PKK Telsizlerinde Operasyon Paniği

PKK Telsizlerinde Operasyon Paniği
Türk jetlerinin Kuzey Irak'taki PKK hedeflerine düzenlediği operasyonların yarattığı panik havası, teröristlerin telsiz konuşmalarına yansıdı.
Sınırötesinde ve yurt içinde operasyonlara hedef olan PKK'nın telsiz görüşmelerine panik havası yansıdı. İstihbarat birimleri tarafından Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan teröristler arasındaki telsiz görüşmelerinde örgüt üyelerinin, "hepimizi tek tek biliyorlar", "sokağa çıkınca izliyorlar" gibi ifadeler kullandığı öğrenildi.

Ceylanpınar'da iki polisin evlerinde uyurken kafalarından vurularak şehit edilmelerinin operasyonların başlamasının ana gerekçesi olduğu vurgulanırken, PKK'nın önce saldırıyı üstlenip sonra kendi kontrollerinde olmayan bir yapı tarafından yapıldığına dair açıklamaları yaşanan paniğin bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

BAŞBAKAN'A SUNULAN RAPOR

Başbakan Davutoğlu'na sunulan telsiz konuşmaları ve istihbarat raporlarına göre ise ik polisin şehit edilmesi, "tartışmasız" PKK tarafından organize edildi.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde Kobani (Ayn-el arab) eylemleri sırasında yaşananlar üzerine güvenlik bürokrasisinde başlatılan görevden alma operasyonları, Suruç patlamasının ardından yaşanan süreçte yeniden gündeme geldi.

SÜREÇ 6-7 EKİM İLE BAŞLADI

Edinilen bilgiye göre, 6-7 Ekim'de yaşanan Kobani eylemlerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından etkisiz kaldığı tespit edilen vali, emniyet müdürleri ve il Jandarma komutanlarıyla ilgili detaylı bir çalışma yapılması talimatı verildi. Çalışma kapsamında hazırlanan raporlarda bazı illerde, "paralel örgüt yapılanması"; bazı illerde ise, "kontrolde zorlanılarak yetersiz kalındığı" için eylemler ve terörle mücadelede etkisiz kalındı.

Bu süreçte Mardin, Şırnak, Gaziantep, Diyarbakır valileri ile 54 ilçe emniyet müdürü, bazı kaymakamlar ile il jandarma komutanları görevden alındı. Kaynaklar, bu görevden almaların ardından bölgede, "düzenin sağlanması" ve "talimatların uygulanmasında"; "ciddi bir fark ortaya çıktığını" vurgulanırken, değişim yapılan illerde güvenlik açısından problemlerin en az seviyeye indiğine dikkat çekildi.

Son olarak Diyarbakır Emniyet Müdürü için kararname hazırlandı. Kaynaklar, "Süreçte etkin mücadelenin bu değişimlerden kaynaklandığına" vurgu yaptı. Davutoğlu'nun da bilgisi dahilinde 6-7 Ekim Kobani olaylarında başlayan sürecin ardından bölgede önemli bir değişim de tamamlanma aşamasına gelmiş oldu.

PKK'LILAR PANİKTE

Örgütün, "derin ve yoğun bir panik" içinde olduğu istihbarat raporlarına yansıdı. Davutoğlu'na da sunulan örgütün telsiz görüşmeleri de örgütteki yoğun panik havasını gösterdi. Teröristlere telsiz üzerinden operasyonlara karşı talimatlar verilirken, "hepimizi tek tek biliyorlar", "sokağa çıkınca izliyorlar" gibi kayıtlar olduğu görüldü. İstihbarat raporlarında, PKK'nın önce iki polisin şehit edilmesini üstlenip bir hafta sonra da, "kendi kontrollerinde olmayan grubun" yaptığını açıklamasının da bu paniğin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. İstihbarat raporları ve telsiz konuşmalarına göre Ceylanpınar'da iki polisin şehit edilmesi olayı; "tartışmasız" PKK tarafından organize edildi.

Kaynak: Haberler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.