SİLİVRİ’DE COŞKULU KABOTAJ BAYRAMI

SİLİVRİ’DE COŞKULU KABOTAJ BAYRAMI
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 86. yıldönümü, Silivri’de coşkulu etkinliklerle kutlandı. Dalgakıran Mevkii’nde yapılan kutlamalar, bu yıl geçtiğimiz yıllara göre oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 86. Yıldönümü, Silivri’de Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Liman Başkanlığı tarafından Atatürk Anıtı’nda yapılan çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Kutlama programına; Silivri Kaymakamı Salih Keser, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, AK Parti Silivri İlçe Başkanı Metin Karakaş, CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, DP Silivri İlçe Başkanı Halide Avlu, CHP Silivri İl Genel ve Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Başkan Koordinatörleri, Silivri Liman Başkanı Cihan Hunce, sivil toplum ve kamu kurumu temsilcileri, oda başkanları, belediye personeli ve çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törenin ardından ilçe protokol üyeleri tekneyle denize açıldı. Protokol üyeleri, deniz şehitleri anısına hazırlanan çelengi denize bırakarak, 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

HUNCE; “DENİZLERİMİZİN BAĞIMSIZLIĞINI KUTLUYORUZ”
Kabotaj Bayramı’nın tarihi hakkında bilgi veren Silivri Liman Başkanı Cihan Hunce; “Kabotaj bir ülkenin kendi karasuları dahilinde yük ve yolcu taşımacılığı ile her türlü denizcilik hizmetlerini kendi ülke bayrağını taşıyan gemiler ve kendi vatandaşları ile yapabilmesidir. 1926 yılındaki Kabotaj Kanunu ile bu uygulama konulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu Avrupa ve Amerika ülkeleri aksine kabotaj hakkına önem vermemiş. Ülke deniz dahilinde yabancıların serbestçe ticaretine ve liman işletmeleri yapmalarına izin vermiştir. Geniş toprakları ve denizleri bulunan Osmanlı İmparatorluğunun denizlerini yabancılara açmasındaki amaç deniz ticaretinin gelişmesi ve iyi ilişkilerin sürdürülmesi olurken, yabancı devletler kendilerine bahşedilen bu yazılı olmayan sözlü ayrıcalıkları hak olarak kabul etmiştir. Daha sonralarında Osmanlı bu kanunun kaldırmak uğruna çok çabalar sarf etmiş ve başarmıştır. Biz Kabotaj Bayramı ile denizlerimizin bağımsızlığının kazanılmasını kutluyoruz” şeklinde konuştu.

IŞIKLAR; “İLÇEMİZİN İKİ RENGİ VAR: YEŞİL VE MAVİ”
‘Çağdaş ve aydınlık bir yaşamın en güzel rengini bize deniz verecek’ diyen Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar; “Denizle barışık olmanın ilçemize ne kadar büyük artılar kazandırdığını hep birlikte görüyoruz. İlçemizin iki rengi var. Biri mavi, diğeri yeşil. Yolun üstü Allah vergisi tarım zenginliğimiz, yolun altında da Allah vergisi bir mavi zenginlik duruyor. Sahil kasabalarında yaşam denizle beraber olmak zorundadır. Bütün yollarımız denize çıkmalı. Ulaşım denizden yapılmalı en ucuz, en güvenli, en sağlıklı ve en kolay olandır denizcilik. Biz denizciliği yaşam biçimi haline getirecek bir sektör olarak canlandırmak istiyoruz. Yüzyıllardır devam eden balıkçılık sektörü yok olmaya yüz tutmuş durumda. Denizden getirdiği nimeti, zenginliği ve refahı ilçemizde sürdürme çabası içerisindeyiz. Bu sahili güzelleştirmekle, ilçemizi yaşanır, aydınlık ve çağdaş bir geleceğe ulaştırmak adına ne kadar büyük bir adım attığımızı biliyoruz. Denizle barışacağız, çağdaş ve aydınlık bir yaşamın en güzel rengini bize deniz verecek.  Bu duygu ve düşünceler ile Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nı kutluyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

KESER; “KABOTAJ DA FESTİVAL OLSUN”
Silivri Kaymakamı Salih Keser ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Bugün değerli ilçemizde Kabotaj Bayramını kutlamak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Kara sularımızda kendi hâkimiyetimizin ifadesi olan bu kutlamaların ne kadar değerli olduğunu söylememe gerek var mı bilmiyorum. Ulaşım maliyeti az olan denizcilikle, bir seferinde büyük yüklerin büyük limanlara taşınmasının ekonomimize büyük katkı sağlayacağını biliyoruz. Kabotaj Bayramımıza Silivri’mizde vatandaşımızda büyük ilgi alaka gösteriyorlar. Bugün kutladığımızı bu bayramı da Silivri’nin festivali kabul edebiliriz. Ben emeği geçen Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

ETKİNLİKLER RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 86. Yıldönümü, Dalgakıran Mevkii’nde düzenlenen etkinliklerle devam etti.  Serbest yüzme yarışı, tabak kapma yarışı, tekne yarışı, ördek yakalama yarışı ve yağlı direk yarışmasının gerçekleştiği programı izleyenler keyifli anlar yaşarken, yarışmalar da renkli görüntülere sahne oldu. Yapılan yarışmaların ardından dereceye girenlere; para ödülü, şnorkel ve madalya hediye edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.