İstanbul'un beklediği proje durdu!

İstanbul'un beklediği proje durdu!
Marmaray'ı Halkalı'ya kadar uzatma projesinin durma noktasına geldiği için askıya alındığı iddia edildi.
Marmaray’ı Halkalı’ya kadar uzatma projesi, yüklenici İspanyol firmanın maddi sorunları gerekçe gösterilerek askıya alındı.

İstanbul ’da ulaşım yükünün önemli bölümünü omuzlayan “Sirkeci-Halkalı” ve “Haydarpaşa-Gebze” banliyö treni hatları Marmaray projesi kapsamında 2012 yılında durdurulmuştu. Geçen yıl kısmen hizmete açılan ve 5.5 milyar TL’ye mal olan Marmaray, sadece “Ayrılıkçeşme-Kazlıçeşme” arasındaki 14 km’lik bölümde ulaşım sağlıyor. Projeye göre Kazlıçeşme-Halkalı ve Haydarpaşa-Gebze arasındaki banliyö hatları da elektriksel, mekaniksel ve yapısal olarak iyileştirilecek ve Marmaray’a entegre edilecekti.

İSTANBULLULAR BEKLİYOR


İstanbul’un Avrupa ve Asya yakasında yıllardır ulaşımı sağlayan banliyö trenlerinin kaldırılmasıyla mağdur olan İstanbullular ise sabırla hattın Halkalı’ya kadar uzatılmasını bekliyor. Açıklanan plana göre Marmaray’ın 2015’te tamamen hizmete girmesi gerekiyor. Ancak banliyö hatlarının iyileştirilmesi çalışmaları iki yakada da neredeyse durmuş vaziyette. Sökülen tren rayları ve yıkılan tren istasyonları tam bir görüntü kirliliği oluşturuyor.

Bu duruma gerekçe olarak ise projenin demiryolu raylarını döşeme ihalesini alan İspanyol OHL firmasının mali açıdan zor duruma düşmesi nedeniyle çalışmaları askıya alması gösteriliyor.

2015’E YETİŞMESİ İMKANSIZ

Konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir TCDD yetkilisi, İspanyol firmasına ihaledeki şartlara göre ödeme yapıldığını ancak OHL’nin proje maliyetlerinin artmasını bahane göstererek işi ağırdan aldığını hatta durdurduğunu söyledi.

Bu olumsuz gelişme nedeniyle bir süredir kriz yaşandığını ve henüz çözüm bulunamadığını anlatan yetkili, Marmaray’ın Halkalı’ya kadar olan etabının 2015 yılına yetişmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

İSTANBUL - EDİRNE SEFERLERİ DURDU


Marmaray projesi nedeniyle İstanbul-Edirne arasındaki tren seferlerinin de durduğunu belirten yetkili, “Önceden İstanbul’dan Edirne’ye günde en az üç karşılıklı sefer yapılırdı. Ciddi bir turizm hareketliliği vardı. Marmaray nedeniyle bu hat iptal edildi” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.