Tekel’ler talepleri için kepenkleri indirecek

Tekel’ler talepleri için kepenkleri indirecek
Cezaların orantılı olmasını ve satışın 00.00’a kadar olmasını isteyen Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş Türkiye genelinde kepenk kapatmayı planladıklarını ifade etti.
İstanbul Pendik’te İlçe Belediye Meclisi’nin aldığı kararla Tekel bayilerinin 22.00’de kapatılması ve son dönemde artan cezalar büyük tepki çekti. Artan baskı ve cezalar nedeniyle kepenk kapatma noktasına geldiklerini belirten esnaf, bununla birlikte verilen cezaların orantısız olduğunu düşünüyor. Tekel bayilerinin buluşma noktası olan Türkiye Tekel Bayileri Platformu’nun Başkanı Özgür Aybaş, esnafın sorunlarını ve taleplerini gazetemize anlattı.Cezalar orantılı değilBirçok sıkıntıları olduğunu belirten Aybaş “İlk başta tabii ki saat 22.00’den sonra alkol satışının yasak olması geliyor. Bu yasak Avrupa’da da var ancak orada bizim ülkemizden farklı olan belli başlı şeyler var. Örneğin büyük marketlerin orada hafta sonu kapanışı daha erken oluyor.


Hafta içi de saat 18.00’den itibaren alkol satışı yapılmıyor. Bu durum da oradaki küçük esnafı etkilemiyor. Bizde durum tam tersi yönde, marketler bizimle birlikte açıyor, saat 22.00’de de kapatıyor. Bu saatten sonra da yasa gereği bizim alkol satışımız yasak. Halbuki market kapattıktan sonra bizim en çok iş yapacağımız zaman. Bununla birlikte verilen cezalar da maalesef orantılı değil. Bizim yasağın başladığı andan itibaren yapacağımız herhangi bir satışın cezası 39 bin TL’dir. İlk başta bu cezanın mutlaka aşağıya çekilmesi lazım. Bunun dışında son zamanlarda polis ve zabıta saat 22.00’den sonra ‘dükkanı kapatın’ demeye başladı. Benim ruhsatımda 01.00’de kapatacağım yazıyor. Ben de buna göre açıp kapatıyorum. Encümen bu yönde karar almış. Yani keyfi, istedikleri gibi karar alabiliyorlar” dedi.


Mahallenin emanetçisiyiz


Aybaş şöyle konuştu: “Bizi esnaf yerine koymuyorlar. Örneğin dükkanın önünde kasayı görüyor, kasayı tekmeliyor. Küçük esnaflar mahallenin en önemli parçasıdır. Bizler mahallenin emanetçisiyiz, mahalleyi koruyan, kollayan insanlarız.


”Marketlerle rekabet edemiyoruz“


Bunun dışında yine büyük marketlerden kaynaklanan sıkıntılarımız var” diyen Aybaş şöyle devam etti: “Bana dağıtım yapan firma örneğin Efes’in bana toptan verdiği rakamın altında büyük markette alkol satışı yapılıyor. Ben nasıl rekabet edeyim marketle. Sigara da sabit fiyat vardır ama içkide tavsiye edilen fiyat vardır. Bu da bizi zor durumda bırakıyor. Rekabet edemiyoruz marketlerle.”Aybaş sözlerini şöyle bitirdi: “Biz kepenk kapatma kararı almayı düşünüyoruz Türkiye genelinde. Tarih belirleyeceğiz arkadaşlarla. Platform olarak bu konunun üstünde duruyoruz. Yakın zamanda da dernekleşeceğiz. Şu an çalışmalarımız sürüyor.”


İçki satışı 00.00’a uzasın


Satış saatinin 00.00’a kadar uzaması gerektiğini dile getiren Aybaş, “Eğer bu böyle olmazsa vergisini veren esnaf satış yapamazken kaçak içki satışı yapılacak. Şu an başladığını da biliyoruz. Bugün Türkiye’de 165 bin Tekel bayi var. Günlük ortalama ciromuz bizim 3,5 ile 4 bin arasıdır. Bu ciroyu düşününce devletin esnafı koruması gerekirken tam tersi aldığı kararlarla zor duruma düşürüyor. Bizim talebimiz alkol satışı 00.00’a kadar uzasın ve alkol satışı saat 18.00’den sonra tekelcilere ait olsun. Marketler satmasın. Çünkü biz sadece sigara ve içki satışıyla geçiniyoruz. Tek ekmeğimiz bu bizim” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.