın değerindeki altı parselin kimlere peşkeş çekileceği konuşuluyor. İBB’nin, Şile merkezindeki altı parsele ilişkin geçen yıl hileli kamulaştırma kararıyla başlattığı plan değişikliğine arsa sahipleri itiraz etti. Şile Belediyesi’nin oyaladığı vatandaşların itirazları ancak bir yıl sonra İBB Meclisi’ne geldi. Vatandaşlar, Şile’nin merkezindeki değerli arsalarını kamulaştırmak isteyen İBB’nin planlarda değişiklik yaptığını, bunun hileli işlem, keyfi uygulama ve özel mülkiyet haklarına saldırı olduğunu savundu.

Belediye başkanına suçlama
İBB’nin ‘Özel Proje Alanı’ ilan ettiği, Çavuş Mahallesi sınırları içinde kalan Şile Meydanı’ndaki 101’inci adaya ait altı parseli kamulaştırabilmek için yaptığı plan değişikliğine Sönmezler ailesi adına itiraz eden Avukat Yaşar Öztürk, şu iddialarda bulundu: “Şile Belediyesi arsa sahiplerine ‘Burası Şile’nin tam merkezi konumundadır. İstanbul için Taksim ne ise Şile için de 101’inci ada aynıdır. Buraya kentsel tasarım yapalım, prestij projesi yapalım, yapı bütünlüğü olsun, tasarımı güzel olsun, örnek bir proje yapalım’ demiştir. Bu öneri üzerine iki mimara ayrı ayrı projeler hazırlatıldı ancak Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu beğenmedi. Üçüncü mimarın hazırladığı Osmanlı tarzı tasarımı Başkan beğendi ama seçimler yaklaştığı için ‘Seçimler geçsin bu projeyi uygulayalım’ dedi. Seçimlerden sonra da ‘Şile’nin planlarını yeniliyorum, bina yaptırmam’ dedi. Geçen yıl yapılan plan değişikliğiyle müvekkilimin arsası park alanına dönüştürüldü. AİHM’ye kadar gideceğiz.”

Keyfi plan değişikliği
Şikâyetçilerden Mustafa Özdemir “Önceki planlarda arsama beş kat imar hakkı verilmişti. Ancak geçen yıl yapılan plan notu değişikliği ile ‘Özel Proje Alanı’ içine alınan arsamızla ilgili yapılaşma ve tasarruf haklarımız elimizden alındı” dedi. Diğer arsa sahiplerinden Habip Yıldırım, Yakup Yıldırım, Erkan Ercan ve Uğurkan Ercan ise yapılan plan değişikliğinin kanuni ve hukuki bir dayanağının olmadığını ve keyfi olarak yapılan değişiklikte kamu yararı bulunmadığını söylediler. Yapılan plan değişikliğinin ‘mülkiyet hakkının gaspı’ olduğunu savunan arsa sahipleri, “Bu değişikliğin, özel proje alanı adıyla yapılmasının amacı hileli işleme kamu yararı kılıfı oluşturmaktır. Kamu gücüyle mülkiyet hakkımızı elimizden alıyorlar.”





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.