İki hastanede Ebola paniği

İki hastanede Ebola paniği
İstanbul'da hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan kadın, hastaneye kaldırıldı.
 Ebola ihtimali nedeniyle iki hastanede önlemler alındı. İstanbul'da hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan kadın, hastaneye kaldırıldı. Ebola ihtimali nedeniyle iki hastanede önlemler alındı.

Suudi Arabistan'dan Cumartesi günü Türkiye'ye dönen 66 yaşındaki H.E., yüksek ateş ve öksürük sebebiyle fenalaştı. Ambulansla sabah saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen H.E., hastanede izole edildi.

Güvenlik önlemlerinin alındığı hastanenin acil servisi, salgın ihtimali göz önünde bulundurularak hasta ve ziyaretçilere kapatıldı. Ön tanısında Ebola olmadığı düşünülen hasta, gerekli tetkiklerinin yapılması için referans hastane Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi. Haydarpaşa'da acil servis boşaltılırken, hastalar başka hastanelere nakledildi. Hastanın referans hastaneye gönderilmesinin ardından, Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin acil servisinde de dezenfekte işlemi yapıldı. Acil servis, hastanın sevkinin ardından hasta ve ziyaretçilere açıldı.


EBOLA VAKALARI BİR AYDA İKİ KATINA ÇIKTI

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, Ebola virisünün hızlı bir artış gösterdiğini belirterek, "Dünyada Ebola virüsünde vaka sayısı 9 bin 216'ya, ölüm sayısı ise 4 bin 555'e ulaşmıştır. Bu rakamlar bize olguların bir ay öncesine göre yüzde yüz artmış olduğunu göstermektedir" dedi. Hatipoğlu, yaptığı açıklamada, başta Ebola olmak üzere MERS-CoV virüs salgınlarının, Türkiye'nin ve dünyanın son aylarda en önemli gündem maddeleri haline geldiğini dile getirdi. Sağlık Bakanlığı olarak bu enfeksiyonları başladığı günden beri takip etiklerini belirten Hatipoğlu, gereken tedbirleri aldıklarını, Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda Bakanlığın alacağı kararlar olursa, onları da uygulamaya devam edeceklerini vurguladı.

Bu konuda alınan kararları süratle yerine getirebilen dinamik ve tecrübeli kadroları olduğunun altını çizen Hatipoğlu, şunları kaydetti: "Dünyada Ebola virüsünde vaka sayısı 9 bin 216'ya, ölüm sayısı ise 4 bin 555'e ulaşmıştır. Bu rakamlar bize olguların bir ay öncesine göre yüzde yüz artmış olduğunu göstermektedir. 16 Eylül'de vaka sayısı 4 bin 366, ölüm sayısı 2 bin 218 idi. Burada çok hızlı bir artış vardır. Alınan tedbirlerin salgını kontrol altına almaya yetmediğini gözlemlemekteyiz. MERS-CoV'da ise seyir yavaşlamış olsa bile yeni vakaların olduğunu görmekteyiz.

MERS-CoV'da vaka sayısı 878 ve ölüm sayısı ise 318'dir." Hatipoğlu, gerek Ebola'nın ve gerekse MERS-CoV virüslerinin özgün bir tedavisi olmadığından hastalığın tanınması yanında, bulaşma ve korunma yöntemlerinin iyi bilinmesi gerektiğine işaret ederek, mesajların halka doğru ulaştırmanın önemli olduğunu, panik yapmadan kurulacak doğru iletişimin bu salgın savaşlarında işlerini kolaylaştıracağına dikkati çekti.

Gelecekte ulusal ve küresel sancılara neden olacak enfeksiyon hastalıklarıyla ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğini aktaran Hatipoğlu, "Tanı, tedavi ve korunma alanındaki büyük ilerlemelere rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre enfeksiyonlar halen dünyadaki ölüm nedenlerinin dörtte birini oluşturmaktadır" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.