Operasyondaki kritik isimler

Operasyondaki kritik isimler
Gülen Cemaati’ne yönelik operasyonlarda gözaltı ve yakalama kararı alınan polis müdürleri Türkiye’nin yakın tarihine geçen Hrant Dink, Ergenekon, Poyrazköy, Kafes, Amirallere Suikast, Balyoz soruşturmalarında görev aldı.
Gözaltına alınan emniyet görevlileri en çok kelepçe takılmasına tepki gösterdi. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]
 
ALİ FUAT YILMAZER
 
Eski Emniyet Müdürü Ali Fuat Yılmazer; 2007'de öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, Ergenekon, Poyrazköy, Kafes, Amirallere Suikast, Balyoz davalarına istihbarat sağladı. Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Erhan Tuncel'in yakalanmasından sonraki ilk duruşmada cinayetin arkasında olduğu söylediği üst düzey Emniyet görevlilerinden biri de Ali Fuat Yılmazer idi. Oda TV davası kapsamında gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener'in tutuklanmasından sonra görevden alındı. Yılmazer, Ergenekon davasının kritik dönemeci olan Şubat 2008'den sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile defalarca özel görüşmeler yaptıklarını söylemişti. Yılmazer’in hükümeti Ergenekon soruşturması konusunda yönlendiren isim olduğu biliniyor.

ÖMER KÖSE
 

Gözaltına alınanlardan Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Ömer Köse uzun yıllardır İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nde bulunmuş bir isimdi. O dönem hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla başlatılan Ergenekon ve PKK'nın çatı örgütü KCK gibi soruşturmalarda yer aldı. Ancak asıl kritik olanlar hükümet ve Gülen Cemaati arasındaki kavgayı derinleştiren 17 ve 25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarıydı. Bu soruşturmalardan sonra da açığa alındı.

YURT ATAYÜN
 

Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Yurt Atayün, KCK davasında yer aldı. 7 Şubat 2012'de Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan'ı ifadeye çağıran ekipteydi. Sonra açığa alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Fidan'ın başbakanlığa bağlı çalıştığını söylemişti. Fidan'ın ifadeye çağrılmasına sert tepki göstererek, "Alacaksanız beni alın" demişti.

GAFFUR ATAÇ
 

Emniyet Amiri Gaffur Ataç, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ soruşturmasına baktı. Ergenekon davasından tutuklandıktan sonra İlker Başbuğ'u cezaevine götürürken araçta görüntülenen kişi de oydu. Ayrıca PKK'nın çatı örgütü KCK'nın İstanbul ayağına da bakan ekipteydi.

KAZIM AKSOY
 
Kazım Aksoy, Terörle Mücadele Şubesi'nde Yurt Atayün’ün yardımcısıydı. Eregenekon ve Poyrazköy soruşturmalarına baktı. MİT soruşturmasından sonra Mali Şube’ye çekildi. Buradaki görevi kritikti. Mali Şube Yardımcısı olduğu dönem 17-25 Aralık tarihli yolsuzluk ve rüşvet operasyonları başlatıldı. Sonra açığa alındı.
Kazım Aksoy, Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin ortak yer aldığı soruşturmalardan biri de 2010'dan bu yana devam eden ve yasadışı dinlemeler yaptığı öne sürülen "Selam örgütü" soruşturması.

22 Temmuz salı sabahı başlatılan operasyon kapsamında 139 polis hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi.
Gözaltına alınan polislere “İçeriği itibarıyla resmi belgede sahtecilik”, “Görevi kötüye kullanma”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlamaları yöneltiliyor.

Cemaat bağlantılı olduğu belirtilen bu polislerin 200'den fazla kişinin telefonlarını yasadışı yöntemlerle dinledikleri iddia ediliyor. Telefonları kanuna ve hukuka aykırı şekilde dinlenenler arasında gazeteciler, emniyet müdürleri, askerler, yüksek yargı mensupları, işadamları ve siyasi parti temsilcilerinin bulunduğu belirtiliyor.

Diğer isimler ise şöyle;

İstanbul İstihbarat Eski Şube Müdürü Erol Demirhan

Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkanı Ömer Altıparmak

Emniyet Müdürü Ramazan Candan

İstanbul Eski Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Hayati Başdağ

Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu

Polis Memurları; Recep Güleç, Mehmet Yılmaz, Mesut Yılmaz, İsmail Arslan, Muhammet Ali Iklı, Kadri Cemal Yiğit, Hikmet Kopar, İlhan Polat, Muhammet İkbal Kayaduman, Abdulhalim Sönmez, Hüseyin Nohut, Muhammet Fatih Tezcan, Ali Kavlak, Hasan Hüseyin Danacı, Harun Aydın, Selahattin Ergin, Şeref Bolat, Fatih Kıncır, Mehmet Dilaver ile Hasan Emecan.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.