MEŞK ZİNCİRİNİN SON HALKASI ALAEDDİN YAVAŞÇA’YA ÖZEL ETKİNLİK

MEŞK ZİNCİRİNİN SON HALKASI ALAEDDİN YAVAŞÇA’YA ÖZEL ETKİNLİK
Küçükçekmece Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü işbirliğiyle Türk musikisinin yaşayan efsanesi Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Sempozyumu düzenledi.



Yenikapı Mevlevihanesi’ nde gerçekleşen sempozyumun açılışına, hocaların hocası Alaeddin Yavaşça ve eşi Ayten Yavaşya başta olmak üzere, Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu, Başbakanlık Başmüşaviri Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıdağ, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, FSMVÜ Medeniyetler İttifakı Enstitüsü (MEDİT) Sanat Danışmanı Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, MEDİT Müdürü Prof. Dr. Recep Şentürk ve pek çok akademisyen katıldı.

“MUSİKİ İNSANIN MADDENİN DIŞINA ÇIKARAK MANADA ANLAM KAZANMASIDIR”

Adına düzenlenen sempozyumda konuşan Yavaşça, “Sanatın seviyesi bir toplumun geldiği yeri gösterir. Ben 90’ı yakaladım. Bu toplumun içerisinde çok zor zamanlar aşarak Türk Musikisini yerli yerine oturttuk. Çok şükür şimdi Türk Musikisinin yüzlerde bıraktığı o ifadeyi görüyorum. Bu bir gönül meselesidir. Bu insanın maddenin dışına çıkarak manada anlam kazanmasının ifadesidir. Büyük bir muhabbetle gönül içerisine yerleştirilip hizmet edildiğini gördük. Ben de elimden geldiği kadar bir katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyorum. Hepiniz bir muhibbisiniz. Toplum her kesimiyle buna sahip çıkmasaydı. Bugün musiki bu noktaya erişemezdi” dedi.

“MEDENİYETİMİZİN İZLERİNİ ONUN İCRASINDA GÖRÜRÜM”

Başbakanlık Başmüşaviri Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıdağ ise, “Dev bir musiki sanatçısını benim aciz ifadelerle dile getirmem mümkün değil. 40 yıldır dinlerim, her dinlediğimde de ayrı bir tat, zevk alırım. Çok sevdiğim medeniyetimizin izlerini onun icrasında hissetmeye çalışıyorum” diye konuştu.

“YAVAŞÇA’YI MÜZİK USTALARININ YETİŞTİĞİ BU YERDE AĞIRLAMAK ONUR VERİYOR”

FSMVÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ise, katkılarından dolayı Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz’e teşekkür ederek, “Üniversitemiz kurulduğundan beri çok sayıda etkinlik yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Bu sempozyum sayesinde inanıyorum ki, bizler üstadımızdan bir şeyler kazanacağız. Türk Musikisinde geleceğin örnek alacağı bir ismi, müzik üstatlarının yetiştiği bir yerde ağırlamak gerçekten onur veriyor” diye konuştu.

“MEDENİYET COĞRAFYASINDAKİ USTALARI GENÇLERE TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu ise Fransa’da yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Yaşayan bir ustamız için etkinlik düzenlemek bizim için gerçekten çok onur verici. İlçemizin bulunduğu medeniyet coğrafyamızda yetişmiş tüm ustalarımızı yeni nesillere tanıtmaya çalışıyoruz. Umarım bu toplantı üstadımızın hayatında güzel bir anı olarak kalabilir” dedi. Sempozyumda bir konuşma yapan araştırmacı, yazar Beşir Ayvazoğlu ise, Alaeddin Yavaşça’nın Edebiyat hocası Hakkı Süha Gezgin’i katılımcılara anlatarak, “Alaeddin Yavaşça üstadımızı fasıl meşklerine hocası Hakkı Süha Gezgin davet etmiştir” dedi.

ALAEDDİN YAVAŞÇA HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Yenikapı Mevlevihanesi’ nin ardından Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen oturumlarda birçok akademisyen, siyaset bilimci ve müzikolog Alaeddin Yavaşça’nın sanat hayatı, musiki mücadelesi, besteleri ve müzik geleneği hakkında konuştu. Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın musiki ve hekimlik arasındaki ilişkiyi, Dr. Metin Eriş, gönül gözüyle Alaeddin Yavaşça’yı, Prof. Dr. Ruhi Ayangil üstadın sanatçı kimliği ve özelliklerini, Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar Alaeddin Yavaşça’nın Türk Musikisi’ndeki klasik tavrını, Dr. Gönül Paçacı Alaeddin Yavaşça’nın söylenmemiş olanı söylediğini, Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya İstanbul Musiki Geleneği’nin son temsilcisi olarak Alaeddin Yavaşça’yı, Doç. Dr. Gözde Çolakoğlu Sarı, Nesrin Feyzioğlu ile Dr. Miltiadis Papas ise, Alaeddin Yavaşça’nın besteci kimliğine değinerek Meşk silsilesi ile Evcara makamını anlattı.

ALAEDDİN YAVAŞÇA ESERLERİ SESLENDİRİLDİ

Konferansın ardından Mustafa Doğan Dikmen, ünlü bestekâr Alâeddin Yavaşca'nın gönüllerde taht kuran eserlerini seslendirerek, dinleyenlere müzik ziyafeti sundu. Gecenin sonunda ise Alaeddin Yavaşça ve eşine Kültür Müdürü Salih Nurettin Çevik plaket takdim etti. Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya ise Küçükçekmece Belediyesi adına Salih Nurettin Çevik’e hediye tablo verdi. Prof. Dr. Bekir Karlıdağ da Alaeddin Yavaşca'ya hediye takdim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.